Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дойдох в България за месец, останах три години” – Иво Паунов

Снимка: Албена Безовска
Иво Паунов е млад инструменталист, композитор, лидер на две музикални формации – едната в България, другата в Канада. Двете страни се преплитат и в биографията му. Роден е в България, а на 15-годишна възраст попада в Канада, където родителите му се преселват. Първият му спомен е от огромните снежни преспи, които образуват истински леден лабиринт. Днес казва, че Канада е страната, разширила неимоверно хоризонта му. Но България е мястото, което винаги ще го изненадва. Иво се занимава с музика от ранна възраст. Свири на няколко инструмента, сред които е и българският кавал.

„В Канада завърших средното си образование – разказва Иво. Продължих в Университета на Торонто – първо с математика. По-късно реших, че искам да уча и физика. Започнах с тази специалност в същия университет. Няколко семестъра посветих на физиката, но в един момент смених генерално посоката. Кандидатствах в York University в Торонто със саксофон. Завърших много силна програма по джаз – изпълнителско изкуство и всички теоретични специалности. Запознах се с най-изявените млади таланти, свирих в различни формации. По същото време започнах да преподавам музика (в Arcadia Academy of Music, Beaches Conservatory и Dixon Hall). След като приключих музикалното си образование, завърших и още една специалност – този път по компютърни науки.”

Канадската група на Иво се нарича „Афродизиак”. В нея е заедно с брат си Вихрен, който е басист. Както и още няколко музиканти от различни страни по света. Изявите им на живо включват Montreal Jazz Festival, Harbourfront Center и редица други. Проектите с „Афродизиак” подпомагат и активната му дейност на филмов композитор. 2007 година е много важна за Иво Паунов. След дълго отсъствие от родината си, той решава да дойде в София за около месец, най-много два. Остава малко повече от три години.

„Дойдох тук, за да работя върху музиката на анимационно филмче и да видя роднини и близки. Мислех, че месец-два ще са ми достатъчни. Почти веднага се запознах с огромен кръг хора. Въпреки, че не бях си идвал седем години, веднага се “вписах в обстановката”. Постепенно се увлякох в нов проект – документален филм на Валентин Вълчев, чиято премиера беше в Амстердам, Холандия.. Той се нарича See you at the Eiffel Tower /„Среща на Айфеловата кула”/ Много силен филм, държа го на специално място в сърцето си. Почти веднага получих предложения да направя няколко реклами, после още един филм – късометражен. От Канада също пристигаха предложения, които приемах. Оказа се, че мога да работя по канадски проекти и тук. Технологиите са толкова напреднали, можеш да си купиш яхта, да обикаляш света и да продължаваш да упражняваш редица професии.”

Някои от заглавията на филми, озвучени с музика на Иво Паунов – “Георги и пеперудите”, получил награда на Международния филмов фестивал в Амстердам, ”Среща Айфеловата кула”, представен на International Documentary Film Festival Amsterdam и получил награда на публиката от филмовия фестивал в Триест. Иво е автор и на саундтраците за няколко известни компютърни игри. В негови музикални проекти са участвали известни български изпълнители. Сред тях са Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и др. Основава и групата Acid Folk Five, с която осъществява много клубни и концертни участия у нас.

„Българската формация е своеобразно продължение на проектите ми в Торонто. Използвам български народни мотиви, които аранжирам. Срещата ми с младата народна певица Екатерина Ангелова беше решаваща. Тя ми изпя няколко песни, които помни от баба си – също народна певица. Това безценно наследство стана основа на първите ни съвместни пиеси. В началото използвах много компютърни ефекти, които подготвях предварително. Постепенно започнах да търся български музиканти, с които да го осъществя на живо. Георги Петров е пианистът, допринесъл неимоверно този проект да придобие свое лице. Барабанистът Филип Ернстинг е от Германия, но в момента живее в Холандия. Катя се запозна с него на международен фестивал, той хареса нашата музика и се включи в групата. Както и брат ми Вихрен, с когото непрекъснато работим заедно.”

В началото на 2011 Acid Folk Five направи в България поредица концерти. Един от тях, състоял се в концертното студио на БНР беше излъчен на живо и записан за фонда на нашата медия. Веднага след това Иво замина за Канада. Продължава да се занимава с обичайните неща и да прави планове за следващия български проект, за който в никакъв случай няма да предвижда само няколко месеца.
По публикацията работи: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30