Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Атанасов – от двоичните бройни системи до първия компютър

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)
Снимка: president.bg
Големите открития често са плод на случайност след дълги години на упорит и посветен на изследвания труд. Така е било създадено и най-великото технологично постижение на миналия век – компютърът. За негов изобретател се счита Джон Атанасов. Макар за световната наука той да е просто голям американски учен от български произход, за нас Джон Атанасов е един от най-успелите българи и истинска национална гордост. За голямата почит към него говори факта, че той е патрон на много технически училища, а през 2002 г. българският президент Георги Първанов основава ежегодната награда „Джон Атанасов”, връчвана за постижения в развитието на информационното общество.

Джон Винсънт Атанасов е роден през 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Той е едно от осемте деца на учителката по математика Айва Луцена Парди и Иван Атанасов – български емигрант, който през 1889 г. пристига в Америка. Още в училище Джон се отличава с познанията си в областта на точните науки и най-вече в математиката. Благодарение на майка му пред него се разгръща безкрайният свят на цифрите, логаритмите и най-вече – двоичните бройни системи. Като студент в Университета на Флорида в Гейнсвил, Джон започва курсове по електроинженерство. След дипломирането си завършва магистратура в Щатския колеж в Айова, известен с добрата си школа в областта на инженерните науки.

Работейки върху докторантурата си в Медисън, щата Уисконсин, Атанасов се фокусира върху сложните пресмятания. Изчисленията, извършвани с помощта на механични калкулатори, го вдъхновяват за ново изобретение за по-бързо пресмятане. След защита на дисертацията си Джон се завръща в Айова. Следва усилена работа с аналогови устройства за пресмятане, като Атанасов първи въвежда понятието „аналогов компютър”. Така до една нощ през зимата на 1937-38 г., когато след дълго шофиране мислите му подреждат сложния пъзел, от който се ражда идеята за нова изчислителна машина. Щатският университет в Айова подкрепя идеята му и така Атанасов заедно с помощника си Клифърд Бери създават устройството ABC (Atanasoff-Berry Computer), останало в историята като първия компютър. Той се отличавал от предишните подобни открития с нови революционни принципи за пресмятане, осъществявани в двоична система, както и с оперативната си памет.

Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова
Двамата учени се опитват да усъвършенстват създадения от тях компютър, но началото на Втората световна война прекъсва работата им. Интересен факт е, че тяхното откритие не е патентовано, дори оригиналното устройство е било разглобено, а частите му – изхвърлени. Следват дълги години на съдебни спорове за откритието на първия компютър, завършили през 1973 г. с решение на Федералния съд в Минесота, което признава изобретението на Джон Атанасов за първия автоматичен електронен дигитален компютър. 

През дългата си научна кариера Ананасов работи не само като преподавател, но и като изследовател в Морската артилерийска лаборатория, където разработва хидроакустични устройства и компютри за нуждите на флота, участва и в първия атомен тест в Тихия океан. Атанасов оставя след себе си много патенти, открития и разработки. Умира на 15 юни 1995 г. в дома си в Мериленд.

Джон Атанасов два пъти посещава родината на баща си – България. За първи път през 1970 г., по покана на известния математик акад. Благовест Сендов, той изнася лекции за изобретението си в БАН. Награден е и с ордена „Кирил и Методий”. През 1985 г. след официалното му признание за създател на първия компютър, Джон Атанасов отново идва у нас. Награден е с орден „Народна Република България” – първа степен. Ето какво пише самият той в спомените си за посещението в България:

„Винаги съм чувствал, че наследството на двамата родители в кръвта ми поддържа духа ми. И сега, след като вече ставам стар, съм дори и по-щастлив за моя успех. Хората на баща ми ме посрещнаха топло и ми дадоха висока титла.”

И днес научните постижения на Джон Атанасов служат за вдъхновение на много млади българи, занимаващи се с открития в областта на техниката. А такива не липсват не само в родните, но и в чуждестранните научни институции или компании. Пример за това са носителите на престижната награда „Джон Атанасов”, последният от които – Кузман Ганчев – има докторска степен в областта на компютърната лингвистика от Университета в Пенсилвания и в момента е част от екипа на Google.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37