Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Баня – съчетайте полезното с приятното

Вече 55 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които отсядат в местните санаториуми и специализирани болници.
Снимка: Венета Николова

Рози и минерални води – това е емблемата на Павел баня – един от известните ни балнеолечебни центрове, потънал в тишина и спокойствие в сърцето на Розовата долина. Вече 55 години курортният град посреща гости от страната и чужбина, които идват за да лекуват болежките си в местните санаториуми и специализирани болници. Напролет, когато розовите насаждения в околностите на града се обагрят в цикламено настъпва истински празник. Розоберачи и туристи от страната и чужбина се стичат в града, за да участват в наситен с ведро настроение, музика и танци фестивал. Но и през останалото време градът не може да се оплаче от липса на посетители.

В града и околностите му има красиви чешми, от които блика бистра планинска вода.

За почти вълшебното въздействие на павелбанската вода върху опорно-двигателния апарат и нервната система са знаели още древните римляни, населявали някога този къс плодородна земя. За това говорят останките от античен град с римски бани и антични балнеоложки съоръжения. Днес лечебните води от 7-те естествени термални извора, бликащи в града и околностите му, са каптирани и се използват от местните санаториуми, балнеолечебници и спа хотели, които се радват на добра клиентела. Топла минерална вода пълни и басейните на Павел баня – една търсена атракция, особено от най-малките. Специалистите обаче предупреждават, че местните води са „агресивни” и не е препоръчително човек дълго да се задържа в басейните без лекарско предписание. Желаещите да се възползват от лечебните им свойства могат да се снабдят предварително с необходимите медицински документи и да се настанят в някоя от лечебните бази. Другият вариант е да отседнат на хотел, или на квартира и да посещават балнеосанаториумите под вещото око на рехабилитатори и специалисти. Повече за лековитите свойства на местните извори научаваме от д-р Минчев, който от години работи в Павел баня.

През топлите месеци паркът на Павел баня предлага така желаната прохлада.

„Павелбанската вода е хипертермална. Тя е от 52 до 59 градуса, слабо минерализирана и радонова. Всички тези характеристики я правят незаменима в лечението на болестите на опорно-двигателния апарат, на ставите, на повечето от болестите на периферната нервна система, ревматизъм и др. Но ние държим да подчертаем, че нямаме амбицията да налагаме Павел баня като спа център по подобие на други наши градове с минерални извори. При нас се лекуват широк спектър от болести. Затова акцентираме най-вече върху медицинския туризъм.”

Част от лекарите, работещи в Павел баня, са ученици на проф. Георги Гечев. Доайенът на балнеологията в града е автор на уникална методика за т.нар. подводна екстензия, която от дълги години се прилага успешно в местните балнеолечебници, превръщайки се в „запазена марка” на Павел баня. Пациентите с дискова херния се поставят във вана с вода която не надвишава 36 градуса и се обездвижват с помощта на фиксиращи колани. След което се провеждат поредица от подводни екстензии. Процедурата е безболезнена и много ефикасна. Според специалистите павелбанската минерална вода помага за отпускането на мускулатурата и това улеснява процеса на изтегляне и наместване на притискащите прешлени. Пациентите си тръгват от града здрави, прави и доволни. Затова славата му се носи и зад граници.

Градът е домакин на много фестивали и празници.

„Нашите гости от чужбина идват предимно като индивидуални туристи. Посрещаме хора от Гърция, Америка, Израел, Македония и Сърбия – хвали се Йордана Енева – зам.-кмет на общината. В момента обсъждаме необходимостта от езиковото обучение на персонала в балнеолечебниците, тъй като очакваме в следващите години финансовите постъпления от чуждестранни посетители да се увеличат значително.”

Павел баня е общината с най-много насаждения с маслодайна роза в България.

Павел баня има великолепен просторен парк, който през лятото осигурява така желаната прохлада. Приятно е да се разхождаш под сянката на вековните му дървета и да се наслаждаваш на цветните лехи и „стройния” птичи хор, озвучаващ целия балнеокурорт. Градът е домакин на много фестивали и празници. А ако обичате да се скитате сред природата и да се дивите на красиви пейзажи едва ли ще останете разочаровани. Наблизо се намира язовир Копринка, в чийто „стъклени” води се отразяват първенците на Стара планина. В накацалите край бреговете му капанчета се предлага пресен шаран и уклей. Обилно и здравословно можете да похапнете и в страноприемницата на близкото село Габарево, а после да посетите старата му каменна църква, както и т.нар. Джананова къща-музей.

Районът е "златна мина" за художници и фотографи.

Павел баня е общината с най-много розови насаждения в България. Районът е известен с традициите си в розопроизводството и е осеян с розоварни, които са с отворени врати за туристите. Любителите на пешеходните преходи пък поемат нагоре по пътеките на Балкана. А те отвеждат до недокоснати от човешка ръка местности и местообитания на редки пернати видове. Един от тези маршрути стига до хижа Соколна, превърнала се в култово място за заклети природозащитници и фотографи.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10