Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кресненското дефиле – предизвикателство за любителите на екстремния туризъм

Снимка: imagesfrombulgaria.com

Кресненското дефиле е едно много колоритно и живописно място в югозападната част на България. То е известно отдавна на любителите на красивата природа. През последните десетина години стана популярно и сред хората, които търсят по-силни и вълнуващи преживявания. Местността е подходяща за практикуване на екстремни водни спортове. Емилия Бегунова е представител на спортната организация „Приключенска мрежа”, чиято мисия е да популяризира активния отдих сред природата на България:

© Снимка: БГНЕС

„Кресненското дефиле, казва г-жа Бегунова, е част от поречието на Струма. Тази местност е много подходяща за популярния вече и у нас рафтинг, или спускане с надуваема лодка по бързеите на реката. Друг подобен вариант са едноместните лодки – каяците. През последните десет години нашата организация се стреми да привлича още повече туристи, които търсят и приключенски елемент по време на почивката си сред природата. Районът е много живописен. Той се намира между две планини – Пирин и Малашевската, където има много маршрути и за планинско колоездене, продължава с описанието на Кресненското дефиле г-жа Бегунова. Красиви гледки се разкриват към водопадите по притоците на река Струма. Доста хора са привлечени и от минералните бани в района. Това място от реката обаче стана популярно най-вече заради любителите на водните спортове. Хубавото е, че тук всеки може да дойде, без да е необходима специална подготовка и без предварителен опит. Всеки има възможност да се наслади на едно приключение по реката.”

© Снимка: БГНЕС

Все повече са желаещите да се отдадат на силни усещания при спускане с лодка по водите на Струма. Практикува се и каньонинг – това пък е спускане по каньоните на реката. Този екстремен спорт представлява придвижване по дълбоки речни корита, водопади и скални отвеси, като се използват алпийски техники и съоръжения. Може да включва ходене, катерене, рапел (спускане с двойно въже), скачане, плуване. Местността е подходяща и за по-спокоен отдих. От района на Кресненското дефиле може да се тръгне по най-различни маршрути към Пирин. Хижите „Синаница”, „Дамяница”, „Вихрен”, „Каменица” са само част от местата, които разкриват гостоприемството си пред ентусиазираните планинари. Кресненското дефиле е обитавано и от някои редки растителни и животински видове, които са включени в Червената книга на България. Тук е и резерватът „Тисата”, известен като най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна не само в България, но и в Европа. През цялата година районът на Кресненското дефиле е посещаван от любителите на природата. Все пак ранната пролет е времето за екстремните преживявания по реката. Тогава тя е най-пълноводна и подходяща за спускане с лодки:

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

„Много често любителите на ски-пистите в курорта Банско разнообразяват почивката си, като идват в Кресненското дефиле, за да се включат в рафтинг по Струма, казва г-жа Бегунова. Тук могат да се правят планински преходи с колела, с коне. Лятото е най-активният сезон, защото много хора идват да си почиват и използват всички маршрути в планините. Есента също е подходящо време. Тук тя е доста топла заради средиземноморското влияние. През ноември, а понякога дори и през декември денят може да се използва за една приятна екскурзия. В последно време районът на дефилето става все по-оживен, добавя г-жа Бегунова. Всяка година местните хора подготвят специални къщи за настаняване на туристи. Има и приятни малки хотели.”

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Съвсем скоро търсачите на силни усещания ще имат още по-добри условия да се отдадат на туристически експерименти в този край на страната. В общината на близкия град Симитли са изготвили проект за развитие на екстремен туризъм на стойност 4,5 милиона евро. Това със сигурност ще се отрази върху още по-успешното развитие на рафтинга, скалното катерене, планинското колоездене. Така градът ще се превърне в център на екстремни спортове, а Кресненското дефиле – в още по-популярна туристическа дестинация.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31