Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любка Биаджони цу Гутенберг дирижира Софийска филхармония

Снимка: архив

В столичната зала “България” Софийска филхармония с диригент Любка Биаджони цу Гутенберг от Германия изпълни произведения от Вагнер, Малер и Брамс. Солистката Сузане Бернард – сопран, също пристигна от Германия. Концертът е в рамките на “Софийски музикални седмици.

Любка Биаджони цу Гутенберг е наполовина българка, наполовина италианка. Родена е в Рим. Там завършва средното си образование, а висшето – в България, родината на майка й. “Дойдох в София да следвам в Музикалната академия – разказва г-жа Гутенберг. – Завърших хорово и оркестрово дирижиране. Знаех, че тук има много добра школа по тази специалност. Имах шанса да уча при прекрасни преподаватели – проф. Георги Робев беше мой преподавател по хорово дирижиране, а по оркестрово – проф. Васил Казанджиев. Имам много хубави спомени от годините в България. Беше интересно, емоционално, креативно време. Ние, студентите в Академията, имахме невероятен глад за знание, изключително силен стремеж да учим, да се усъвършенстваме, да сме добри професионалисти. Слушахме уроците и концертите на колегите си, след това се събирахме, обсъждахме, преживявахме. Общувахме с художници, философи, артисти – все млади, търсещи хора. Въпреки, че съм израснала в Италия, половината ми сърце е българско. Народната музика много ми харесваше. На изпитите винаги имах най-високата оценка. Но имахме и много добри учители. Всички предмети ми бяха интересни, получих наистина добро образование. През последните години се отдръпнах от активна професионална дейност. Посветих се на двете си малки деца. Сега отново започвам да работя. Една от задачите ми е да направя по-известна музиката на българските композитори. Много харесвам произведенията на Веселин Стоянов за пиано, както и на редица съвременни композитори. Сред тях е моят преподавател по оркестрация проф. Александър Текелиев. Българската класическа музика е олицетворение на силния български дух и ще е хубаво да звучи повече по световните сцени. Заедно със съпруга ми организирам фестивал в Германия. Той се провежда през декември. Билетите винаги се продават – заето е и последното място в “Залата на огледалата”, която се намира в един красив старинен дворец. Няколко пъти организирам участия на Софийската филхармония във фестивала, концерти в Германия. Старая се да осигурявам ангажименти на млади български музиканти, както и възможности за обучение там. Толкова талантливи хора има в България!”

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15