Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Цанева от Испания - българка на годината

В Националната библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова връчва наградата "Българка на годината" на Петя Цанева.
Снимка: БГНЕС
Като вървиш по българските улици на Осми март и гледаш лицата на българките, неминуемо си казваш: „брей, какъв хубав и усмихнат свят”. Всъщност нашенки вече има навсякъде по света. И там жените са стожер на дома, отглеждат децата си, работят, и още нещо – стремят се да запазят българската си идентичност, култура и дух. Над 120 са българските неделни училища по света, има и много културно-просветни дружества, танцови състави на сънародниците ни зад граница. В повечето страни те са създадени от българката, за това тя заслужава поклон.

За трета поредна година в София бе връчена традиционната награда „Българка на годината” на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя се присъжда за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от България, така и от чужбина. Номинирани за отличието бяха 15 наши сънароднички от 11 държави: Австрия, Австралия, Германия, Испания, Кипър, Колумбия, Кувейт, Ливан, САЩ, Сърбия и Украйна. На тържеството в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се събраха българките – пазителки на нашата реч и култура зад граница. Призът бе връчен от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова:

За мен е изключителна чест да бъда с вас, за да отбележим едно събитие на духа – каза тя. – Наградата „Българка на годината” е възможна, защото сме заедно. Затова тя има толкова висока стойност. Чест е за вас, които правите толкова много извън пределите на Отечеството, за да се знае за България. Вие работите за нашите деца, за издигане на българската култура, за да сме достойни и горди, защото сме били такива и назад в нашата историческа и родова памет, и такива ще бъдем. България ще я има, защото я обичаме, защото сме жени, защото знаем как да даваме живот, как да пазим живота и как да го правим достоен и ценен.

Наградата „Българка на годината” е бронзова статуетка на Св. Злата Мъгленска – олицетворение на българския дух и достойнство. Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII век, по време на османското владичество в България. Тя се отличавала с рядка красота, смиреност, благочестивост и чиста, твърда и непоклатима вяра в Христос. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи страдания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието й млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. На някои икони светицата е изографисана в българска народна носия.

През 2009 г. по идея на историка доц. Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Това е и поводът Държавната агенция за българите в чужбина да учреди наградата на нейно име. Носителка на отличието „Българка на годината” за 2011 г. е Петя Цанева от Мадрид, Испания. Тази сърцата българка, съвременна възрожденка, е създател на българската културна асоциация „Балкан”. Петя Цанева е основател и на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в Мадрид, а след това на още шест филиала на училището в различни испански градове. Тя е създател и директор и на първата българска гимназия „Йордан Йовков” в испанската столица. Чуйте думите на Петя Цанева на церемонията, когато пое в ръцете си статуетката на Св. Злата Мъгленска:

Не знам дали ще мога да говоря. За първи път тук разбирам колко много съм направила. Това наше дело е плод от труда и усилията на всички българи от Асоциация „Балкан”. Важно е да работим заедно – гражданите и държавните институции. За мен е гордост, че работя за българските деца, че всяка година поне 40 българчета, родени в Испания, излизат от нашето училище, научили български език. Тази награда е за всички българки по света, които са надраснали личните си интереси и работят за една обществена кауза – запазването на нашата идентичност.
По публикацията работи: Силвия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50