Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около двеста вида птици могат да се видят в небето над София

Голям синигер
Снимка: Светослав Спасов

Синигерът стана птица-символ на София.

Големият синигер бе избран за птица-символ на София в онлайн гласуване на близо девет хиляди души, проведено от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) от 28 януари до 15 март. От дванадесетте най-често срещани и най-интересни птици в небето над София, до финала стигнаха три от тях – големият синигер, гугутката и домашното врабче. Големият синигер се оказа фаворитът на софиянци с двадесет и четири процента от гласовете им. Състезанието беше много оспорвано, заяви за Радио България Тея Иванова, ръководител на проекта на БДЗП „Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, част от който бе идеята за избиране на птица-символ на българската столица. Щастливи сме, че софиянци избраха този пъстър и жизнерадостен вид за символ на столицата ни, известен още като чичопей коментира тя. И добави:

По-малко известно е, че в репертоара на големия синигер има над четиридесет вида различни звуци, с които мъжките привличат женските. Това са звуците, с които тези птици общуват помежду си и най-вероятно изразяват различни емоции. Големият синигер е при нас през цялата година. Той не мигрира. С идването на пролетта синигерите вече се разпяха, можете да ги чуете всеки ден в парковете и градинките. Обявяването на птицата-символ на София е само началото на един по-дълъг диалог със софиянци за птиците, които обитават града заедно с нас – кои са те, какво правим ние за тях и какво те правят за нас.

Познавачите на птичия свят в София малко съжаляват, че столичани са подминали почти без внимание някои много любопитни представители на пернатия свят, може би защото не са ги забелязали и не ги познават. Впрочем, това е и основната цел на проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България” – да предизвика интереса на широката публика към птиците около нас и да стимулира желанието за опазване на техните местообитания.

Аз много съжалявам например за горската зидарка, която остана на последно място – ни довери Тея. – Това е много симпатична птичка, обитател на всички градинки и паркове в столицата, среща се включително и в клоните на дърветата по най-натоварените улици в центъра на града. Но се оказа, че малко хора са я виждали и са й обръщали внимание. Същото се отнася и за алпийския бързолет. Бързолетите по принцип са птици, свързани с високите отвесни скали, но явно са намерили техен аналог във високите градски сгради. Малко градове могат да се похвалят с присъствието точно на алпийския бързолет като обитател. Той е отскоро при нас в София. Интересно за бързолетите е, че правят всичко във въздуха, тъй като късите крачка и дългите им остри крила не позволяват да кацат на хоризонтални повърхности, а могат само да увисват във вертикални цепки. Те се хранят, спят и правят любов, докато летят. По време на миграцията бързолетите успяват дори да спят, докато летят и така изминават километри, без да спират, носени от въздушните течения. Много са шумни, можем да ги видим и чуем лесно, но се оказа пак, че малко хора са забелязали тези елегантни обитатели на нашия град. Малко известно е също, че София е дом и на едно малко соколче, представител на дневните хищни птици – това е керкенезът или още ветрушката. Той също предпочита високите блокове, защото в дивата природа прави гнездата си върху скали или високи дървета.

Ако съдим по броя на птиците, които могат да се видят в небето над София, българската столица продължава да бъде една от „най-зелените”.

В София се срещат около половината от общо 409 вида птици, установени в страната.

Нека започнем с тези, които гнездят тук – те са между шестдесет и седемдесет вида. Част от тях са при нас само през лятото, а зимата мигрират в Средиземноморието или в Африка – уточнява Тея. – Други са целогодишно край нас. Има и голяма група птици, които извършват пролетни и есенни придвижвания. Заедно с тези мигриращи птици общият брой на видовете, които са забелязвани в небето над София, е около двеста от общо четиристотин и девет вида, установени за нашата страна. София продължава да бъде една от „най-зелените” столици, с което можем основателно да се гордеем. Например популацията на домашното врабче, което е любимец на толкова много хора у нас, в световен мащаб вече намалява. Столици като Париж и Лондон например са го загубили като обитател.

Следващата стъпка от проекта на БДЗП е да бъде поставена в Южния парк пластика на избраната птица – големия синигер.

Изработването й вероятно ще бъде поверено на един от най-добрите съвременни български скулптори – Георги Чапкънов (Чапа). Очаква се тя да бъде готова в началото на юни. Пластиката ще бъде и отправна точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще обозначим с информационни табла, допълва Тея Иванова.

Целта на проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България” е и да популяризира България като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент върху възможностите за наблюдение на птици.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25