Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велинград „изписват” великденските яйца по старинна технология

Сбирката от писани великденски яйца на велинградския исторически музей е сред малкото подобни колекции в света.
Снимка: Мария Димитрова
Вероятно на пръстите на едната ръка се броят музейните сбирки в света, посветени на шарените великденски яйца. Една от тях се намира в Историческия музей на Велинград, запазил прастара традиция за „изписване” на великденските яйца. Много са техниките, стари и нови, за боядисване и „изшарване” на великденските яйца, които българката използва днес. Най-трудните, но и с най-красив резултат, са тези за рисуване на яйцата с нанасяне на разтопен пчелен восък. Два са основните центрове на тази старинна техника – единият е около Велинград, а другият около град Ихтиман, недалеч от столицата.

© Снимка: Мария Димитрова

Восъчната писалка – механична или електрическа, позволява изшарване на яйцата с прекрасни орнаменти.
От Историческия музей във Велинград научаваме, че восъчната техника е била разпространена в почти всички страни от Централна и Източна Европа, на изток от Германия. В западната част на този ареал се прилага т.нар. капковидна техника – с главичката на карфица, натопена във восък, се нанасят разтеглени капки, които образуват върху яйцето различни орнаменти. Докато по на изток се използва специална „писалка”, която може да рисува с тънки восъчни линии. Писецът представлява фина метална тръбичка или конус, през което изтича разтопеният пчелен восък.

© Снимка: Мария Димитрова

Художничката Мария Малчева е нарисувала върху хартия стотици модели на велинградски писани яйца от тридесетте години.

Най-старите са били правени от навита сребърна паричка, обяснява етнографът Георги Куманов, уредник на Историческия музей на Велинград. – В ХХ век вече се правят от медни ламаринки, а в края века се появяват и електрически писалки. Сред украинската общност в Америка е позната електрическата писалка, каквато съвсем независимо е създадена и в България.

© Снимка: Мария Димитрова

От кога съществува тази традиция?

Трудно е да се каже, но със сигурност е вековна, е отговорът на художничката Даниела Цопанова, известна в града повече като Дани Пис, заради майсторлъка й в „писането” на великденски яйца.

Никой не знае от кога датира традицията да се украсяват точно по този начин яйцата, но за мен, а и за хората, които живеем в нашия град, по-важното е, че тя е съхранена. И днес наближи ли Великден еуфорията в града ни е голяма. Месец преди празника започва трескава подготовка – събират се яйца, восъци, писалки, търсят се нови хрумвания. Как се правят писани яйца по Велинградски? Трябва да имате специален инструмент – писалка, пчелен восък и боя. Червената боя за яйца е традиционна за Велинград, но може да се боядисва и в други цветове. Типичното Велинградско яйце е червено, изшарено с бели орнаменти. Най-характерното е това, че яйцето трябва да бъде изрисувано открай докрай, да няма празно кътче, яйцето да няма начало и край. Много често се използват геометрични или флорални елементи. Разделяме яйцето на две, четири, шест, осем или дванадесет равни части, кой както реши, и всяка част се запълва с флорални орнаменти – листенца, пъпчици, цветенца. Все пак Великден е пролетен празник, тогава се събужда природата и затова най-често върху яйцата се рисуват цветя, клончета, напомнящи дряна – дръвчето, което първо разцъфтява напролет.

© Снимка: Мария Димитрова

Старата велинградска традиция е в основата днес на цяла сувенирна индустрия.
По същество восъчната техника е добре познатата в света техника „батик” за рисуване на коприна. Върху яйцето се рисува нещо с восък и след това то се потапя в боя. Там където е имало восък яйцето остава бяло, а останалата част е оцветена. Ако започнете оцветяването на яйцето в най-светлия цвят – жълтия, можете да повторите упражнението с нанасянето на нови рисунки от восък и да го потопите после в малко по-тъмна боя – оранжева, например. Ще получим трицветни шарки – бели, жълти и оранжеви. Можем да продължим така до най-тъмната, кафява боя и да получим наистина красиво шарено яйце. Но този метод е твърде трудоемък и бавен. Затова велинградчанките използват восъчната писалката по още един, по-лесен начин. Произвеждат си восъчни бои – маслени бои забъркани във восък. С нагрята на пламък писалка топват във восъчната боичка и с нея рисуват върху бяло или върху вече боядисано в друг цвят яйце. Тази техника позволява яйцето да се покрие с красиви плетеници от тънки цветни линийки. В миналото яйцата са били оцветявани с отвари от растения – люспи от кромид лук или орехи и кори от ябълки за жълто яйце, смрадлика за оранжева боя, коприва за зелена, дъбови кори или риган за червена, червено цвекло за лилава и т.н. Умения, към които местните майсторки все по-често се обръщат днес.

© Снимка: Мария Димитрова

Освен кокоши, във Велинград можете да намерите и майсторски изписани яйца от патица или пуйка.


В една от детските градини, Даниела Цопанова учи малчуганите да работят с восъчни писалки.

Не е ли трудна тази технология за деца?

Напротив, отговаря Дани, справят се дори по-добре от нас, намират си неочаквани улеснения. Те трябва да започнат отсега, на пет-шестгодишна възраст да овладяват тази техника, за да можем да я запазим, да станат един ден и те добри майстори на велинградски яйца, споделя виждането си Дани Пис. В школата по приложни изкуства и занаяти към детската градина наблягаме на умения като писането на яйца, работа с вълна, нещо също много характерно за нашия район. Правим с тях мартеници, работим с еко материали – шишарки, семена и т.н. Заниманията ни са доста разнообразни.

© Снимка: Мария Димитрова

Ихтиманската школа дава повече простор на белия фон, върху който изпъкват красиви многоцветни фигурки и мотиви, подчертани с черен контур.
Велинградската школа работи с изцяло боядисани яйца, най-често в червено, които се покриват от край до край с великолепни орнаменти, най-често в бяло. Докато другата известна стара школа за „шарене” на яйца с восък, Ихтиманската, има съвсем различна стилистика. Основата на яйцето най-често е бяла, а върху нея с цветни восъчни бои се нанасят многоцветни орнаменти или фигурки, които не покриват цялото яйце, оставяйки простор и за белия фон. Контурите на рисунката се очертават в черно с опушен восък, което засилва контраста и яркостта на шарките. Разбира се, така изкусно изписаните яйца, погълнали доста време на създателката си, не са за ядене, а за украса, за подарък. Днес те са в основата на цяла сувенирна индустрия. Във Велинград съществува вече малка фабрика, която изтегля течността от пресните яйца и ги продава бели или боядисани с различни цветове. Така половината работа е свършена. За майсторките от града остава само творческия момент – да изографисват едноцветните великденски яйца. Освен кокоши, се използват още патешки и пуешки яйца, които са по-едри и стават много по-красиви.
По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39