Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисаря – водата, която лекува и подмладява

Необичайните за района снеговалежи и минусови температури не отказаха  гостите да използват и външните басейни с топла минерална вода
Снимка: Венета Николова
Както преди повече от 2000 години, така и днес, един малък град в полите на Средна гора, предлага изцеление от различни заболявания и спа процедури за подмладяване. Хисаря – един от най-известните ни балнеокурорти, продължава да посреща хора, превърнали в свое верую мотото „Здрав дух в здраво и красиво тяло”.

© Снимка: Венета Николова

На всяка крачка ще откриете чешма, от която блика минерална вода с различен химичен състав и лечебни свойства

Тук зимите са сравнително меки, пролетта ухае на цветя, а лятото е сенчесто и прохладно. Но най-голямото богатство на Хисаря са минералните води. Над 22 извора с различен химичен състав бликат на територията на днешния град. За лечебните им свойства се носят легенди още от древността, когато римляните, привлечени от това изобилие, решават да основат свой крепостен град и да го нарекат Диоклецианопол на името на своя император Диоклециан (285-305 г.). Днес за някогашното му величие напомнят останките от красиви дворци, казарми, раннохристиянски базилики, административни сгради. Запазени са и крепостните стени на някогашния град с характерния за римските строители градеж от дялан камък с пояси от теракотени плочи. Разхождайки се из архитектурния резерват, попадаме и на много добре съхранени останки от римски терми. Баните на Хисаря били място за почивка и укрепване на здравето. Посетителите им се подлагали на лечебни и разкрасяващи процедури, извършвани от жреци.

© Снимка: Венета Николова

Хисаря е целогодишен балнеокурорт, предлагащ романтична разходка назад във времето

И в наши дни местните балнеолечебници, наред с новите спа центрове, не могат да се оплачат от липса на клиенти, при това не само от България, но и от чужбина. Яна Христозова от дълги години работи в един от местните хотели, разполагащи с модерно оборудван балнеоложки център. Физиотерапевтката твърди, че интересът към предлаганите услуги е толкова голям, че на моменти едва смогват да поемат всички желаещи. Хисарската вода е полезна за лечение на бъбречни заболявания, както и на болести на стомашно-чревния тракт. Градът посреща най-много гости през топлите месеци:

„Пикът е през лятото. От май месец започваме да посрещаме големи групи израелски туристи, които достигат до 400 човека на ден – обяснява Яна Христозова. - Имало е моменти, когато сме правили до 900 процедури на ден, а това е голямо натоварване! Предлагаме топлотерапия, процедури с парафин, с луга и кал от Мъртво море. Имаме традиции в областта на акупунктурата. Разполагаме с кабинети по иглотерапия, по лазерпунктура. За желаещите да подобрят външния си вид има различни таласотерапии за отслабване, антицелулитни процедури и пр. Ваните ни са перлени и вихрови, правим и подводни масажи. Освен израелци, посрещаме много българи, както и гости от Великобритания, Германия, Франция и пр.”

© Снимка: Венета Николова

Парковете на Хисаря са чудесно място за отдих и разходка дори през зимата

За да се преборят с кризата през тази зима, местните хотелиери значително свалиха цените на нощувките и на спа пакетите. Така че към края на февруари, някои хотели буквално се пръскаха по шевовете си от туристи. Необичайните за района снеговалежи и минусови температури не отказаха гостите да използват и външните басейни с топла минерална вода. А едно потапяне в хисарската вода има тонизиращия ефект на глътка витаминен коктейл! Местната вода не само лекува, но и релаксира, да не говорим, че още след първата водна процедура кожата става гладка като коприна! Доверете се на хисарските рехабилитатори, масажисти и терапевти. Те ще направят всичко възможно да се почувствате нов човек. А след това се разходете сред руините на някогашния Диоклецианопол, пропит с хилядолетна история, отбийте се в някой от местните ресторанти, за да опитате вкусни средногорски гозби и се насладете на спокойствието.
А когато зимата и сивотата окончателно си тръгнат, градът ще ви очарова със своите зелени, огласени от строен птичи хор паркове, изпълнени с ухание на редки дървесни видове.

© Снимка: Венета Николова


На всяка крачка ще откриете чешма, от която блика минерална вода с различен
химичен състав и лечебни свойства. Тук всеки извор си има история. Най-известен е Момина сълза, свързан с легендата за една красива българка, която по време на турското робство била вкарана в харема на местния бей. Една вечер господарят я накарал да сервира на гостите му гола. Но когато се изправила с подноса, унизената девойка ударила бея по главата и той умрял на място. За наказание била хвърлена на клада, но в момента, в който пламъците обхванали голото й тяло, от очите й се отронили две топли сълзи, от които бликнал лечебен извор. Днес скулптура на девойка, вдигнала поднос високо над главата си, краси центъра на Хисаря, превръщайки се в туристическо лого на града. На няколкостотин метра от извора Момина сълза извират водите на още 4 минерални извора, каптирани в красиви чешми. Хисаря притежава неустоим чар с многобройните си вили от началото на 20-ти век, когато балнеотуризмът тук преживява истински възход. Но правят впечатление и новите хотели, предлагащи лукс и всевъзможни спа глезотии, които изпъкват на фона на запуснатите лечебни бази от времето на социализма. Последните обаче са част от колорита на градчето и навяват спомени за една отминала епоха. Днес Хисаря е магнит за ценителите на спокойствието и здравословния отдих и е на път да засенчи славата на родопския Велинград, обявен за спа столица на Балканите.

* Материалът е изготвен по проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по ОП „Регионално развитие”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15