Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български олимпийски успехи: От Хелзинки`52 до Атина`2004 – 17 медала в бокса за България

На игрите в Мюнхен през 1972 година Георги Костадинов става първият олимпийски шампион по бокс в историята на България.
Снимка: www.bgolympic.org
Множество археологически находки сочат, че боксът води началото си от дълбока древност, хилядолетия преди началото на новата ера. Изображения върху каменни плочи на мъже, боксиращи се пред погледа на публика, са открити на територията на Египет и Ирак, а тези древни състезания са в основата на бокса, който познаваме днес.
Боксът е част от древните Олимпийски игри още от VІІ век преди Христа, когато състезателите омотавали кожени ленти около юмруците си. Юмручният бой става олимпийска дисциплина под името "пигмакия." Чрез древногръцката култура, боксът се популяризира и в древен Рим, но данни за практикуването му след разпадането на Римската империя липсват. През ХVІІІ век спортът търпи своя ренесанс в Англия и това е времето когато започва използването на термина "бокс." Каква е историята му в България?

В България началото на бокса е поставено скоро след Освобождението на страната от Османско владичество. През 1894 от Швейцария пристигат 12 учители по физическо възпитание по покана на тогавашното Министерството на просвещението, които въвеждат в програмите на учебните заведения занимания по гимнастика и френски бокс. През 1924 година към софийския спортен клуб "АС-23" е основана първата боксова секция, а през 1939 година се създава и Български съюз за бокс, борба и вдигане на тежести.

Боксът е част от модерните Олимпийски игри от тяхното възраждане през 1904 г. Изключение правят игрите от 1912 година в Стокхолм, поради законите в Швеция, които по това време забраняват практикуването на този спорт. До летните игри в Хелзинки през 1952 г. България няма спечелен олимпийски медал. 63 участника в осем спорта се състезават за страната на този исторически за страната спортен форум и боксьорът Борис Георгиев печели бронз. Георгиев губи на полуфинал от американеца Флойд Патерсън, който няколко години по-късно става двукратен световен шампион за професионалисти в тежка категория.

© Снимка: www.bgolympic.org

Борис Георгиев (вляво) е първият български олимпийски медалист в бокса от игрите в Хелзинки през 1952 г.

На игрите в Токио през 1964 Александър Николов печели бронзов медал в категория до 81 кг. Иван Михайлов и Георги Станков добавят още два нови

Петър Лесов

бронзови медала към колекцията на България през 1968 в Мексико, но въпреки успеха на българския бокс, първата олимпийска титла за страната идва 20 години след медала на Борис Георгиев. На игрите в Мюнхен през 1972 година Георги Костадинов става първият олимпийски шампион по бокс в историята на България. На финала Костадинов играе с контузия в дясната китка, но въпреки болката печели мача, за да чуе българския химн от върха на почетната стълбичка. На същата олимпиада Ангел Ангелов взима сребро.

В Монреал през 1976-та Владимир Колев печели бронзов медал при 60-килограмовите състезатели, а на следващите игри в Москва великият български боксьор Петър Лесов печели златото на 20-годишна възраст. В Москва Ивайло Маринов (роден като Исмаил Мустафов) също се качва на стълбичката на победителите, като печели
www.bgolympic.org
Даниел Петров
бронзов медал в категория до 48 кг. В Сеул през 1988 той печели и златото, а Александър Христов взима сребърен медал в категория до 54 кг.

Даниел Петров печели сребро на игрите в Барселона през 1992, а Свилен Русинов завоюва бронз в свръхтежка категория. Игрите в Атланта през 1996-та са най-успешните за българските боксьори. Тогава Даниел Петров печели титлата, а Серафим Тодоров и Тончо Тончев взимат сребро.

Последният засега български олимпийски медал в бокса е среброто на Борис Георгиев от Атина 2004. България има спечелени общо 17 олимпийски медала в бокса и е на 15-то място в света по този показател.
www.boxbg.org
Тервел Пулев

Българският боксьор Детелин Далаклиев вече спечели квота за Олимпийските игри в Лондон през 2012-та. Феновете на спорта очакват европейският вицешампион от Анкара 2011 в категория до 91 кг.

Тервел Пулев също да бъде във форма за олимпийската квалификация, която ще се състои през следващата година. България ще очаква още олимпийски медали в този магнетичен спорт, а игрите през 2012 ще останат в историята като първите, които включват и женски бокс.
По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01

Откриха обновения ГКПП "Калотина" на границата със Сърбия

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия вече е обновен и е с близо 30% повишена пропускателна способност за леки автомобили. Той разполага с по седем ленти за влизане и за излизане от страната, както и с..

публикувано на 01.10.24 в 18:53

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25