Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Песен моя, обич моя” – 100 години от рождението на Йосиф Цанков

Снимка: архив
Основоположник на българската забавна песен, автор на оперетни творби, Йосиф Цанков-Йожи е оставил следа в нашата културна история не само с музикалните си произведения. И до днес се разказват безброй истории за неговите забележителни човешки качества и многобройните му таланти. Съдбата му поднася и бляскави моменти, и години на забвение. Но винаги е бил обграден от близки, приятели и почитатели. На 7 ноември се навършват 100 години от рождението му. По този повод Международният музикален фестивал „Софийски музикални седмици” включи в последното си издание концерт, посветен на композитора. В деня на рождението му се очаква появяването на пощенска марка с неговия лик. А в началото на 2012 г. български поп изпълнители ще представят някои от песните на Йосиф Цанков в зала 1 на НДК.

Роден е през 1911 г. в Русе, в семейство на заможни и интелигентни родители. От дете говори няколко чужди езика, свири на пиано. Петнадесетгодишен заминава за Истанбул, където учи в „Робърт колеж”. По-късно, по настояване на баща си завършва право. Още като студент създава първите си песни. През 30-те и началото на 40-те години на миналия век е главен композитор на „Одеон” – най-известния театър по онова време. Почитателите на музиката в столицата живеят със забавните истории, разказани в неговите оперети „Мая”, „Златната вдовица” и др. А пиесата му „Керванът” е издадена на винилова плоча, разпространявана в Холивуд. През Втората световна война, по желание на американските и английските войници, тя звучи всяка сутрин в 9:00 ч. по Радио Лондон (сега ВВС). Автор е на повече от 500 произведения – инструментална, вокална и танцова музика, театрални и филмови пиеси, стари градски песни.

През последните години творчеството на Йосиф Цанков заживя отново, благодарение на някои нови записи, осъществени от български изпълнители. В основата на повечето проекти срещаме името на поп певицата Надя Ботева.

С Йосиф Цанков ме срещна случайността – разказва тя. Пяла съм негови песни като дете – тогава те още не бяха загубили своята популярност. Но за него самия не знаех нищо. През 90-те години на ХХ век започнах да представям България по различни форуми като професионална певица. Директорът на „Златният Орфей” подкрепяше моите международни изяви. В офиса на фестивала работеше Йосифа Стоянова – внучката на Йосиф Цанков. Нашата случайна среща сложи началото на различни проекти. По онова време имах доста успехи у нас и в чужбина. Оказа се, че Йосифа и майка й Анастасия Цанкова отдавна търсели изпълнител, който да възкреси някои позабравени творби на композитора. За мен е голяма чест, че ме поканиха да запиша тези песни. Много големи имена са ги изпълнявали – Лили Иванова, Паша Христова. Аз предложих свой, съвременен „музикален поглед”. Започнах да научавам все повече и повече за живота и творчеството на Йосиф Цанков. Той е бил невероятна личност, талантлив артист, широко скроен човек. Спортувал е активно. Когато се завръща от „Робърт колеж”, донася със себе си една от първите баскетболни топки у нас. Основава мъжки баскетболен отбор АС-23, където петнадесет години е център-нападател. Основава и женски тим, на който дълги години е треньор. Познавал е артистичния елит на столицата. Мими Балканска, Аспарух Лешников и други известни имена са изпълнявали произведенията му. Бил е голям бохем, обичан и очакван гост на празненства и вечеринки. По-младите съвременници го помнят като очарователна, магнетична личност. По повод на 100-годишнината му излезе и книга. Автор е известната журналистка Валерия Велева. Много увлекателен разказ, в който са включени интервюта, спомени, интересни моменти от живота му. Книгата е сбъдната мечта за семейството на Йожи и за мен.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15