Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни цени на горивата в България

Снимка: БГНЕС
Цените на горивата в България стремително вървят нагоре. По бензиностанциите най-масовият бензин у нас А-95Н надхвърли 2.40 лв. за литър. Дизелът пък се продава за над 2.50 лв. за литър. Въпреки това, българите карат колите си с най-евтините горива в ЕС, наред с Румъния, Кипър и Люксембург. Твърдението е на председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, който е категоричен, че за скока на цената на петрола можем да „благодарим” на Муамар Кадафи. Анализ на правителството сочи, че при образуването на цените на горивата засега няма аномалии и причините са чисто пазарни. Земеделският министър Мирослав Найденов обаче се опасява, че поскъпването на горивата може да се използва от недобросъвестни търговци като претекст за спекулативно повишаване на цените на храните. Той заяви намерението си да предложи на кабинета мерки за контрол при разхода на гориво по веригата производител-търговец. Опозицията пък предложи на управляващите да направят анализ, има ли у нас монополни или картелни споразумения, за да се види дали цените на горивата са наистина реални. В същото време Българският съюз на товарните превозвачи настоява държавата да се намеси, и то в срок до 10 март, иначе ще започнат протести и блокади на пътищата. Управляващи, експерти и икономисти обаче са на мнение, че рекордните цени у нас са реакция на бума на световните пазари, където петролът поскъпна заради размириците в Близкия Изток и Северна Африка. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков всички компоненти в ценообразуването на горивата до бензиноколонката, като производствена цена и дистрибуторски маржове, са по-евтини от тези в ЕС.

„Държавата е определила най-ниските акцизи в ЕС за цените на горивата – твърди той. – От друга страна имаме частна рафинерия, която контролира своите производствени разходи. Като цяло те не са високи в сравнение с останалите предприятия в Европа. Ако се окаже, че българският производител продава на много висока цена, тогава веднага се реализира внос от съседни страни. Защото рафинерия има не само в България, в съседна Румъния има няколко. Това не е регулиран пазар.”

В стратегически план трябва да се мисли за алтернативи, за да може България да не зависи изключително и само от петролните горива. Според министър Трайков страната трябва да се обърне към новите технологии. Например транспортът сега зависи изцяло от петрола, а това може да се промени. „Като стимулираме навлизането на електрически автомобили, защото тогава те ще се движат с енергия, която може да бъде произведена от български източник”, посочва министър Трайков. Същото се отнася и за възобновяемите енергийни източници, и за ядрената енергетика. А иначе…

„За петрола – то е ясно, че рано или късно ще свърши и въпросът е как отсега се готвим за този момент – казва той. – Колебания ще има и нагоре, и надолу. Самите страни-производителки нямат интерес за големи периоди цените да се задържат високи. Защото това още повече стимулира хората активно да мислят в посока – как да станат независими от тези цени. Спомнете си, че във всеки случай, когато имаше повишаване на цените на петрола за по-дълги периоди от време, нещо се случваше. При първата петролна криза през 70-те години навлязоха масово малолитражните автомобили. След това се заговори за водород, сега за електромобили, ВЕИ и т.н.”
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55