Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Огняново – тютюн или минерални бани?

Снимка: www.bg.wikipedia.org
Жителите на родопската община Гърмен са на път да заменят отглеждането на тютюн, което е традиционният им поминък, с едно по-лесно и доходно занимание – туризма. Повишеният интерес към местните села с красива природа и запазена архитектура е причина мнозина да зарежат нивата и мотиката, за да се захванат с хотелиерство. Така за няколко години, само в село Огняново, известно с лечебните си минерални бани, едно след друго израснаха десетки семейни хотелчета, които се радват на добра клиентела. Повечето от тях са собственост на бивши тютюнопроизводители, превърнали се в успешни предприемачи.

© Снимка: Венета Николова

За няколко години в село Огняново израснаха десетки семейни хотели, които се радват на добра клиентела.

© Снимка: Венета Николова

Такъв е случаят и с Венцеслав Шарков – някогашен земеделец и настоящ собственик на кокетен семеен хотел в село Огняново. Нередовното изплащане на субсидиите и ниските изкупни цени на тютюна са причина родопчанинът да промени приоритетите си и да се насочи към друго поприще. Допреди 2006 г. отглеждахме около 5-6 декара тютюн, като добивът ни стигаше до един тон годишно, но се убедихме, че е непосилно да изхранваш семейството си с тази работа – разказва Шарков и си спомня как двамата със съпругата му се решили на рискован ход и теглили заем от банка, подобно на други свои съселяни, за да си построят малък хотел. Така преди четири години семейство Шаркови посреща първите си гости. От тогава до днес бизнесът им върви. На фона на кризата имаме клиенти, успяваме да се справяме и да си погасяваме вноските към банката – твърди предприемачът. И признава, че дължи успешния си бизнес на запазената природа на Родопите и най-вече на огняновската минерална вода, която привлича като магнит туристите.

© Снимка: www.bg.wikipedia.org

Почти всички хотели в района разполагат с минерални басейни.

Огняново е целогодишен курорт, тъй като има много хубави минерални извори, които лекуват редица заболявания – казва Венцеслав Шарков. – В същото време самата вода, след като се охлади, може да се пие и действа добре на стомашно-чревния тракт. Да не говорим, че сме точно в полите на Родопите. Заедно с мекия беломорски климат всичко това оказва благотворно влияние върху здравето на хората.

© Снимка: Венета Николова

Хората в района отдавна са осъзнали, че истинското им богатство е минералната вода.

Допреди десетина години около 85 на сто от местното население се е изхранвало с отглеждане на тютюн и едва 4 процента било ангажирано в туристическия бизнес. Днес около 40 на сто от жителите в Огняново и околностите работят в сферата на туризма. Местните хора не съжаляват, че са загърбили производството на тютюн и признават, че е далеч по-приятно и най-вече – печелившо да посрещаш гости и да ги забавляваш, отколкото от сутрин до вечер да превиваш гръб над нивата, да ореш, да садиш, да поливаш, да нижеш и сушиш тютюн, а накрая да ти изкупят продукцията „за жълти стотинки”! Хората в района отдавна са осъзнали, че истинското им богатство е минералната вода. Именно тя „пълни” хотелите им с така желаната клиентела. Наред с гости от страната, посрещаме и много гърци от северната област Драма – хвали се Венцеслав Шарков.

© Снимка: Венета Николова

Запазената природа на Родопите привлича като магнит любителите на здравословния отдих и планинските преходи.

Уж кризата е в Гърция, а те идват тук, при нас, защото им излиза много по-евтино, отколкото в самата Гърция. Понякога отскачат в хотела ни само за обяд и после се прибират. Имам механа към семейния хотел, който разполага и с минерален басейн. Даже сега ще монтираме джакузи с минерална вода с масажор. Иначе гощаваме клиентите с всичко, което е произведено от нас, а те оценяват местната родопска кухня. Предлагаме им кълцани суджуци, кълцани кюфтета, свински ребърца, които ние сами си произвеждаме. Сега съселяните ми искат да отглеждат селскостопанска продукция. Но не тютюн, а такава, която да подпомага хотелите, които изобилстват в района. Но, за да се развива тази дейност, те очакват по-големи субсидии. Предприемачите, желаещи да направят оранжерии, от които да изхранват гостите ни извън летния сезон, така че всичко да е екологично чисто, трябва да бъдат подкрепени от държавата.

Още от категорията

БНБ понижи прогнозата си за ръста на БВП през 2021 г.

Българската народна банка (БНБ) понижи с 0,2% макроикономическата прогноза за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) и смята, че в края на 2021 г. той ще е 3,9%. „Отлагане изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти,..

публикувано на 22.10.21 в 13:27
Министърът на транспорта Христо Алексиев

България пое председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта Христо Алексиев прие от името на България, мандатното председателство на инициативата ТРАСЕКА за развитие на международния транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия.  „Основните ни приоритети са премахването на..

публикувано на 21.10.21 в 18:56

Пандемията накара много българи да се завърнат и намали средствата, изпращани у дома

Рязък спад на средствата, изпратени от сънародниците ни в чужбина у дома, отчитат данните на Българската народна банка. За седемте месеца от началото на годината, българските домакинства, подпомогнати със средства от близки в чужбина, са получили 98..

публикувано на 21.10.21 в 10:19