Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да снимаш природата

Фотографът Иво Зафиров
Снимка: личен архив

Думата фотография е от гръцки произход и означава „рисуване със светлина”. Иво Зафиров е един от най-добрите български фотографи, които рисуват със светлина красотата на природата и живота в нея. Любимите му места за снимане са водните пространства, над които може да се улови съчетанието от птици, пера, пръски вода и цялата феерия на полета в небето. Фотографът разкрива някои от преживяванията си сред природата с фотоапарат в ръка:

„Различните птици имат различна толерантност към присъствието на хора и ги допускат на различно разстояние до себе си – споделя Иво Зафиров. – Най-трудни за снимане са хищните птици, каквито са орлите. Те, освен че имат много силно развито зрение и слух, са и много плашливи и трудно допускат хора до себе си. Много приготовления са необходими, за да успее човек да снима една граблива птица. Трябва да умееш да се сливаш със средата, да използваш специални дрехи за камуфлаж или пък да създадеш специално място, където да ги подхранваш и те да свикнат, че там е безопасно да идват. И въпреки всичко, пак е доста трудно. От друга страна има някои дребни видове птици като различни синигери например, които обитават по-големите паркове в градовете. Ако човек им предложи някакви семена, те могат да кацнат директно на ръката му, без да се страхуват.”

Младият фотограф споделя, че любопитството му към света на животните и птиците е отдавна. Още като дете прекарва голяма част от свободното си време в софийския зоопарк. Постепенно интересът му към животните се превръща в целенасочена идея да се отдаде на природозащита. Завършва специалност „Екология” в Софийския университет. В момента се занимава с мониторинг на проекти, свързани с опазване на биологичното разнообразие и финансирани по европейската програма „Лайф плюс”. Фотографиите си Иво Зафиров представя най-вече в интернет пространството. Желанието му е чрез неговите снимки повече хора да видят красотата на природата и на живите същества в нея:

„Всяко едно снимане е свързано с прекарване на доста време сред природата и всеки път се случва нещо интересно – продължава да разкрива фотографските си тайни Иво Зафиров. – Дори да не успее да запечата всичко на снимка, човек става свидетел на някакви интересни събития и интересни поведения от страна на птиците и животните. Случвало ми се е например да прекарам 17 часа в укритие, което е конструирано за снимане на грабливи птици. Това представляваше една землянка с дължина два метра и ширина един метър. След дълги часове на изчакване и наблюдение, на няколко метра от укритието се доближи чакал. Това, което ме издаде и уплаши чакала, беше звукът от щракането на фотоапарата.” – спомня си случката Иво Зафиров.

Предпочитаните от него места за наблюдение и снимане на птици са влажните зони. По думите му това са природни местообитания, където има много живот и е пълно с всякакви видове птици, безгръбначни и бозайници:

„Езерата около черноморския град Бургас са едно чудесно място, което посещавах още като ученик, за да изучавам миграцията на птиците – казва Иво Зафиров. – Тези езера се намират на главен миграционен път, наречен Виа Понтика, и през цялата година в тях има големи струпвания на птици. През размножителния сезон тук много птици отглеждат малките си. По време на миграциите пък безброй птици от Северна Европа спират да почиват и да се хранят. През зимата остават зимуващи видове, които също са много любопитни за снимане. Всичко това прави тези езера интересни през всички сезони на годината. Около другия черноморски град Варна също има интересни влажни зони. Такива са Шабленското и Дуранкулашкото езеро, както и местата около нос Калиакра. Близо до столицата София пък е Драгоманското блато, което също предлага много възможности за интересни фотографии.”

В различните влажни зони има различни видове птици, които привличат вниманието на Иво Зафиров. Атанасовското езеро край Бургас е подходящо за снимане на пеликани, които си почиват по време на миграция. В езерото Вая пък фотографът снима различни видове чапли. През зимата с обектива си улавя патици и лебеди. В началото на тази година Иво Зафиров участва със свои снимки в международна изложба в София, посветена на река Дунав. Организатор е Световният фонд за защита на природата /WWF/. Чрез тази изложба едни от най-добрите фотографи на природни снимки от шест европейски държави насочиха вниманието на хората върху необходимостта от опазването на река Дунав като естествено местообитание за много видове риби, бозайници и птици.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще си сътрудничи с Австралия, Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на културното наследство

Министърът на културата Найден Тодоров подписа два важни международни документа, благодарение на които ще си сътрудничим с Австралия, както и с Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на изучаването, опазването и популяризирането на културното наследство,..

публикувано на 25.07.24 в 17:49

Партия "Възраждане" представи свой компютърен шрифт "Руница"

Проект на нов български компютърен шрифт "Руница" представи на пресконференция в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Решихме да възродим това българско наследство, като направим шрифт, с който да можете да превръщате кирилицата в..

публикувано на 25.07.24 в 13:47

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40