Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветдесет години от рождението на композитора Александър Райчев

В началото на април се навършиха деветдесет години от рождението на изтъкнатия композитор, педагог, диригент и общественик Александър Райчев. Маестрото напусна този свят през 2003 г., оставяйки ярка следа в областта на българската съвременна музика. В негова памет се състоя изява под наслов „Спомени за професора”, в която взеха участие композиторите Ценко Минкин, Румен Байрактаров, Йовчо Крушев и други ученици на Александър Райчев. На 12 април, под диригентството на Никола Джулиани (Италия), Софийската филхармония изпълни последната, Шеста симфония на композитора.

Близките му планират чествания по повод деветдесетгодишнината му в Япония и Германия. През октомври Националната музикална академия „Панчо Владигеров” ще почете големия музикант, който е бил неин ректор в периода от 1972 до 1979 година.

© Снимка: www.ubc-bg.com

Александър Райчев е роден в град Лом в семейство на занаятчии. Родителите му вземат под наем пиано, на което той и братята му започват да се упражняват. Заложбите му не остават незабелязани от бележитите творци Парашкев Хаджиев и Асен Карастоянов, които го препоръчват на класика на българската музика Панчо Владигеров. Този велик човек ми разкри магията на музиката – казва Александър Райчев. През 1947 година той се дипломира с пиано и композиция в Националната музикална академия, а през 1949 г. заминава да специализира композиция и дирижиране в Будапеща. Завръща се в родината следващата година и започва преподавателската си работа в Музикалната академия. През 1980-90 г. е председател на Съюза на българските композитори и танцови дейци. Почетен член – академик е на Кралската академия за наука и изящни изкуства в Брюксел и участва в Международната асоциация за съвременна музика в Баден-Баден. Носител е на орден „Стара планина”, I степен. Личността на Александър Райчев е всестранно развита и интересите му не са насочени само към музикалното изкуство, но и към политиката. От 1971 година е депутат в четири народни събрания.

Творчеството на композитора е обширно по своя мащаб – автор е на хорова, камерна и филмова музика, огромен брой песни, опери, оперети, мюзикъли, произведения за симфоничен оркестър…. Но най-големия му принос към българската съвременна музика са шестте симфонии. По думи на маестрото, те са неговото послание към бъдещото поколение. През 1953 г. Александър Райчев създава балета „Хайдушка песен”. В интервю от 1969 г., съхранено в Златния фонд на Българското национално радио, композиторът казва:

Балетът „Хайдушка песен” остана за мен най-сполучливото ми музикално-сценично произведение до този момент. Независимо, че съм написал и други, смятам, че точно то ме представя най-добре. Чрез него най-убедително влизам във връзка с широкия слушател, пък и с моите колеги професионалисти. Музикално-сценичното изкуство извънредно много ме вълнува и привлича. Това е вид произведение, чрез което авторът е в досег с най-голям брой слушатели.

Александър Райчев успява да повтори успеха си в областта на балетния жанр – през 1978 г. завършва балета „Изворът на Белоногата” по стихове на Петко Рачов Славейков, който се приема изключително добре.

В творческите си търсения композиторът се насочва към историческото минало на България. През 1981 г. създава операта „Хан Аспарух” и я посвещава на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Патриотичният му дух личи и в произведения като кантатата „България – бяла, зелена, червена” и Симфония № 1 „Той не умира” по стихове на Христо Ботев.

Последната, шеста симфония на Райчев, е предвидена за голям оркестров състав. Свързана е с православното пеене, и то главно в последната си част, затова я наричам „Литургична” – обяснява приживе авторът. Написана през 1994 г., творбата е посветена на сина му Александър Райчев – младши, пианист и композитор.

По публикацията работи: Моника Александрова

Още от категорията

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15

Песните на Кичка Савова "оживяват" във виртуално национално турне

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави..

публикувано на 22.02.24 в 06:30

"Моя трудна любов" – самостоятелен дебют на Яница Кънева

Познаваме Яница Кънева от успешното ѝ участие в предаването "Гласът на България" през 2023 г., където достигна полуфинал. Тя е родена през 1990 г. в семейство на музиканти, което от малка я приобщава към света на музиката. Завършва Национално училище..

публикувано на 21.02.24 в 10:15