Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безбог – едно неповторимо място, високо в Пирин планина

Снимка: Албена Безовска
Да си представим, че за място на своята ваканция сте избрали Банско, Добринище или село Баня, разположени в полите на Пирин планина. Наслаждавате се на топлите минерални извори, открити и закрити басейни, спа процедури… Едва успявате да опитате от всички чудеса на националната кухня в този край на България. Ако обичате планината, очакват ви и десетки маршрути, независимо дали е лято или зима. Едно от най-живописните места наоколо ще откриете в района на връх Безбог.

© Снимка: Албена Безовска



От Добринище има седалков лифт, който ще ви изведе на 2236 м. надморска височина, до Безбожкото езеро. И не забравяйте фотоапарата си. Ще видите картини, които още дълго ще искате да си припомняте. Ако е лято, очите ви ще потънат в безбрежната зеленина – пътят ви ще мине над столетни борови дървета. Лифтът спира непосредствено до голямата хижа „Безбог”. От там започва т.нар. „Малка душевадка” – основната пътека към връх Безбог, която се вие към езерото Попова капа. От хижата можете да се отправите и към Кременските езера, към върховете Джангал и Стражите. Но дори да останете цял ден на поляната, ще запомните завинаги тази разходка.

© Снимка: Албена Безовска


Завършена през 1981 г., хижа „Безбог” е строена близо десет години. На пет етажа е, има малки стаи, апартаменти, голяма столова, а един от етажите съвсем наскоро е обновен и осъвременен изцяло. От прозорците на хижата се вижда езерото и върха – от едната страна. А от другата – селищата, сгушени в полите на Пирин.

Много легенди се разказват за това място. Според една от тях бог Перун (може би това е първото име на Пирин) имал красива дъщеря, която живеела край Самодивските езера. Наблизо живеел бог Бес – зъл и неприятен, който искал да открадне девойката. Научил за това брат й Джангал и тръгнал да я спасява. Подгонил Бес, настигнал го на един връх, убил го и го затрупал с камъни. Оттогава мястото носи името Безбог, а натрупаните на върха камъни са следа от случилото се. Друга легенда обяснява, че името на върха произлиза от думите „без” и „Бог”. Случили се трудни и тежки времена, а хората възкликнали: „Това място е без Бог!”

© Снимка: www.bg.wikipedia.org

Хижа Безбог през късния април, когато започва топенето на снеговете.

Когато човек попадне сред тази красота, по-скоро му се иска да възкликне: „Само Бог може да създаде това!”.

На това мнение е и бай Славе, стопанин на малката хижа „При бай Славе”, която е точно до езерото. Построена е на площ от 100 кв.м. Бай Славе е участвал в строежа на голямата хижа, а след това издигнал своя. Какви гости посреща обикновено, идват ли чужденци и от кои страни – ето и отговорът му:

© Снимка: Албена Безовска

„През изминалата зима имахме най-много австрийци, французи и шведи. От други националности също – германци, руснаци, българи, разбира се. Имам много приятели по света, които идват тук всяка година. В цяла Европа се пише за нас в интернет форумите. А отскоро разбрах, че ни имало и в Австралия и Нова Зеландия. Доволни останали хората и пишат. Голямата хижа бе построена след като лавина отнесе предишната. Направена е с „къртовски” труд. Всички материали са пренесени отдолу върху самарите на коне и катъри, за да се положи началото на строежа. Аз съм свидетел на всичко това. Първоначално нямаше път, по-късно беше построен и стана по-лесно. При довършителните работи вече имаше и вертолет, но това беше чак през 1981 г.”

Бай Славе е човек, когото едва ли очаквате да видите на тази надморска височина. Общителен, усмихнат и много сръчен, той наблюдава дейностите в малката кухня, помага там, ако се налага. И почти през цялото време разговаря с гостите. Сред тях можете да видите много известни личности – политици, музиканти, актьори. „Аз пари за реклама никога не съм давал, но без хора не оставам” – казва още той. Шегува се, че стойностите на кръвното му налягане може да послужат за сверяване на медицинските уреди за измерване. Живее целогодишно в хижата, рядко слиза в Добринище. Една от историите, които ни разказа, е следната.

„Отишла журналистка при местен възрастен овчар, за да го попита как е доживял до дълбока старост. Той й отговорил следното: „Ти, момиче, откакто си дошла, все си гледаш часовника. А аз цял живот не съм имал часовник на ръката и началник над главата.” Та и с мен е така – продължава бай Славе. Освен това, в планината хората се променят. Стават по-сговорчиви, по-добри. Дори мисля, че ако всички започнат да идват тук, най-накрая ще станем човеци.”

Красотите на този дял от Пирин планина, хижата и бай Славе – всичко това наистина е описано в безброй интернет страници и форуми. Но по-добре е човек сам да опита и билковия чай, и боровия мед. А защо не и малко греяно вино и ракия, топли ястия и препечен хляб... И разбира се, хубава компания от добри приятели. Какво друго му трябва на човек след цял ден разходки из витите пътеки на Пирин планина!?
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10