Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С любов и всеотдайност продължаваме традицията” – Димитър Христов представя солисти на ансамбъл „Тракия”

„Аз наричам младите народни певци „съвременни апостоли”  – казва Димитър Христов.
Снимка: личен архив
„Най-голямото достойнството на българина е в неговото духовно богатство, в наследството от песни, танци, поговорки, пословици. А младото поколение трябва да направи всичко възможно, за да продължи традициите. Те ни правят различни, уникални и разпознаваеми” – думи на Димитър Христов. Виртуозен изпълнител на тамбура, композитор и диригент на народни състави, той е наш гост, за да ни представи няколко млади изпълнители на народна музика.

От около месец той е диригент на Оркестъра за народна музика при БНР. Наскоро се състоя и първата му съвместна изява с оркестъра. В концерта взе участие хорът при Фолклорен ансамбъл „Тракия” и ОНМ при БНР. Публиката аплодира и няколко млади солисти на ансамбъла.

© Снимка: личен архив

Гергана Павлова
„Аз наричам младите народни певци „съвременни апостоли”, защото с много почит и вдъхновение те продължават стародавни традиции – казва Димитър Христов и продължава: – С голямо удоволствие представям солистите на Ансамбъл „Тракия”. Румяна Филкова е от Благоевград – прекрасен пирински глас, осъществила е множество записи като солистка на ОНМ при БНР. Песента, която тя изпълни, прозвуча за първи път в този аранжимент. Според мен певицата се представи блестящо. Цонка Димитрова – Манолова изпълни „Заръчала Яна” в аранжимент на Пейо Пеев. Виртуозен гъдулар, той се изявява и като талантлив композитор, със свое собствено виждане за народната музика. „Заръчала Яна” е от доста време в репертоара на Ансамбъл „Тракия”. В интерпретацията на младата певица тя получи много висока оценка от специалистите. Имаше и една изненада в програмата – „Мома гяволица”, моя авторска песен с етно звучене. Изпълни я Гергана Павлова. Тя също е от Пазарджишко, но включва в репертоара си образци от почти всички фолклорни области на България – тракийски, пирински, родопски. Убеден съм, че тази млада певица ще изгради успешна солова кариера. Историята на песента е много интересна – тя е с армънски произход. Около южнобългарските градове Панагюрище, Стрелча и др. живее малка етническа група, която наричат армъни, власи, куцовласи. Те са преселници от земите на югозапад от България. Имат свой диалект, както и особен фолклор.”

За произхода на тази етническа група има много, при това доста противоречиви хипотези. Тя е малко позната, фолклорът й не е проучен добре. Но „Мома гяволица”, написана върху армънска мелодия, допада на публиката. Познаваме я в изпълнение на етно формация „Дива река”, част от която е Димитър Христов.

© Снимка: личен архив

Румяна Филкова
През първите десетилетия на ХХ век народните изпълнители усвоявали песните си в тяхната естествена среда – у дома, на хоро и на седянка, при работа на полето и т. н. Подготвяли сценичните си програми, подбирайки най-доброто от местния стил, от родните мелодии и текстове. Съвременните певци и свирачи творят в съвършено различна обстановка. Откъде черпят своя репертоар, как набавят информация за песните – ето и отговорът на Димитър Христов.

„Все още има хора, които знаят много песни, непознати за широката публика. Има и редица публикации, сборници, записи. Това улеснява младите хора. Често те правят варианти. Намират хубава мелодия, към нея добавят текст с фолклорен произход. Повечето изпълнители обикалят по селата като записват и подбират песни, които представят най-добре гласовите им възможности. Правят го с онази всеотдайност, която води всички нас – представителите на младата генерация.”

Разделяме се още един запис от концерта в БНР – инструменталната пиеса „Хумореска”. Изпълнението е на ОНМ при БНР, диригент Димитър Христов. Автор на пиесата е Христофор Раданов, дългогодишният ръководител на състава, който през годините даде възможност за изява на много млади солисти. Наскоро той предаде своята палка на Димитър. Опитен диригент, г-н Раданов е и композитор със забележителна техника, усет за стил и не на последно място – чувство за хумор. В което ще се убедите сами, ако чуете пиесата. 
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15