Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Берон – просветителят-енциклопедист

Портрет на Петър Берон, художник Николай Павлович
На 21 март се навършват 140 години от смъртта на доктор Петър Берон – виден български учен и просветител, едно от големите имена на националното ни Възраждане. Той е роден в старопланинския град Котел, в заможно и уважавано семейство. Истинското му име е Петър Хаджиберович. Учи в килийно училище в родния си град – такива са тогава възможностите за българите, живеещи от няколко века под османско владичество. В началото на 19-и век баща му е ограбен и разорен от османците по време на поредната Руско-турска война. Младият Петър започва работа във Варна като абаджия. Събрал известни средства, отива в Букурещ, където учи в престижно гръцко училище. След това започва работа в друг румънски град – Брашов, като частен учител в семейството на богатия българин Антон Йованович. С неговата финансова подкрепа през 1824 г. издава Рибния буквар – първия новобългарски учебник, наречен така заради изображението на делфин в края на книгата. Именно с този буквар се поставя началото на светското образование в нашите земи. После придружава децата на своя благодетел при учението им в Германия, учи философия в Хайделберг, завършва медицина и прави докторска дисертация в Мюнхен. Установява се в Крайова, Румъния, където е лекар в продължение на 9 години.

През 1839-а основава със свои роднини търговско дружество, чрез което натрупва значително състояние. С тези средства и с доходите от своя чифлик той сам финансира по-нататъшната си научна дейност. Живее главно в Париж, но във връзка с работата си посещава и други европейски столици: Берлин, Лондон, Виена, Атина. Животът му завършва трагично през 1871, когато наемни убийци са пратени в имението му в Крайова. Вероятна причина за тази трагедия са страстите около наследството му. Живял много скромно, без семейство и деца, Берон иска да остави цялото си имущество в полза на българската просвета. Още приживе той прави множество дарения на български училища.

Петър Берон е могъща възрожденска фигура, чийто живот и стремежи са достойни за роман. Той развива огромна дейност в областта на науката, като много от идеите му не са могли да намерят практическо приложение в неговото време. Автор е на повече от 20 труда, с общо над 10 хиляди страници, в различни области на знанието: физика, химия, метеорология, геология, философия и др. По онова време учените-енциклопедисти в Западна Европа вече са в миналото, но редица нации поради по-късното си Възраждане (у нас то е забавено поради османското владичество), раждат многостранно развити личности. Берон се стреми да създаде обща система за науките и това намира отражение в основния му труд „Панепистемия” („Всенаука”), издаден на френски език. Впрочем, той владее 9 езика, като пише на 5 от тях. Някои от философските му възгледи, изложени в „Панепистемия”, може да са спорни и днес, но разкриват мащабите на неговия интелект, далеч надхвърлящи онова, което времето на първо място изисква от него – просветата на един стремящ се към освобождение народ. Д-р Берон се включва активно в научния живот на Стария континент: изнася реферати, разяснява своите концепции. Представя в Англия едно свое изобретение за борба с пожарите, смята се, че е предрекъл появата на радиото и телевизията с идеята си “за безжична връзка по суша, през вода на разстояние”.

Рибният буквар
Разбира се, най-популярен и обичан си остава съставеният от него Рибен буквар, който за две десетилетия след излизането си има шест издания. Той съдържа 8 раздела, като само първият е типичен буквар, тоест помагало за изучаване на азбуката и граматическите правила. Има раздели за аритметика, популярна история, вероучение, морал и възпитание, басни, природни науки. Книгата е съобразена с известния вече в други страни взаимоучителен метод, при който по-големите ученици помагат на по-малките. Тя е сборник от основни познания, с които може да започне образованието си всяко българско дете. Написана е достъпно и увлекателно, на говорим език. Ето как в нея Петър Берон е разказал на малките ученици за делфина например: “Делфинът е най-чевръстото от всички добитъци, защото, когато плува, не може да го стигне нито птиче, нито стрела, и нито една риба не би му убягнала, ако можеше отведнъж да я улови... Казват, че много обича пеенето и хората. Плават покрай корабите. Някои раждат две чада близначета и ги закърмят, както и китът, пазят ги доде пораснат и много ги обичат. Растат до десет години.”

Не случайно известният славист Юрий Венелин казва за Рибния буквар следното: „Аз не съм видял нито един руски буквар, който по достойнство да се равнява на тая книжка, която е много поучителна.”

И след съставянето на буквара Петър Берон десетилетия наред продължава дейността си за развитие на българската просвета. Има големи заслуги за девическото образование. По негова инициатива и с финансовата му помощ са открити девически училища в Котел и ред други български градове. След кончината му неговото наследство е вложено пак в родното образование.
По публикацията работи: Венета Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05