Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора и сатирата в Габрово става на 40 години

Снимка: humorhouse.bg

Има един град, разположен почти в географския център на България. Негов символ е котката с отрязана опашка. Това не е защото хората там са лоши и не обичат животните. Причината тази котка да е символ на Габрово е пословичното чувство за хумор и пестеливостта на жителите на града, станали повод за съчиняването на хиляди анекдоти за габровци и техния бит. Герой в тях, разбира се, е и безопашатата котка, която: „Да влиза по-бързо през вратата на дома, та да не излиза топлото”.

В Габрово се намира и единственият в света Дом на хумора и сатирата, който през 2012-а празнува своята 40-а годишнина. Горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции, днес Домът е международен културен център, който успешно обединява чертите на музей и оживена галерия, където не само се увековечават прочутите габровски анекдоти, но си дават среща образци на съвременното хумористично и сатирично изкуство от цял свят. Екипът му събира хумор и сатира в карикатури, фотографии, живопис и скулптура от всички краища на планетата. Организира международни изяви и поощрява млади и утвърдени автори да създават хумористично творчество, издава албуми и сборници с визуален и словесен хумор... За стопаните на този Дом важи мотото: „Светът е оцелял, защото се е смял”.

„Сградата на Дома на хумора и сатирата е издигната върху основите на стара кожарска фабрика и днес обхваща площ от 8 000 кв.м. Хумористичната столица на България разполага и с резервно място за всеки случай. Това е планетата Габрово, открита на 1 април, 1976 г. и наречена на името на града, чийто фолклорен хумор и традиции са го прославили по света, казва Дарина Маринчевска – ПР на Музея „Дом на хумора и сатирата в Габрово”. – Наричат още Дома на хумора „Лувър на смеха”, защото предлага много интересни експозиции, също така и атракции. Домът е разположен на четири етажа, а десетте му изложбени зали са населени с необичайни, весели композиции и скулптури, стотици карикатури, хумористични фотографии, живописни платна, графики, плакати, карнавални маски и костюми, весели детски рисунки. Атракциите не са никак малко. Тази година, по случай 40-годишнината на музея предлагаме на вниманието на посетителите експозиция, наречена „Корените на габровския хумор”, от която става веднага ясно защо Габрово си е извоювал славата на град на хумора и сатирата. Изложбата е събрала най-популярните анекдоти, свързани с града и жителите му и е илюстрирана от известния български карикатурист и наш приятел Борис Димовски. Илюстрация за успешното съжителство между традицията и съвременните високи технологии са две мултимедийни презентации, които допълват показаните експонати, свързани с реалии от габровските вицове. Озаглавени „Как Габрово се превърна в столица на хумора?” и „Чудесата на габровската спестовност”, филмите целят не само да представят историческата хронология на събитията, довели до привилегията на Габрово да бъде част от световното хумористично наследство, но и да предложат бърза разходка из някои забележителности на града, чиято връзка с местните традиции и манталитет е неoспорима. Ще изненадаме посетителите и с детска развлекателна зала, предназначена за деца от пет до сто и пет години. Нарекохме я „Планета на смеха, веселието и забавленията”. На нея може да се приземи всеки, който притежава чувство за хумор и обича шегите. В залата има множество специални звукови и светлинни ефекти. А за 1 април – Международния ден на хумора и шегата, който е и рожден ден на Дома, сме предвидили празнична изложба, посветена на неговата 40-годишнина. Нарекохме я „40 майстори на комичното”. Тя включва произведения на най-големите хумористи. Друга експозиция по повод юбилея е озаглавена „Всички пътища водят към Габрово”. Оказва се, че през годините много наши и чуждестранни карикатуристи са рисували по темата „Габрово – столица на хумора”.

Особено мащабна е сборната изложба от дарени през годините хумористични художествени творби. Техният брой надхвърля 38 000 и те ще могат да бъдат разглеждани съвсем безплатно на първи април, когато от музея обещават да организират Денонощие на отворените врати, хумора и забавленията в музея. Полюбопитствахме да научим нещо повече и за едно от най-обичаните и интересни събития в Дома на хумора и сатирата – Международното биенале, чиито съорганизатори са Министерството на културата, община Габрово и сдружение „Хумор на народите”:

„Миналата година беше двадесетото издание на това биенале – казва Дарина Маринчевска. – В началото то е било само с два раздела – за карикатура и малка сатирична пластика. Днес биеналето вече предлага преглед на хумористичното изкуство от цял свят в цели шест раздела: карикатура, живопис, графика, скулптура, фотография и плакат. Друга голяма наша изява, е националната среща-наддумване „Благолаж”, на която си дават среща разказвачи на хумористични случки и весели истории от цялата страна. Преиздадохме също така преведената на пет езика книжка „Габровски хумор”. Включихме в нея глава с по-съвременни габровски вицове, които се разменят вече в интернет. Дело са най-вече на млади хора и тинейджъри – доказателство, че те продължават традицията, упражняват и развиват чувството си за хумор, слагат щипка хумор в ежедневието, провокират. За нас това е живата надежда, че Габрово ще пребъде като столица на хумора и сатирата!”

Снимка: humorhouse.bg

По публикацията работи: Диана Христакиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25