Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрин Векилов-Дони разказва за успешните си музикални проекти

Снимка: БГНЕС
Добрин Векилов-Дони е един от най-атрактивните творци в съвременната българска поп музика. Успехът на музикалните проекти, които създава е резултат от нестихващите му търсения на нестандартни предизвикателства и провокации. Каква е формулата ни разказа самият Дони.

За мен основна движеща сила е да провокираш себе си. Ако се опитваш да провокираш другите, доста вероятно е да влезеш в това русло – „да угаждаш или да се нагаждаш”. От години се старая да провокирам себе си, да ставам по-интересен, по-добър. Когато човек е любопитен за самия себе си това се репродуцира в околните. Красивите нюанси в новия ни дует с Нети – песента „Искаш ли” са на цигуларя Станислав Панайотов. Музиката дойде бързо, но текстът го чаках три месеца.

Дони се вписва в историята на групите „Атлас” и „Медикус”, а успехът на дуета Дони и Момчил в началото на 90-те години на миналия век няма аналог в популярната ни музика. В годините, когато всички радиостанции пренебрегваха българските хитове и изпълнители, двамата музиканти създаваха песни, които звучаха и се запомняха. Албумите им се продаваха, а концертите им събираха хиляди зрители.

Днес дуетът Дони и Момчил е в историята на българската поп музика, но песните му все още се слушат и харесват. Каква е тайната на успеха: чудо или добър мениджмънт?

Добър мениджмънт безспорно имаше, но едва ли би могъл да продаде лош продукт. Така че, най-вероятно е имало от всичко. Рецепта ако можех да дам, досега да съм написал книга по този повод и да съм спечелил много. Истината е, че стават чудеса. И с мен се случи едно чудо. Седем години работихме с Момчил. Издадохме пет албума, редица сингли, имаме продадени много копия. Спори се колко, тъй като няма точна отчетност. Албумът ни „Облаче ле бяло” заинтригува българите, които живеят в чужбина, търсеха го, купуваха го. Но човек се променя, ние – също. Освен това имаше и външни влияния. И се разделихме.

Сред успешните проекти на Дони е албумът с кавър версии „Естрада” – необичаен, нестандартен, харесван. В него има кавъри на любимите песни от миналото, на българските хитове и шлагери от ХХ век.

Случайно дойде идеята за този албум. Бях на почивка и слушах по една радиостанция български песни от този период. Хрумна ми, че някои от тях биха могли да се поднесат по нов начин така, че да направят впечатление на младите хора. В албума има песен от 1958 година: „Замълчи, замълчи”, в изпълнение на Мими Николова. Тя е от филма „Любимец 13” , а музиката е на Петър Ступел. Има една песен, изпълнена от Леа Иванова – джаз певица, легенда в българската забавна музика. Новата версия на „Спри до мен” я направихме във виртуален дует. Получих одобрение от част от авторите и изпълнителите. „Щурците” ме поканиха да участвам в юбилейния им концерт, където изпълних тяхната „Веселина”. Албумът е интересен музикален експеримент, тип музикална археология.
По публикацията работи: Мая Райкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Биг Бендът на БНР и певците Васил Петров и Валерия Стоянова откриват международния джаз фест в Боровец

От 2 до 7 август ще се проведе третото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Музикалният форум вече е традиция в културния календар на планинския ни курорт. Според директора на фестивала д-р Татяна Илиева "Енергията на..

публикувано на 02.08.24 в 06:10

"Стъпка по-близо"

Дуетът Chaz\'n\'Byanka  записа нова песен. В "Стъпка по-близо" към Любомир Боянов и Василина Бянкова се присъединява и Даниел Петров, познат ни от групата Taking Heed. Зад създаването на тази песен стои една реална и много романтична история...

публикувано на 31.07.24 в 10:15
 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15