Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Кеворк Мардиросян и работата му отвъд океана

Снимка: Албена Безовска
Проф. Кеворк Мардиросян е роден в България. Преподава в едно от най-престижните музикални учебни заведения в САЩ - Jacobs School of Music – Indiana University. Носител е на множество международни отличия като изпълнител. Концертирал е по цял свят – Франция, Германия, Испания, Япония, Китай, Италия, САЩ.

По време на следването си в Националната музикална академия “Панчо Владигеров” Кеворк Мардиросян учи при проф. Антон Хаджиатанасов и проф. Владимир Аврамов. По-късно е специализант на Артур Грюмо в Брюксел и на Ифра Нийман – в Guildhall School of Music. Между 1990 и 1995 г. преподава в Университета в Централен Арканзас. Провежда майсторски класове в Европа, Азия и САЩ. Част е от трио “Капеле”, в което си партнира с Лий Филипс – пиано и Фелис Фаръл – виолончело. Трио “Капеле” е една от най-добрите камерни формации отвъд океана.
Макар и далече от родината си, проф. Мардиросян постоянно подкрепя младите български таланти, които искат да продължат обучението си отвъд океана. Прави всичко възможно и да популяризира българската музикална култура в САЩ. Наскоро той беше част от цигулковото жури в петото издание на Международния конкурс “Панчо Владигеров” - Шумен. Проведе и майсторски клас в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София. Ето какво разказа проф. Мардиросян за слушателите на Радио България:

“Повече от три години преподавам в Джейкъбс скуул, Индиана. Работя в прекрасна атмосфера, с прекрасни колеги и студенти. Същевременно концертирам, много пътувам, водя майсторски курсове по цял свят. Класът ми е от около 20-25 студенти. Винаги съм имал доста българи – обикновено между шест и осем деца, сега са само трима. Останалите ми студенти са от цял свят – азиатци, европейци, американци. Когато се връщам в България, винаги си спомням с носталгия за 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Тогава у нас имаше много активен концертен живот. Никога няма да забравя доайените на българската музикална култура, с които ме срещна съдбата ми на музикант. Учил съм при някои от най-известните имена на цигулковата школа у нас. Когато станах концертмайстор на Пловдивска филхармония, моят първи диригент беше големият наш музикант Добрин Петков. Помня и многобройните концерти и гастроли на много световни артисти от най-висока класа, които бяха на върха на славата си.”

Проф. Мардиросян е утвърден и уважаван педагог. Много от неговите студенти са лауреати на международни конкурси, имат солова кариера или са част от водещи световни оркестри.

“Това, което направих веднага, след като се установих в САЩ, е да помогна на много български деца и да ги взема в класа си – продължава проф. Мардиросян. Радвам се, че го направих. Спокоен съм, като знам, че всеки от тях сега е в добър оркестър или преподава в хубаво училище и има силен клас по цигулка. Университетът на Индиана е много влиятелен – не само в САЩ, но и в цял свят. Искам да направя връзка между учебните заведения в София и Университета на Индиана. Има фондация към университета, която ще помогне за някои от разноските. Имаме подкрепата и на посолствата. Много бих искал учениците и преподавателите от музикалните училища и академии у нас да дойдат в САЩ за концерти, обмяна на майсторски класове. Както и представители на университета в Индиана да посетят България. Вярвам, че това е възможно и ще се осъществи.”

Още от категорията

Стенли, Любо Киров и Христо Мутафчиев „още тичат с времето“

Известните поп певци Стенли и Любо Киров, заедно с актьора Христо Мутафчиев, представиха своята песен „Където няма време“ в края на октомври. Автор на музиката е Стенли (Станислав Сланев), текстът е от Любо Киров, аранжиментът е на Светлин..

публикувано на 07.12.21 в 09:15

Св. Никола в една старинна песен

Денят на Свети Николай Мирликийски, когото православието чества днес, е и един от най-големите народни празници. В българските фолклорни представи, светецът има крила, което му придава черти, близки до митичния образ на човека-змей. Той има две..

публикувано на 06.12.21 в 08:05

Представиха българската песен за „Евровизия“ 2022

Вътрешната борба във всеки да скъса със себичността и егоизма, за да разбере, че е роден с мисия. Това накратко е посланието на Intention - песента, с която рок музикантите от Intelligent Music Project ще представят България на Евровизия 2022 г...

обновено на 05.12.21 в 15:31
Подкасти от БНР