Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български олимпийски успехи: От Оцетова и Йорданова до Румяна Нейкова – „златните гребла” на България

Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева печелят един от двата първи златни олимпийски медали за България в гребането – на игрите в Монреал през 1976 година.
Снимка: bgolympic.org
Гребането съществува от много векове, но като състезателен спорт историята му се ограничава до последните две столетия. Интересът към него започва да нараства с началото на състезанията между отборите на Кеймбриджкия и Оксфордския университет през 1829 година. По-късно гребането дебютира в програмата на модерните Олимпийски игри през 1900 година в Париж. Тогава деца участват в състезанията в ролята на кърмчии и поради това, най-младият олимпийски шампион вероятно е бил на 12 години, както сочат запазени исторически данни. Все пак името му остава неизвестно. След олимпиадата от 1900 година гребането неотменно присъства във всички летни игри досега.

Здравка Йорданова и Светла Оцетова

©Снимка:bgolympic.org

Българските гребци дебютират на Олимпийски игри през 1968 година в Мексико. Там Атанас Желев и Йордан Вълчев финишират на четвърто място в двойка скул и така печелят първите олимпийски точки за страната. Георги Николов и Георги Атанасов са другият български екипаж, който участва в надпреварата. Те завършват на девето място. Първият голям олимпийски успех в този спорт за България идва през 1976 година в Монреал (Канада). При жените Здравка Йорданова и Светла Оцетова печелят златните медали на двойка скул. Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева също печелят титлата на двойка без кърмчия.
В Канада сребро печели и четворката с кърмчия в състав: Мария Модева, Рени Йорданова, Лиляна Васева, Гинка Гюрова и Капка Панайотова. За първи път мъжете печелят олимпийски медал на следващите игри в Москва през 1980 година. Там Боян Добрев, Любомир Петров, Михаил Николов и Иван Русев взимат бронз в състезанието за четворки скул.

© Снимка: bgolympic.org

Минчо Николов, Богдан Добрев, Иво Русев, Любомир Петров печелят първия медал в мъжкото гребане – бронза от игрите в Москва през 1980 година.

В същата дисциплина при жените Ани Бакова, Румелиана Бончева, Долорес Накова и Мариана Сербезова грабват още един бронзов медал за България. Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева този път изпускат титлата и също остават на трето място на двойка без кърмчия. При четворките с кърмчия Надя Филипова, Гинка Гюрова, Марийка Модева, Рита Тодорова и Искра Велинова печелят сребърен медал. След бойкота на игрите през 1984-а, успехите за българското гребане продължават и през 1988 в Сеул, където Лалка Берберова и Радка Стоянова стават втори на състезанието за двойки. Отново при жените Магдалена Георгиева печели бронзов медал на скиф, а Стефка Мадина и Виолета Нинова финишират трети в състезанието за двоен скул.

© Снимка: БГНЕС

Румяна Нейкова е най-успешният засега български състезател в гребането, с по един златен, сребърен и бронзов медал от три олимпиади.

След игрите в Южна Корея олимпийските успехи на България прекъсват до 2000 година, когато Румяна Нейкова печели сребърен медал в най-престижната дисциплина на гребането – скифа. На тази олимпиада в Сидни (Австралия) Нейкова остава втора след Екатерина Карстен от Беларус, като решението за класирането се взима от съдийската комисия след внимателно преглеждане на записите, защото изглежда, че състезателките пресичат едновременно финалната линия. В Атина през 2004 година Нейкова отново е на почетната стълбичка, но този път с бронзов медал. В Гърция Иво Янакиев печели първия бронзов медал за България в скифа при мъжете. Румяна Нейкова триумфира на олимпиадата в Пекин през 2008 година, когато убедително печели златото. Това е петото участие на състезателката на Олимпийски игри, а в колекцията й вече има пълен комплект от медали. Тя е донесла още много отличия както и две световни титли за България в своя спорт.

Неотдавна Румяна Нейкова отхвърли възможността да се върне в лодката за игрите в Лондон тази година и България ще трябва да разчита на по-млади състезатели. Квалификациите, които могат да донесат олимпийски квоти за българските гребци, предстоят и почитателите на спорта все още се надяват на българско участие в гребането през 2012. Популярността на този спорт в Англия ще донесе много емоции на участниците и зрителите на предстоящите игри.
По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Standard&Poor's потвърди рейтинга на България и положителната перспектива

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Ако веднага..

публикувано на 25.05.24 в 10:08
Стилияна Николова

Гимнастичките ни временно първи в отборната надпревара на европейското в Будапеща

Българският отбор по художествена гимнастика поведе в отборната надпревара на европейското първенство в Будапеща, следвана от Италия и Германия. Окончателната подредба ще стана ясна днес, когато ансамблите ще представят своите съчетания. След..

публикувано на 25.05.24 в 09:01

50 родопски чевермета очакват гостите на Фармфеста в Момчилград

В подножието на лесопарка на Момчилград в Родопите се провежда второто издание на Фармфест "Момчилград". Фермерският фестивал предлага на посетителите си вкусни родопски ястия, запознаване с местни животни и породи, демонстрации на занаяти и богата..

публикувано на 25.05.24 в 08:05