Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кухня: Старопланински баници

Снимка: архив
Баницата е сред онези кулинарни произведения, които с успех могат да се хапват за закуска, вечеря, а понякога и за обед – в службата например. Основното в нея са корите от тесто, а плънката може да е най-разнообразна. В най-популярната българска баница се използват сирене или извара, яйца, олио или краве масло, често и кисело мляко с малко сода. В миналото нашите баби са я правели с разточени от тях кори. Сега в магазините могат да се намерят както точени, така и машинно произведени, тънки до прозрачност кори. Но има и домакини, които държат сами да си замесят и разточат тестото – защото ароматът и вкусът са други.

© Снимка: архив

В старопланинските селища – например в Тетевенско и Троянско, на почит са и баниците със зеленина от дивата природа или от градината. И по-конкретно: със зелен или зрял лук, с киселец, лапад, коприва, див чесън. Лучникът например се приготвя най-често с две, може и с три кори, замесени с мая. Те трябва да са по-дебели и при печенето да бухнат. Между тях се разполага вкусна смес от леко запържен в олио лук, червен пипер, счукани орехи, чубрица или джоджен. Важно е долната кора да бъде по-голяма от тавата, за да се защипе горният слой тесто с нейните краища.

Истински балканджийката се развихря в правенето на печива с растителна плънка през пролетта. Някои от тях са подходящи за Великденските пости. Лукът обикновено е съставна част и на баниците с киселец и лапад – придава им сочност и обем. Той обаче се задушава в олио преди тях, защото за крехките им зелени листа са необходими две-три минути. Те предварително се измиват и нарязват на ситно. Този тип плънка върви отлично с току-що набрания от градината ароматен девесил. Разбира се, подправката може да се използва и суха.

Сред най-обичаните пролетни ястия са кашата и супата от тонизиращата след дългата зима коприва. Обикновено към тях се добавят яйца и натрошено сирене. За някои словосъчетанието „баница с коприва” може да звучи екстравагантно, но такава баница има – с леко сварена и отцедена коприва, отново с яйца, сирене, олио и малко кисело мляко.
С подобни съставки може да се приготви и печиво с див чесън, наречен още левурда. В суров вид той е подходящ за различни салати, особено вечер – заради специфичния мирис на чесън. На левурдата се гледа като на мощно народно средство за лечение на високо кръвно налягане, висок холестерол и срещу бактериални и вирусни инфекции. Правят се различни настойки от нея. Старите хора твърдят, че дивият чесън расте само на чисти места. Понякога яркозелените му листа покриват цели поляни. А баницата с него има много приятен пикантен вкус.
Ястия с коприва или други от изброените растения могат да се приготвят и през есента и зимата: копривата се суши, а киселецът и лападът могат да се пъхнат във фризера или стерилизират в буркани.

С какви напитки се консумират изброените баници? Класиката е айрян, но възможностите са далеч по-широки. Тези баници са достойно мезе за бяло и червено вино, а и за сливовата ракия от Троянско и Тетевенско. Разбира се, ако едно време хората са живели по-затворено и традицията е била по-силна, днес нашенските кулинари смело експериментират. Така се появяват баниците с пилешко, моркови и зеле, с кайма и гъби, с различни плодове...
По публикацията работи: Венета Павлова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05