Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фолклорна астрология и нумерология

Снимка: архив

“Ако детето се роди напролет, ще има дълъг и щастлив живот”Какво ни очаква в близко и далечно бъдеще, кога е добре да се започне или завърши някаква работа, кога да направим сватбата си. Дори и да не си задава тези въпроси, съвременният човек може да попадне на астрологични прогнози навсякъде. Намираме ги в телевизионни и радио програми, четем ги в различни сайтове. Можем да ги получим и на мобилния си телефон. Стига да вярваме в тях, разбира се. Прадедите ни също определяли съдбата си спрямо небесните тела. Някои от тези вярвания са се запазили и до наши дни.

От дълбока древност хората по нашите земи търсели връзката между земния си живот и Космоса. В един от археологическите резервати у нас, близо до град Исперих /Северна България/, са открити няколко тракийски надгробни могили. Според една от хипотезите, те са построени като звездна карта и представляват огледална проекция на звездното небе. Учените твърдят, че тракийските жреци познавали около 500 звезди. Има много научни доказателства и за астрономическите познания на славяните и прабългарите. Свързани ли са народните вярвания с древното знание за небесните тела? Дали поверията за влиянието на планетите върху живота на хората са обикновени приказни истории? Или предават на обикновен, простонароден език сложни взаимодействия във Вселената? По всяка вероятност подобна връзка съществува, но намирането й е приоритет на науката. А ние ще разтворим за вас сборниците с народни умотворения.
“Ако детето се роди напролет, ще има дълъг и щастлив живот” – вярвали някога. Още по-добре, ако е на личен ден – Гергьовден, Великден или друг голям празник. Тогава го очаква наситен с добри събития житейски път. Такъв човек ще бъде изключително ползотворен и в делата на общността.

Роди ли се човек, на небето се появява неговата звезда. Хората с щастлива съдба имат ярки звезди, а звездите на бедните светят по-слабо. Ако е юнак, звездата му ще грее като истинско слънце. В много приказки и песни се разказва за юнак със звезда на челото. Според народа ни, никой не знае коя е неговата звезда. Докато е жив човек, тя свети с различна сила, в зависимост от етапите, през които преминава съдбата му. Когато човек си отиде от този свят, звездата му изчезва от небосклона. “Слаба му е звездата” казвали за човек, на когото не му върви в живота. Звездното небе има силата да зарежда с енергия. Затова някога оставяли ритуалните предмети да пренощуват на открито. Билките, с които лекували, също трябвало да бъдат оставени една нощ под звездите. Така постъпвали и със семената за посев, за да е плодовита годината.

Когато луната е във фаза новолуние, народът ни казва, че е “новина”, “нов месец”, “нова свещ”. В този период се правели годежи, сватби, започвали нови начинания. През пролетта на новолуние е първата оран и сеитба. Счита се, че до пълнолуние е добре да се отсекат дърва за строеж на нова къща. На новолуние правели и първото подстригване на детето, което някога било съпроводено от специални ритуални действия. Младите момичета също подстригвали косите си само на новолуние. Тогава приготвяли и чеиза си, за да имат щастлив семеен живот. Времето след пълнолуние според народната вяра е неблагоприятно за предприемане на стопански и лични дела.
 
Старинните вярвания носят знание и за народните разбирания в областта на нумерологията. Денят от месеца, на който е роден човек, казва много за неговия характер, за реализацията му в личен и социален план. Роденият на шести ще има щастлив и успешен път, ще живее дълго и ще има дарбата да открива всякакво зло, а желанията му ще се сбъдват. Щастлив е и седмият ден, както и единадесетият. Добри и лоши дни има и сред дните на седмицата. Децата, родени в понеделник, според народа ни, са обичливи, кротки и с добра съдба. В петък се раждат хора смирени, с наклонност към наука. Такъв човек ще успее да се изучи или да забогатее, ще има честит и дълъг живот. Най-добрите дни са събота и неделя. Народът ни вярвал, че родените в събота носят късмет на цялата общност. Наричали тези хора съботници, а появата им била празник за всички. Още в люлката тези деца получавали подаръци от съседи и роднини. Да се родиш в събота се считало за Божие благоволение и милост. Отново според народната вяра, тези хора могат да виждат в бъдещето, да говорят с душите на починалите. Къща, в която живее съботник, е под специална закрила от висшите сили. За децата, започнали земния си път в неделя, народът ни казва, че са с “добра личба”. Момичетата са красиви, каквото и да облекат ще им прилича.

Още от категорията

Народният празник Бабинден „затваря“ дните за ритуално къпане

На 21 януари e народният празник Бабинден – последният от поредицата, свързана с ритуално къпане. Това е ден, в който някога почитали „бабите“ – местните акушерки и лечителки, но и способността на жената да дава живот. В миналото Йордановден и..

публикувано на 21.01.22 в 06:05

Кирил Щрапулин дълги години украсява главите на пернишки кукери с причудливите си маски

Да изгоним злото и злите сили по Сурва! – е мотото на най-големия у нас, а и на Балканите, фестивал на маскарадните игри . Традиционно фестивалът в Перник събира хиляди участници, представители на всички етнографски райони в България, както и..

публикувано на 13.01.22 в 11:58
Обичаят

В Плевенско прогониха злите сили и лошия късмет

В плевенското село Ясен, днес по стар обичай прогониха от домовете си злото, болестите и лошия късмет, информира БТА. По традиция, там след Йордановден и Ивановден се изпълнява ритуалът "Кьорава кобила", характерен за този край на България. В обреда..

публикувано на 08.01.22 в 14:10
Подкасти от БНР