Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sofia Architecture Week представи нови тенденции в обновяването на градската среда

Лекции, дискусии, филми и презентации представиха архитектурата не като застрояване, а като начин за подобряване на градската среда по време на международния фестивал Sofia Architechture Week.
Снимка: Мария Пеева
Застрояване, панелни блокове, рушащи се сгради, паметници от периода на социализма – това са темите, които често разпалват обществените дискусии у нас, стане ли въпрос за архитектура. Как обаче архитектурата може да промени света и има ли тя граници? Тези въпроси бяха поставени по време на международния фестивал Sofia Architecture Week (SAW), който се проведе от 1 до 6 ноември. Организаторите от списание „Едно” и в четвъртото му издание провокираха столичната публика да мисли за урбанистика по един съвременен и вълнуващ начин. Разнообразните лекции, дискусии, филми, презентации и работилници привлякоха вниманието на всички желаещи да погледнат на архитектурата не като застрояване, а като начин за подобряване на градската среда.
Изложбата „Нов живот за панелните комплекси” представя проекти за реконструкция на старите блокове.
„Архитектурата дава възможност за една нова перспектива и използване на пространството по различен начин. Именно архитектите могат да променят качеството на живот чрез проектиране на обществени сгради – сподели за Радио България един от най-известните холандски архитектурни критици и куратор на SAW Ханс Ибелингс. – Това е една от отличителните черти на европейската архитектура. В нея, дори при големите разлики между източната и западната част на континента, съществува обща представа за предназначението и структурата на града.”

Ханс Ибелингс: „Темата на SAW е за неограничената архитектура или как можем да постигнем огромен ефект с минимални средства.”

Ето как Ибелингс очерта някои интересни съвременни тенденции:
„Архитектурата се движи в нова насока – не толкова към дизайн на нови сгради, а в търсене на други начини за намеса. Дълго време при наличието на проблем в даден обект архитектите търсеха разрешение в прибавянето на квадратни метри, в уголемяването му. А днес, поради кризата и общата преумора от тези невероятни, изключителни сгради, аз виждам тенденция към по-малки намеси. Това е едно от интересните явления – как една малка промяна може да има голямо влияние. Темата на SAW беше за неограничената архитектура или как можем да постигнем огромен ефект с минимални средства. И това е стратегия, валидна за Балканите, защото пространството в градовете е ограничено и трябва да се използва за постигане на максимума. ”
Изложбата „Образите на града” показа различните визии за градската среда в София.
В последните си две издания SAW се фокусира не само върху световните тенденции, но и върху случващото се в региона. Един от примерите в това отношение е изложбата „Балканология” – новa архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа. Проектът на Швейцарския музей на архитектурата и Архитектурния център, Виена изследва влиянието на социално-политическите промени върху градското планиране. Или как след посткомунистическия или поствоенния период обществата се опитват бързо да наваксат и сами да преодолеят липсата на сгради чрез адаптиране или импровизация. Наблюдавани са различни явления: многофункционални здания, градско планиране без наличие на план, хиперурбанизация, превръщане на военни обекти в културни средища, надстрояване на покриви на блокове, незаконни строежи и др.

За новa архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа е изложбата „Балканология”.

Дали днес съществува балкански архитектурен стил?
„Не, не бих казал – категорично заяви пред микрофона на Радио България един от известните немски урбанисти и куратор на „Балканология” Кай Фьоклер. – Съвременната архитектура във всяка една от балканските страни е много различна, дори при бившите югославски републики не открихме еднопосочни тенденции. Въпреки това, в тези държави има голям брой млади и смели архитекти, които по успешен начин променят градската среда. Именно тези проекти накараха Запада да погледне по-отблизо към случващото се на Балканите.”

Снимки: Мария Пеева

По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици разработват проект за откриване на противопехотни мини

На прага на първия учебен ден въпросите около светлото бъдеще на българското образование са все по-актуални, а отговорите – все по-мъгляво пожелателни. И сякаш все по-често дочуваме в тази сфера на обществото ни ехото на израза "Преходът мина. Да..

публикувано на 10.09.24 в 17:15

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35