Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рилските села предлагат домашен уют и красиви планински пейзажи

Къщите за гости в района предлагат добри условия за почивка срещу прилични цени.
Снимка: Венета Николова
Селският туризъм в подножието на Рила е с дългогодишни традиции. Говедарци, Мала църква, Бели Искър и Маджаре – тези населени места се радват на интереса не само на жителите на близкия столичен град, но и на чуждестранните туристи. Стопаните на местните къщи за гости примамват посетителите с домашен уют, вкусна кухня, красиви гледки и разходки сред дивата природа. Допреди години районът беше търсена дестинация за зимен туризъм. Напоследък обаче туристите предпочитат да отсядат в рилските села през зелените месеци.
Рила е една от най-красивите български планини.
Името на Рила навярно произхожда от тракийската дума „роула”, което означава „много вода”. Кристални езера, в чийто неподвижни води се оглеждат първенците на планината, бистроструйни реки, пресичащи долини и пасища, бълбукащи потоци, провиращи си път през селските дворове – това нетипично за останалата част на страната водно изобилие захранва една от най-добре запазените екосистеми на Стария континент. От Рила извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров. Сред тях е и Искър. Коритото на реката се извива в подножието на страховити скални зъбери с кръжащи над тях орли, заобикаля вековни гори от бяла мура и смърч и се спуска в красива котловина. А там, на завет от планинските ветрове и мъгли, са се сгушили селата Говедарци, Мала Църква, Маджаре и Бели Искър, известни още като „Искровете”. С най-дълголетни традиции в областта на туризма е село Говедарци. Тук още в началото на XX век софиянци започват да строят своите вили, а по време на социализма възникват и почивни бази на различни държавни предприятия и детски лагери. В наши дни селото разполага с над 20 спретнати къщи за гости, чийто стопани се надпреварват в предлагането на допълнителни екстри.

Семейство Пейчеви от село Говедарци развива успешен бизнес. В хотелчето им отсядат не само българи, но и много чужденци, предимно от Холандия, Франция, Испания и Италия. Хората не могат да се нарадват на красивите гледки, разхождат се с дни по пътеките на Рила и вдишват с пълни дробове чистия, пропит с аромата на борова смола въздух. Лятно време туристите събират горски плодове, гъби и цветя, а през зимата карат ски или сноуборд по ски пистите, разположени в околностите на Искровете.
Конната езда е сред търсените туристически атракции, които се предлагат на много места в района.
„Чужденци наемат коне за няколкодневни преходи в Рила – разказва собственикът Бойко Пейчев. Имаме индивидуални туристи и ги развеждаме в околностите. Наложи ни се да си купим и малко бусче. Сега имаме намерение да направим т.нар. „затворен цикъл” и да обслужваме туристите от пристигането им на летище София до отпътуването им. Как се забавляват при нас ли? Развеждаме ги из планината, разглеждат 7-те рилски езера, ходят до близките ски курорти Боровец и Мальовица, отбиват се в параклисите и църквите ни. Туристите обичат да ходят край Искъра и да си правят пикник. Когато имаме големи групи организираме и фолклорна програма с изпълнители от Говедарци и близкото село Маджаре.”

Село Маджаре – една от спирките за любителите на природосъобразния начин на живот.
Впрочем Маджаре е една от спирките за любителите на природосъобразния начин на живот. Намира се в подножието на връх Мусала по поречието на река Бели Искър. „ Нашите гости търсят домашен уют и усамотение сред природата” обяснява Милчо Павлин собственик на местна къща за гости. С какво примамва туристите?

Селските къщи за гости разполагат с уютни механи, предлагащи „от пиле мляко”.

„На първо място с екологични продукти – обяснява Милчо. Чаят ни например е с 12 полски и горски нашенски билки. Почваме да ги берем от края на май до септември. Сушим ги и правим уникален и здравословен микс. Освен това имаме 13 летни и 7 зимни маршрута с различно времетраене, които отвеждат до красиви местности и природни явления. Водим ги да берат диворастящи билки, плодове, гъби, ягоди, малини. Показваме им как да си приготвят от тях домашни сладка, или да ги консервират. Освен това им организираме фотосафари, риболов, или пикник. През лятото им правим демонстрации на т.нар. ръчно косене на тревата. Желаещите могат да опитат да издоят кравата, а после да си направят кисело мляко, или домашно сирене от млякото.”
Екопътеката Бели Искър стартира точно от „входа” на Национален парк „Рила”.

Не една или две туристически пътеки кръстосват горите на Рила планина. Сред най-популярните е екопътеката Бели Искър, която стартира точно от „входа” на националния парк, край с. Бели Искър. Около 4 часа ще са ви необходими, за да преминете през маркирания маршрут с обособени дървени стълби, мостове и беседки за почивка. През това време ще се дивите на великолепни столетни екземпляри на бяла мура, тис, бор и пр. Скалните възвишения на Рила са убежище на редки пернати видове. Не се плашете, ако случайно видите следи от мечка. Господарят на планината по природа е плашлив и добродушен. А на залез слънце, преди да се приберете да нощувате в някоя местна къща за гости, вероятно ще срещнете и стада диви кози, които обитават скалистите зъбери на Рила.

Снимки: Венета Николова

По публикацията работи: Венета Николова

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55