Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Аргиров и Надка Караджова са в съзвездието на големите български гласове

Илия Аргиров, ярък носител на македонската песен от Пиринския край, на 19 март ще празнува 80-годишнина. Ако беше сред нас, славеят на Тракия Надка Караджова щеше да навърши 75 на 14 март. И двамата са в съзвездието на големите български гласове. 

 Казват, че македонската народна песен е като любовта – пее се със сърце, спокойно, без напрежение… Това в пълна мяра важи за Илия Аргиров – певец с мек и приятен глас, със задушевно, лирично изпълнение. Повече от три десетилетия той е сред солистите на прославения ансамбъл „Пирин”, от чиито изпълнения светът узнава колко красива и мелодична е народната песен от Пиринския край. На сцената Илия Аргиров често пее с партньорката си Руска Стоименова, а една от харесваните им песни е „Пушки запукая”. Записана през 1973 година, тя е една от многото с историческо съдържание в репертоара на певеца. Събрал е повече от 200 македонски бисери, 133 от които се пазят във фонда на БНР. Много от тях научава от майка си Мария Лалева – известна местна певица. Други издирва от самобитни народни изпълнители в района на Сандански, където е роден. Въздействащи са гурбетчийските му песни, които вълнуват българската емигрантска общност по време на концертите на „Пирин” – такава е „Дойди, майко, изпрати ме”.

Освен за тягостните гурбетчийски години, прокуждали българското население на работа в чужбина, песните на Илия Аргиров възпяват Пирин планина с нейната вечна зеленина и бързоструйни потоци. Разказват за патриотизма и борбата на местните хора за свобода, за гиздави девойки, прочути с хубостта си , за вярната любов, за младостта.

В ансамбъл „Пирин” артистът постъпва през 1959 година, а сред танцьорките среща бъдещата си съпруга. Раждат им се двама синове. По-големият, Димитър, наследява певческата дарба на баща си, изпълнява песни от неговия репертоар, но предпочита рока. По негово настояване на 78 години Илия Аргиров влиза в студио, за да запише последния си албум „Моите песни”.

В певческата дарба на Надка Караджова има особен блясък, артистичност, която не търси външен жест, а вътрешна връзка със слушателя, пише фолклористът Борислав Геронтиев. Музикалната критика у нас и в чужбина е единодушна – наричат я „славей”, „голяма певица”! На 14 март трябваше да навърши 75. Много от изпълненията й са върхови постижения в българското народно-певческо изкуство.

Надка Караджова произхожда от семейство на потомствени народни певци и свирачи от село Три водици, Пазарджишко. Житейският път на поколения в рода й е белязан от музиката, но единствена тя стъпва на световната сцена.

Дядо ми Кръстьо беше баш певецът – отивал рано сутрин на нивата с песен и с песен се връщал. Така го помнят връстниците му. Дадоха ми негова песен, която записах по-късно, „Майка на Вела думаше” – разказваше Надка Караджова. Повече от 200 песни научава от леля си, наследява и от своята майка. Сред тях овчарски, любовни, обредни, жетварски, хайдушки… Професионалният й път е свързан десетилетия с ансамбъл „Филип Кутев”. Гласът й, подобен на славееви трели, звучи в десетки страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка по време на концертните турнета. Приживе певицата си спомня как композиторът Филип Кутев, създател на ансамбъла, насърчавал хористките да събират песни от родните си места – „обогатявайте репертоара си, това е вашият капитал!” И наистина песни като нейните „Драгана и славей”, „Планино, Стара планино”, аранжирани за солист и хор, се превърнаха в шедьоври и са неизменна част от репертоара на българските народни хорове.

Снимка: архив

Песните донесоха на Надка Караджова много награди – най-високите ордени на Република България, златни медали от световни младежки фестивали, „Приз Братислава”, „Нестинарка” – престижна награда за цялостен принос към българското народно певческо изкуство. Особено скъпа й беше песента „Заблеяло ми агънце”, покорила британската публика и останала на върха три месеца в класация на Би Би Си.

В последните деветнайсет години, Надка Караджова затвърди международния си авторитет със създаването на квартет „Славей”. Тази година ще отбележим неговата двайсетгодишнина. За този период българските песни звучат от Япония до Швейцария и Франция, от Гватемала до Нова Каледония. В „Славей” редом до нея пее дъщеря й Светла, която сега продължава делото на майка си. Тя изпълни една голяма моя мечта, споделяше певицата – завърши Пловдивската музикална академия с пълно отличие и също стана певица.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05