Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Недялко Недялков и международните проекти с негово участие

Кавалджията Недялко Недялков
Преди броени дни известният български изпълнител на кавал Недялко Недялков се завърна от Париж. Там взе участие в представянето на международен проект, чийто автор е Джорди Савал. През последните години световноизвестният музикант издава т.нар. CD-books, посветени на различни епохи и важни исторически събития. Книгите са придружена от музикални дискове, които илюстрират времето, описано в текста. Един от проектите е посветен на богомилите – духовно движение, зародило се в България около Х век и получило разпространение в различни страни. Последователите му в Европа се наричат катари и албигойци. “Катари” е озаглавил и своя проект Джорди Савал. Ето още подробности за последното представяне в Париж:

“Концертът премина много успешно – пред повече от 2200 души публика, с много аплодисменти, няколко биса. Музиката на проекта, чийто автор е Савал, носи неповторимо старинно звучене. Инструментите, на които свирят музикантите са оригинални образци, понякога изключително стари. Самият композитор свири на виола да гамба. В състава има още корнет, арфа, канун, уд, както и някои видове старинни испански барабани. Звучи арменски дудук. Много от музикалните произведения, които са в основата на проекта, са от ХІ-ХІІІ век. Българският кавал открива програмата.”
Две от книгите, в подготовката на които нашият музикант заема участие, са посветени на катарите и династията на Борджиите.

Другият проект на Джорди Савал, в който участва нашият музикант, е посветен на династията на Борджиите. Съвсем наскоро музикалният запис към книгата получи “Грами” в раздел “Малки ансамбли”.

“За мен е огромна чест, че имам възможност да свиря с тези музиканти и да представям моята страна. Чувствам това и като голяма отговорност и се старая да дам най-доброто от себе си всеки път, когато сме на концерт или в звукозаписното студио. Мисля, че до слушателите достига това – енергията, която съм вложил. Особено се вълнувам от темата за богомилите – започнало у нас, това движение се е разпространило из цяла Европа, чак до Скандинавия. Колкото до наградата “Грами” – това е огромно удовлетворение. Това е една от най-престижните световни награди, присъждани за музика. Тя е голямо признание за творчеството на всеки от нас – участниците в проекта. У нас “Грами” има само “Мистерията на българските гласове”.

Недялко Недялков участва в още редица международни проекти. Сред тях е и “Следите на Тракия”. Основна движеща сила е английският саксофонист Фрейзър Файфилд. Той попада на музика, записана от българския кавалджия и решава да направи съвместна продукция с него. Кани и още няколко българи – Георги Петров – гъдулка, участва в записите на диска. А за концертното представяне към тях се присъединяват певицата Тима Недялкова и Ангел Димитров – тамбура. “Следите на Тракия” е представян многократно в Шотландия, Англия. В България Недялко Недялков е известен като солист на ОНМ при БНР, където работи от 1996 г. Познат е и от група “Фолклорна палитра”, с която изпълнява сватбарска музика.

Снимки: Албена Безовска

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР