Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Карадонев с нов макси-сингъл, издаден в САЩ

Снимка: Албена Безовска
Джаз пианист и композитор, Пламен Карадонев е един от малкото българи, завършили пълен курс на обучение в Berklee College of Music. Точно десет години той живее в Бостън – време, което е посветил на образованието си и на работа с известни джаз музиканти. Издава и дебютния си албум, наречен “Crossing Lines”.

“В САЩ съм от 2001 г. – разказва Пламен. – Получих стипендия за обучение в Бъркли след прослушване през 1998 г. Доколкото знам, получил съм една от най–високите стипендии, давани някога на българин. Между 2001 и 2006 г. завърших специалността джаз пиано. В колежа мои учители бяха големи джаз изпълнители. Особено влияние върху мен оказа личността на Джийн Пърла (Gene Perla) – известен басист. Заедно с него имахме поредица клубни и концертни участия в Ню Йорк. В някои от концертите участваше легендарният саксофонист и композитор Дейв Либман. Имах честта и удоволствието да свиря с големи музиканти. Работата с Джийн беше вдъхновение за мен. Написах и аранжирах няколко пиеси, които станаха основа на дебютния ми албум. Той излезе в САЩ през 2008 г. Получи много добри отзиви в пресата отвъд океана и Европа. Някои от пиесите са върху фолклорни мотиви – нещо, което много допадна на публиката.”

В САЩ Пламен попада в пъстър и съвършено нов свят на вълнуващи музикални приключения. Според собствените му думи, това е възможност да разширява непрестанно светогледа си на творец. В същото време има силен импулс да се върне към своите корени.

Музикантът е роден в Стара Загора. Започва да учи музика едва 5-годишен, свири на акордеон. Казва, че това е семейният инструмент, който владеят няколко души в семейството. Неговият пръв учител е баща му. По-късно открива очарованието на българската народна музика. В Музикалното училище в родния си град постъпва с пиано. Още тийнейджър открива истинската си любов – “музиката на свободните хора”.

През февруари 2011 г. Пламен записа макси-сингъл, в който са представени четири пиеси. Предстои издаването на целия албум. Ето и още подробности – разказва Пламен Карадонев:

“В новия проект свиря основно на акордеон. Не помня точно как ми хрумна идеята да напиша музика, в която да преплета звука на първия ми инструмент. Намирам, че неговият тембър е по-близък до експресията на човешкия глас. Започнах да експериментирам с електронни звуци, както и с акустични инструменти. В две от пиесите свири струнен квартет, съставен предимно от български изпълнители. Джаз музикантите, които участват са известни имена – саксофонистът Джери Бергонци, младият пианист Алън Бензи, перкусионистът Фабио Пироцоло, Грег Лонгман и още няколко музиканти. Много харесвам творчеството на Стравински, Прокофиев и други композитори на ХХ век. Мисля, че като мелодия и хармония, създаденото от тях е много близко до съвременния език на джаза. В новия проект съм използвал две теми от класически композитори. Едната е от “Матиас художникът” на Паул Хиндемит, а другата – от П.И.Чайковски. Интересен момент е и малко необичайното съчетаване на акордеон със саксофон.Има нещо колкото лично, толкова и професионално. Баща ми, моят пръв учител по музика, няколко години беше тежко болен. Това ме накара да си направя равносметка. Погледнах назад с огромна благодарност към него. Той ми даде много – успешния старт, основата. Този проект посвещавам на баща си.”
По публикацията работи: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15