Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkan music awards 2011 – бляскав празник на балканската музика, култури и езици

Горан Брегович бе отличен с приза за изключителен принос към развитието на балканската музика.
Снимка: Мария Пеева
Над 20 от най-известните балкански музикални звезди пристигнаха в София за грандиозния концерт по случай второто издание на Balkan music awards 2011. Организатор на събитието бе телевизия Балканика, а медиен партньор бе и БНР. През последните месеци зрителите имаха възможност да гласуват онлайн за своите любими изпълнители и песни, които бяха номинирани от специално жури. Така бяха избрани 11-те най-добри песни за всяка една балканска държава за 2010 година.

Публиката в София в очакване на звездите на балканската музика.


Поп, фолк, рок, R&B и денс – многообразие от съвременни и традиционни стилове звучаха от сцената на бляскавия концерт на площад „Ал. Батенберг” в София. Но какво всъщност представлява балканската музика днес? Ето какво казаха за Радио България едни от символите на балканската музика по света – Есма Реджепова и Горан Брегович.

„Балканската музика е доста близка, имаме един и същи ритми. И дори да сме имали конфликти по между си, ние обичаме да пеем и да танцуваме заедно. Днес балканската музика е много популярна. Аз лично имам близо 300 концерта годишно. Принос за популяризацията на балканската музика имат и медиите, благодарение на които нашата музика стана разпознаваема по целия свят” – каза Есма Реджепова.

 
Есма Реджепова на сцената.
„За първи път виждаме, че нашата музика оказва влияние на популярната музика в световен мащаб. Балканските музикални награди са от значение, тъй като на Балканите е винаги трудно да разпознаем своето. Именно това е важното нещо за този фестивал – светът да види, че сме разпознали нещо като общо като свое. В сравнение с огромните култури – ние сме малки такива, така че е нормално винаги да се намираме под влияние и да ни е трудно да имаме самочувствие.

Специфичното при музиката е, че това е най-дълбоката вътрешна реч у човека. Тя извира от душата на човека и за това подпомага комуникацията. Но композиторите винаги са местни – те могат да пишат на чужд език, но когато композират, музиката винаги извира от душата им и хората могат да познаят от къде са. Така че тези няколко успели балкански музиканти по света са важни най-вече за бъдещите поколения, които да имат самочувствие, заради направеното от техните предци.” – заяви Горан Брегович, който бе отличен с приза за изключителен принос към развитието и популяризацията на балканската музика.
Румънската сензация Инна бе отличена с цели 3 награди.

Тазгодишното издание на наградите се превърна в истински празник на съвременната музика на Балканите, в който изпълнители от всички краища на полуострова зарадваха публиката със своите най-нови композиции. Призът за най-добър изпълнител грабна Сердар Ортач от Турция, а румънската звезда Инна бе отличена с цели 3 награди – за най-добра румънска песен, над-добра изпълнителка на Балканите, както и за артист, направил световен пробив през 2010 г. Друга румънска сензация – Андреа Баника, спечели в категорията най-добър видеоклип за горещия й летен хит “Love in Brazil”. Турската рок група „Манга” прибави към многобройните си международни отличия и наградата за най-добра група на Балканите.
„Манга” взеха наградата за най-добра група.

„Много се гордеем, че взехме участие в Балканските музикални награди, защото за нас това е един фестивал, който обединява различните култури. Този фестивал е една чудесна възможност да покажем нашата музика, нашия голям потенциал пред света.” – споделиха от група „Манга” на пресконференцията по повод наградите.

И тъй като целта на Балканските музикални награди не е състезанието, а възможността за контакт между различните култури и създаването на общ музикален пазар, на тазгодишното издание бе учредена и една нова награда – за най-добър балкански проект. С нея бе отличен дуетът на Теодора и Йоргос Яниас – „За теб живея”. Ето какво каза самата Теодора за най-новите й балкански проекти:
Песента на Теодора и Йоргос Яниас „За теб живея” взе приза за най-добър балкански проект.

„Много харесвам балканската музика и съм горда с успешните си проекти с турски и гръцки изпълнители. Имам дуети с гръцките изпълнители Йоргос Яниас и Мастер темпо, а тази вечер на наградите представихме нашата нова съвместна песен „До пристрастяване”, чийто композитор е Кирякос Пападопулос. Имам много участия в Турция, Гърция и Албания. За мен балканската музика е много близка, тя ни обединява.”
Младият талант Армин Музаферия от Босна и Херцеговина.

Balkan music awards 2011 бе истински бляскав фестивал на съвременната балканска музика, която вече заема своето място на световната сцена. Най-известните изпълнители от полуострова показаха, че музиката не е състезание, а един универсален език, чрез който всеки може да общува само чрез ритъма на сърцето си.

Снимки: Мария Пеева

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05