Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очарователна, сърдечна и отдадена на изкуството си, Мидори спечели в България много нови приятели и почитатели

Снимка: архив

Европейският музикален фестивал представи два концерта на световноизвестната цигуларка Мидори. В програмата взе участие и нейният ученик от България Симеон Симеонов. Мидори беше у нас за една седмица – време, през което научи много за България и българската култура. Изпълнителката се срещна с представители на дипломатическите мисии и бизнеса, запозна се с български музиканти, педагози, интелектуалци. Очарователна, сърдечна и отдадена на изкуството си, тя спечели в България много нови приятели и почитатели.

Родена в Осака, Япония през 1971 г., Мидори е откритие на Зубин Мета. Когато е едва 11-годишна, големият диригент чува нейни изпълнения. Впечатлен от качествата й, той я кани за гост-солист на традиционния Новогодишен концерт, който изнася Нюйоркската филхармония. Така започва световната кариера на цигуларката. През последните години Мидори живее в Лос Анжелис. Работи в USC Thornton School of Music, като директор на отдела за струнни инструменти. Цигулката, на която свири е предоставена от фондация „Хайяшибара” – „Гуарниери дел Джезу „екс Хуберман” от 1734 г. Мидори изнася концерти по цял свят. Работи с диригенти и оркестри от най-висока класа – сър Колин Дейвис и Лондонски симфоничен оркестър, Ленърд Слаткин с оркестъра на Детройт и др. Първият й запис е с оркестър „Сейнт Пол” под диригентството на Пинкас Цукерман. Тогава Мидори е на 14 години.

Биографията на Мидори далеч надхвърля представите за успял артист, отдаден на собствената си кариера. Наред с концертната и звукозаписната си дейност, тя непрекъснато изнася майсторски класове. Цигуларката е посланик на мира към ООН. Работи по няколко програми, основани от нея и посветени на музикалното обучение на децата. В началото на 90-те години на ХХ век правителството на САЩ налага сериозни бюджетни съкращения и държавните училища на практика остават без програми по изкуствата. “Мидори и приятели” е организацията, която започва да предоставя безплатни уроци по музика в различни училища. Над 180 000 деца са преминали през програмата от основаването й до днес. Уроците по музика на Мидори не само насърчават децата да се занимават с изкуство за удоволствие. Оказва се, че поведението на учениците се променя, а много от тях продължават образованието в следващите степени на обучение. Мидори работи и по програмата “Партньори в изпълнението”, която подкрепя камерното изпълнение на класическа музика в САЩ като организира различни партньорства. “Споделяне на музика” е третата организация, основана от Мидори. Базирана е в Токио. Дейността на организацията допълва часовете по музика в японските училища. “Споделяне на музика” изгражда истинска връзка между изпълнителите и малките им слушатели. Мидори свири безплатно, увлича децата с изкуството си и разказите за класическата и традиционната японска музика. “Децата винаги ме изумяват с чистотата, любопитството и радостта, с която откликват на музиката” – казва Мидори. Ето и какво още сподели тя за слушателите на Радио България.

“Всеки ден тук беше много интересен, вълнуващ, пълен с нови неща. Имах майсторски класове в Пловдив и София, репетиции с Младежкия оркестър. Работих с талантливи млади изпълнители. Хората в България са много топли. Струва ми се, че ценят музиката, посрещат сърдечно артистите. Оттук се отправям към Япония. Имам концерти в училища, болници, домове за сираци. В програмата “Споделяне на музика” те научават повече за класиката, за японската музикална традиция, за културата на различни страни. Аз познавам доста български музиканти, които живеят в САЩ. А благодарение на моя ученик Мони научих повече за съвременната българска музика.”

Симеон или Мони, както го наричат всички, е концертмайстор на оркестъра в Сакраменто, както и на Камерния оркестър на Аризона. Асистент е в университета на Южна Калифорния. Често пътува с Мидори из САЩ – помага й при работата с децата, свирят заедно произведения за две цигулки. В столичната зала “България” Мидори и Симеон изпълниха концерт за две цигулки в ре минор от Бах, заедно с Младежка филхармония “София”, дирижирана от Деян Павлов. А младият ни сънародник беше солист в две творби от Панчо Владигеров – “Песен” и Рапсодия “Вардар”, съпровождан от Класик ФМ М-тел оркестър, диригент Максим Ешкенази. Във втората част на програмата съставът партнира на Мидори в Концерт за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски.

Още от категорията

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15