Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Маргарита Хранова и нейните празници – на сцената и в живота

Снимка: предоставена от BG Company
Обичана от няколко поколения българи, Маргарита Хранова през декември отбелязва два юбилея – 40 години на музикална сцена, а на 20 декември певицата става на 60 години.

Музикалният „устрем” на талантливата изпълнителка се забелязва още като ученичка. Тя е избрана да пее във вокалната естрадна група към ансамбъл „Маяковски” от нейния художествен ръководител Емил Георгиев. Оттук-нататък животът й следва своя естествен ход, изцяло свързан с музиката. През 1969 г. постъпва в новооткрития Естрадния отдел на Музикалната академия „Панчо Владигеров”. Завършила е класа по пеене при вокалната педагожка Ирина Чмихова – създател на факултета. По същото време се сформира трио „Обектив”, а Марги е една от певиците в него. Началото на соловата й кариера е поставено през 1972 г. с участието й на фестивала за забавна песен „Златният Орфей”. С песента „Устрем” тя печели второ място. Три години по-късно Маргарита Хранова създава собствена група, наречена “Формула”. Творческата кариера на певицата е изпълнена с много участия на фестивали както у нас, така и в чужбина. Полша, Македония, Германия, Египет са част от страните, в които Марги е изнасяла рецитали. Девет са дългосвирещите й плочи, последвани от седем компактдиска.

Голяма част от записите си Маргарита Хранова прави с Биг Бенда на БНР, с оркестър „София” , както и с известната в миналото формацията „6+1”. Каква е равносметката, която прави за 40 години на сцена? „Като се обърна назад, си давам сметка, че наистина за този период съм оставила доста песни на моите почитатели – повече от 500. Годините са и много, и малко, защото човек си мисли от една страна, че нищо не е направил – така бързо е изтекло времето. А аз имам желание и настроение за още много работа. Усещам, че едва сега започва моят творчески път. През всички тези години съм получила толкова много награди и признание от публиката. Но ми предстоят и нови, музикални предизвикателства. Може би не съм изпяла още най-хубавата си песен.”

По повод своя юбилей, певицата зарадва почитателите си с нов СD – юбилейна колекция с името на песента, отворила пътя й в соловата кариера – „Устрем”. ”В този албум не съм включила много от старите ми композиции – разказва тя. Преди време издадох „Златна колекция”, в която имаше песни от 80-те години. А този СD нарекох „юбилеен” заради повода. В него присъстват доста мои, не издавани до момента заглавия, които представих на промоцията по повод юбилея. Композиции като „Устрем”, „С любов” намериха място в албума – те са моя запазена марка. Песента ”Албена” също е в проекта, но в нов аранжимент, както и „Оставане” от филма „Оркестър без име”. Общо пет песни съм включила в този диск от моите по-стари хитове. В последно време работя с младия композитор Милен Македонски и затова има няколко негови песни в албума.”

В живота на Маргарита Хранова, освен музиката, присъства и театърът. От 90-те години тя играе в различни театрални постановки в столицата. С актрисата Искра Радева всяка година преди Коледа са в творчески тандем в спектакъла „Искри и сезони”. А през 1997 г. печелят първа награда на конкурса за естрадна песен „Златният Орфей” за дуета „Любов раздвоена”.

Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР