Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Баховото общество в България” представи за първи път цялостно изпълнение на “Йоханес пасион”

Снимка: “Бахово общество в България”

“Баховото общество в България” за пореден път събра столичани в навечерието на най-големия християнски празник. На 19 април за пръв път у нас беше изпълнен в цялостен вид “Йоханес пасион” на Йохан Себастиян Бах. Концертът е в рамките на “Европейския музикален фестивал”. Той е продължение на традицията, която “Баховото общество” установи през последните години, поднасяйки пълния вариант на “Матеус пасион” в навечерието на Великден.

“Матеус пасион” и “Йоханес пасион” са част от религиозното творчество на големия композитор. Те пресъздават последните дни от живота на Христос, описани от евангелистите Матей и Йоан. Написани са за хор, солисти, оркестър и орган. Времетраенето на всеки от тях е около три часа. Цялостно се изпълняват сравнително рядко. Според арх. Георги Колчаков – председател на “Баховото общество”, инициатор и основен организатор на концертите, музиката на Бах насочва съзнанието към истинските стойности по неповторим начин.

“Композиторът е казал с музиката си това, което с думи е трудно да изразиш – споделя той. – Моралният заряд, който носят пасионите има огромно значение. Музиката е много въздействаща. Всяка година, на следващия ден след концерта, аз съм невероятно щастлив. Все едно, че не стъпвам по земята. “Баховото общество” е изцяло нематериална организация. То е нещо като морално-естетическа “завера” на хора, които имат сходни духовни интереси и търсят обединяващото начало на тази музика. Аз съм православен християнин. Почитам ритуалите на нашата църква. Но съм и запален меломан. Обичам музиката от различни епохи. Според канона, в нашите храмове не е позволено да звучи инструментална музика. Ето защо ние представяме пасионите в голямата аула на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тази красива зала, оформена в пост-бароков стил, потапя публиката в атмосферата на епохата. Колкото до изпълнителския състав, в основата на всичко е Йосиф Герджиков – човек с много опит и познания в областта на бароковата музика. Той не е само диригент, а и певец. Като изпълнител е участвал в концерти в цяла Западна Европа. Тази духовна музика изисква усет към колективното, какъвто той притежава. Всъщност, това е “Баховото общество” – музикантите. Сред тях е забележителният бас Пламен Бейков, специализирал в Лондон барокова музика, солист на Русенската опера. Както и Петър Данаилов – баритон. Женските партии изпълняват Олга Михайлова-Динева и Гиргина Гиргинова. Красивите гласове и тази година развълнуваха публиката. Сред инструменталистите в оркестъра са някои от най-добрите изпълнители на старинни инструменти.”

Основната солираща партия е на Евангелиста. Той трябва не само да разкаже историята за смъртта и възкръсването на Исус Христос, но да направи така, че дълбокият драматизъм да докосне сърцата на слушателите. Пета поредна година тази партия изпълнява тенорът Виргил Хартингер от Австрия. Специализирал старинна музика в “Моцартеума” в Залцбург и в САЩ, той се справя еднакво добре с вокалната и драматичната страна на библейския герой. “В България съм вече няколко пъти – разказва Виргил. Четири години участвах в изпълненията на “Матеус пасион”, тази година – в “Йоханес пасион”. Имах и един концерт във Варна. Харесвам българската публика. Във вашата страна се усеща невероятен глад за култура, за красотата, която дава изкуството.”

Снимки: “Бахово общество в България”

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР