Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студио политика: „Вятърът на промяната” и след това…

Снимка: архив
„Wind of Change” на „Scorpions”. Помните ли тази песен? Преди 22 години звучеше като обещание за розовото ни бъдеще. Представяхме си България в Европа най-късно към 1993-1994 г. Мечтата ни беше проста – и тук да завее този „вятър на промяната”, а ние да бъдем достойни европейци. Нищо повече! Преди 22 години, ден след рухването на Берлинската стена, тогавашният държавен глава Тодор Живков се оттегли от властта след управление, продължило над три десетилетия. След това отпадна брутният вътрешен продукт, забраната да се притежава повече от кола, вила и апартамент.
Отпаднаха още много неща: член Първи от Конституцията, куп началници, изглеждащи вечни, петолъчката от Партийния дом. БКП се трансформира в БСП, създаде се Съюзът на демократичните сили, на който в следващите години бе съдено да стане двигател на промените.

През седмицата се проведе кръгла маса на тема:„Българският комунизъм – „живот след смъртта“. 20 години по-късно”. Идеята бе да се проведе още веднъж дискусия за „белите полета“ в изследванията за тази епоха, за соцносталгията и за необходимостта от рефлексивен подход при нейната интерпретация. Тя бе инициирана от: Българския хелзинкски комитет, институт „Отворено общество”, Международния център за проучване на малцинствата и културните взаимодействия, Института за изследване на близкото минало, Центъра за академични изследвания и Центъра за либерални стратегии. Участник в този форум бе д-р Емилия Занкина – преподавател по политология и обществена политика в Американския университет в Благоевград. Тя е завършила политология и е защитила докторска дисертация в Университета в Питсбърг – САЩ. На д-р Емилия Занкина предоставяме „Минутите за анализ” в предаването. Ще научите как левите и десните елити интерпретират значимостта на датата 10 ноември 1989 г., каква е ролята на българските дисиденти в политическите процеси, защо трябва да помним случилото се преди 22 години.

Пред парламентарните журналисти лидерите на „Синята коалиция” Иван Костов и Мартин Димитров заявиха, че няма да подкрепят „Бюджет 2011”, внесен от правителството на премиера Бойко Борисов. Беше посочено, че на фона на случващото се в Гърция, всички следят и България и страната ни трябва да покаже стабилност. Мартин Димитров коментира решението на „Синята коалиция”. Позицията на управляващите защитава зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Вашите мнения и коментари за „Студио политика” очакваме на адреса на предаването: politika@bnr.bg.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50