Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кристална лира 2011” – пианистът Ростислав Йовчев с две награди

Тазгодишното издание на музикалните награди „Кристална лира” бе успешно за пианиста Ростислав Йовчев. Той стана носител на две отличия – за публикациите в списание „Музикални хоризонти” и за концертите „Религиозният и поетичен свят на Ференц Лист” по случай 200 години от рождението на композитора. Във връзка с честването на Лист се насочих към негови произведения, рядко изпълнявани на концертния подиум. Интересното е, че самият той ги е свирил на стари години пред приятели, което означава че тези творби са били скъпи на сърцето му. – сподели пианистът.

Ростислав Йовчев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, без да подозира, че това ще се превърне в негово призвание. В средното музикално училище „Любомир Пипков” Людмила Стоянова го подготвя на високо професионално ниво. В Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, младият пианист продължава да се усъвършенства в класа на Атанас Куртев. Това е времето, през което Ростислав Йовчев спечелва поредица от отличия. Лауреат е на конкурса „Светослав Обретенов” и е носител на първа награда и наградата на Съюза на българските композитори и танцови дейци от конкурса „Карол Шимановски”. Сред забележителните му постижения е единствената награда за изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела. За подбора си на репертоар пианистът разказа:

Обичам да свиря автори от различни епохи, да откривам неизвестното дори сред известните автори. Изключително ми допада като характер музиката на Шуман. От класиката много ми приляга Бетовен, както и всички автори от този период. С изпълнението на сюита „Иберия” от Исак Албенис – родоначалник на испанската композиторска школа, открих един автор с неподозирана красота и майсторство. Привличат ме по-рядко изпълнявани произведения. Много от тях незаслужено остават в сянка при търсенията на музикантите. За мен истинският успех се състои в максималното обогатяване на репертоара. Познанието на много стилове, вникването в особеностите на всяка една епоха, е много важно. Само в пълното припокриване на таланта на изпълнителя и неговите теоретични познания се крие тайната на успеха.

Тази година изтъкнатият пианист отпразнува своя 50-и рожден ден. По този повод на 29 ноември той изнесе концерт под надслов „С благодарност към българските композитори”. Творбите, включени в него, бяха от негови колеги – преподаватели в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, където работи и Ростислав Йовчев. В началото на декември той ще бъде жури на клавирния конкурс „Лист – Барток”, който за шести път се провежда в страната ни. С това ангажиментите на талантливия пианист и педагог не се изчерпват. През 2012 г. той ще подготви клавирна програма по случай 140 години от рождението на Скрябин. Тя ще включва негови по-малко известни произведения от различни периоди от творчеството на композитора, които Ростислав Йовчев ще представи със студенти от класа си.

По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15