Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи българското военно участие в Ирак

През 2003 г. България се включва в мисията на НАТО и до края на 2008 г. изпраща в Ирак 11 контингента с численост общо 3367 души, като дава 13 жертви.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

На 27 декември се навършиха осем години от нападението над първата база на българския военен контингент в Ирак – „Индия”, при което след взривяване на камион-бомба загинаха пет български военни, а 27 бяха ранени. Дни преди тази тъжна годишнина – на 21 декември 2011 г. в България се завърнаха последните двама български офицери, изпълнявали задачи в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, с което българското военно присъствие в Ирак приключи. В края на отиващата си година това е повод за още една равносметка. 

Всъщност от март 2005 година, когато България се включи в тренировъчната мисия на НАТО, военното й присъствие в Ирак бе доста скромно и се изразяваше в участие на общо 25 офицери в процеса на изграждане и подготовка на иракските институции за сигурност. Изтеглянето в родината на последните двама инструктори не може да се разглежда като едностранен акт на България, защото съвпадна с изтеглянето и на последните американски войници. Оставянето им в Ирак до последния момент бе по-скоро символичен акт на солидарност с тренировъчната мисия на НАТО. 


До 2005 година обаче българското военно присъствие в Ирак бе доста сериозно. От 2003-та в продължение на две години в мисията на Многонационалните сили в Ирак участваха пет пехотни батальона, всеки от които в състав до 500 кадрови военнослужещи при шестмесечни ротации. 

През 2003 г. българският контингент бе включен в състава на Многонационалната дивизия „Център-Юг” под полско командване със задачи да осигурява реда и да подпомага възстановяването на граждански обекти в района на гр. Кербала. 

От есента на 2004 г. в провинция Дивания българските военни охраняваха бази за разполагане, патрулираха основни пътища за снабдяване в зоните на отговорност, конвоираха и ескортираха личен състав и материални средства, поддържаха сили за бързо реагиране, охраняваха и отбраняваха особено важни обекти. 

Едновременно с това те реализираха възстановителни проекти по линия на гражданско-военното сътрудничество с местните власти и организираха обучение на новосформиращи се подразделения от иракските сили за сигурност. С усилията на български бойци бяха възстановени училища, детски градини, болници и инфраструктурни обекти. Курс на лечение в българските медицински служби преминаха 250 иракчани. 

Присъствието на български военни контингенти в стабилизирането и възстановяването на Ирак под формата на пехотни батальони приключи в края на 2005 г., като в тази фаза на мисията участваха около 2500 военнослужещи. Последва участие на български военен контингент от 155 души в хуманитарна мисия по охрана на Центъра за временно задържане и закрила в лагер „Ашраф”, където бяха извършени три ротации. През втората половина на 2008 г. този контингент изпълняваше хуманитарна мисия по охрана на задържани лица, в база „Кропър” – Багдад. 

За целия период от 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала в международната операция с 11 контингента с обща численост 3367 души и дала 13 жертви. 

Кербала сили за сигурност

Цената на войната в Ирак, изразена в жертви и финансови средства, се оказа изключително скъпа. В най-активния й период там се поддържаха 170 хиляди войници и 500 бази. Загинаха 4500 американци и над 100 хиляди иракчани. Само седмица след изтеглянето на последните американски войници, поредица от атентати с коли бомби породи политическа криза в Багдад и искания за нови избори. Воденото от премиера Нури ал Малики шиитско правителство се опитва да постигне трудна сделка за разделяне на властта между шиити, кюрди и сунити. Събитията от последните дни настойчиво поставят на дневен ред въпроса струвало ли си е високата цена на войната в Ирак да бъде платена. Отговор ще даде времето.

Снимки: Мариян Колев, архив
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30