Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Валя Балканска на 70 години

Снимка: БГНЕС
Валя Балканска – българката, чийто глас лети в космоса на американската космическа сонда Вояджър, навършва 70 години.

Родена е на 8 януари 1942 година в махала Лагът, недалеч от село Арда, в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си – загинал във Втората световна война – но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената – днес репертоарът й съдържа стотици волни родопски песни. В екип с гайдаря Петър Янев получава покани от цял свят и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение.

Годините не са важни – сърцето да се чувства младо, казва певицата. За празника си през януари иска да събере много приятели: Имам няколко готови песни и смятам за моята годишнина да направя нов компактдиск. Времето е малко, дано успея да довърша започнатото. На празника искам не просто да събера хората, а да ги обединя. Да дойдат да се повеселим, да изпием чаша вино, да си кажем по български обичай „Добре сме се събрали”. Да се обичаме и уважаваме като хора и да правим красиви неща. Радвам се на успехите на всички българи.

Музикалната кариера на Валя Балканска протича във фолклорния ансамбъл на град Смолян в централните Родопи. В продължение на 27 години там изпява стотици песни, които пленяват публиката у нас и по света. Не минава Роженски събор без нея. Редовен участник е в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица.

Световната си известност Валя дължи на звездния миг през 1977 година, когато песента й „Излел е Дельо хайдутин” е избрана измежду 250 000 за златния диск. Той лети на космическата совалка „Вояджър 1” и скоро тя ще пресече физическата граница на Слънчевата система по данни на междупланетната станция „Касини”. Българската народна песен е единствената от Европа, наред с музика от Бах, „Вълшебна флейта” от Моцарт и рок парчето „Johnny B. Goode” на Чък Бери.

Днес името на Валя Балканска изричат по цял свят, в Сиатъл дори има ден, посветен на нея. Тя е призната и търсена певица, с уникален шанс гласа й да лети в безкрая. Но не се е възгордяла. С присъщата си скромност казва: Аз съм човек, стъпил здраво на земята. Искам да си остана каквато съм – крилата да са по-далеч от мен. Не се гордея, че съм изпълнителка на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето.

През март 2011 г. Валя Балканска имаше уговорено турне в Япония, но заради аварията във Фукошима, бе отложено. При втората покана от японските власти, тя не се поколеба да приеме турнето през май. Заедно с гайдаря Петър Янев изнесоха осем благотворителни концерта в Токио и префектурата. Събраните стотици хиляди йени дариха на Японския червен кръст. За каузата на пострадалите Валя гостува в центрове, където са настанени останали без дом японци. Духът на тези хора, възпитанието и националната им идентичност пролича след трагедията. Те са уникален народ, от когото можем да се учим, споделя певицата. Всеки концерт завършвал с българско хоро. Интересът към нашата култура бил голям и всички знаели за родопската песен, която лети във Вселената.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25