Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Free Sofia Tour или как да опознаеш столицата за два часа

До момента във Free Sofia Tour са участвали дванадесет хиляди туристи от 107 държави.
Снимка: Венета Николова
Можеш ли да придобиеш представа за най-емблематичните столични забележителности в рамките на около 120 минути? Оказва се, че всичко е възможно, стига да се явиш на точното място в точния час. Мястото е Съдебната палата в центъра на София, а часът – 11 преди обед или 18 следобед.

© Снимка: Венета Николова

В центъра на столицата има много красиви сгради в различни архитектурни стилове.
Два пъти на ден, без значение дали е зима или лято, дали вали пухкав сняг или грее жарко слънце, пред сградата на Темида се събира пъстра разноезична група туристи. Леко дезориентирани, кой нагърбил раница, кой с карта или туристически справочник в ръка, чужденците потеглят на поредния т.нар. Free Sofia Tour. Това е безплатната пешеходна обиколка на София, организирана вече втора поредна година от група млади доброволци, посветили свободното си време на едно благородно дело – да накарат чуждите туристи да опознаят и обикнат техния град.

© Снимка: Венета Николова

„Дежурните” шахматисти в градинката пред Народния театър са се превърнали в атракция за туристите.


Като пътешествие във времето – така чужденците определят двучасовата си обиколка на София с опознаване на историческите й паметници. Докато се разхождат из задръстените с автомобили улици и тротоари, те не спират да се дивят на останки от стари римски бани, на добре запазени средновековни църкви и на великолепните сгради в стил сецесион от началото на ХХ век, които се оглеждат в остъклените фасади на чисто новите банки, хотели, молове…. Тази еклектика от различни епохи и архитектурни стилове е част от колорита на града, споделят повечето му посетители. А един от начините човек да се потопи в самобитната му атмосфера е да се включи във въпросния Free Sofia Tour. До момента от тази възможност са се възползвали дванадесет хиляди туристи от 107 държави. Информацията за тура се разпространява от уста на уста, чрез интернет или на рецепциите в столичните хотели. Ние не сме открили топлата вода! И други европейски културни градове правят подобни безплатни турове, но ни радва фактът, че много бързо придобихме популярност и нашият тур се наложи като една от най-търсените туристически атракции в София – твърди Бойко Благоев – един от ентусиазираните доброволци, владеещи по няколко чужди езика, които развеждат чуждестранните групи из София.

© Снимка: Венета Николова

Според туристите еклектиката от различни епохи и архитектурни стилове е част от колорита на града.


Как протича един такъв тур?

Основната идея е да не се съсредоточаваме единствено върху сградите и историята. Опитваме се да вплетем части от ежедневието, забавни факти за града. Правим игри, раздаваме подаръци. Искаме да въведем туристите в града, да им дадем шанс те да си изберат какво да видят след това, или ако са тук за малко, да поискат да дойдат отново. Понякога идват по един-двама, но в повечето случаи се събират около тридесет, дори петдесет души! Често към нас се присъединяват индивидуални туристи, които казват: „Ние не обичаме такива турове, но този страшно ни харесва”. Идват бизнесмени, бек пекъри (пътешественици с раници), участници в международни конференции и пр.

© Снимка: Венета Николова

Католическият храм „Св. Йосиф” се издига в непосредствена близост до археологически разкопки на сгради от римско време.


Разноезичните групи, които два пъти на ден обхождат центъра на София, са се превърнали в неотменна част от столичния пейзаж. Маршрутът им завършва пред катедралата „Александър Невски”, превърнала се в един от символите на града. Водим ги там накрая, „за десерт” – шегува се Бойко. Преди това обаче чужденците разглеждат римските останки край хотел „Шератон”, смяната на караула пред президентството, бившия царски дворец, превърнат в художествена галерия, градинката пред Народния театър с красивите фонтани и с обособения кът за шахматисти. Случва се да изиграем и някоя партия шах на открито – разказва Бойко. Гостите са впечатлени от т.нар. Четириъгълник на толерантността. Това са разположените в непосредствена близост храмове: православната църква „Света Неделя”, католическият храм „Св. Йосиф”, джамията „Баня баши” и синагогата. В района бликат топли минерални извори. Чужденците отпиват от тези води и не могат да повярват, че в сърцето на града има такова богатство – твърди Бойко.

© Снимка: Венета Николова

Участниците в тура са очаровани от парковете, а повечето споделят, че София е един от най-зелените и чисти градове, в които някога са били.


С какви впечатления остават участниците във Free Sofia Tour?

Всичко, което за нас е негативно, за повечето от тях е екзотично – казва Бойко. Питат ни, естествено, защо има дупки по тротоарите и за други неща, с които сме свикнали, но пък градът им харесва, защото е компактен! Допада им, че няма много туристи. За разлика от други европейски столици в София е доста по-спокойно. Освен това, в града е налице едно невероятно наслагване на различни исторически периоди, които съжителстват помежду си. В същото време нямаме обособен исторически център, както в други градове. Навсякъде историята съжителства рамо до рамо със съвремието. Интересно е. На чужденците им харесва и комбинацията от планина (наблизо е Витоша) и минералните води. Да не говорим, че всички са впечатлени от нашите паркове. Харесва им, че градът е толкова зелен – нещо, с което столичани са свикнали и не им прави впечатление. Но повечето ни гости споделят, че София е един от най-зелените и чисти градове, в които някога са били!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10