Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Венета Вичева – 55 години творческа дейност

Снимка: Албена Безовска

Известен хоров диригент, неуморен организатор и инициатор на културни събития проф. Венета Вичева е на сцената повече от половин век. 2011 година е свързана с няколко важни годишнини, белязали не само личната й творческа биография, а преди всичко историята на хоровото изкуство у нас.

Родният град на проф. Вичева е Шумен. Там са първите й уроци по музика, както и първите стъпки в хоровото изкуство – докато е в гимназията, пее в смесения хор „Родни звуци”. Основан преди 113 години към читалище „Добри Войников”, този състав има впечатляваща история. Половин век от нея е свързана с проф. Вичева. Това е и един от празничните поводи, които обществеността в Шумен отбеляза наскоро – 50 години откакто проф. Вичева е главен диригент на хор „Родни звуци”.
Завършила е първия курс по дирижиране в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при големия наш хоров композитор, диригент и педагог Георги Димитров. Първата й професионална дейност е в гр. Дупница, където е от 1956 до 1961 г. Там е директор на музикалната школа и диригент на смесения хор. Ръководи музикалната подготовка на две оперети, които многократно дирижира на сцена. Ето и още подробности – разказва проф. Вичева.

„Тази година се навършват 50 години, откакто ръководя „Родни звуци”. Отбелязвам и 55 години творческа дейност. Петте години в гр. Дупница дадоха голямо отражение върху професионалното ми развитие. Работих активно, хората бяха ентусиазирани. Интересно и полезно беше заниманието с оперетните постановки – „Хубавата Елена” и „Царицата на чардаша”. Солистите и голяма част от оркестрантите бяха от Музикалния театър в София. В родния ми град ме поканиха да дирижирам смесения хор през 1961 г. Годините минаха в работа, в хубави моменти на сцената, пътувания, награди. Много радостно тази година е и още един събитие – 40-годишнината от основаването на Детски хорови празници „Добри Войников”. През април 2011 г. беше двадесет и първото издание. И тази година кметът на града г-н Красимир Костов беше патрон на събитието. Винаги съм имала голяма подкрепа от ръководителите на общината. Както и много отзивчива публика.”

Детските хорови празници „Добри Войников” се провеждат на всеки две години. Първото им издание е през 1971 г. Идеята е на проф. Вичева. И до днес тя е в основата на организацията. Наред с българските хорови формации, в програмата на празниците са участвали редица чуждестранни детски състави. От тази година фестивалът официално е обявен за международен. Хор „Бодра песен” също е основан от проф. Вичева. Само две години след като застава начело на смесения състав „Родни звуци”, тя решава, че трябва да продължи вековната традиция на училищното хорово дело в Шумен. През 1963 г. е първата репетиция на „Бодра песен”. Съставът е към Общинския детски комплекс в града. Носител е на званието „Посланик на европейската култура по светa”, дадено от Европейската хорова федерация към Европейския съюз.

Много от хористите в двата състава, ръководени от проф. Вичева, продължават заниманията си с музика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Там тя преподава дирижиране. Основател е на специалността „Педагогика на обучението по музика”. Носител е на титлата „Доктор хонорис кауза” към университета. В богатата колекция от награди, получени през годините, е „Кристална лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен. Както и десетки първи награди от престижни хорови конкурси в Белгия, Италия и редица други страни. Под нейно ръководство двата състава са изнасяли концерти по цял свят – Германия, Русия, Гърция, Белгия, Франция.

„Най-голямото ми постижение през всичките тези години е, че имах сили да бъда на мястото си като диригент – продължава проф. Вичева. Имах и имам достатъчно енергия. Получавам я от хористите, колегите, от всички хора в града. За един творец това е особено важно. Успехите ни са плод на съпричастието и подкрепата на много хора.”

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15