Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната гимназия за приложни изкуства в Троян на 100 години

Снимка: Мария Пеева
Среща на традиция и съвремие – с тези две думи накратко може да бъде описана изложбата по повод стогодишнината от основаването на една от най-старите школи по приложни изкуства у нас – Националната гимназия „Професор Венко Колев” в град Троян. От 15 до 30 май в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 в София, посетителите могат да се потопят в свят от багри и форми. Там са показани произведения на бивши и настоящи възпитаници на училището – керамика и живопис, графика и скулптура, иконопис и стъкло, инсталации и рекламни плакати.

© Снимка: Мария Пеева


Повече за историята на гимназията за Радио България разказа нейният директор Илиян Илиев:

Училището е създадено като школа за грънчари през 1911 г. в град Троян – един край, прочут с традициите си в керамичния занаят – пояснява той. – Само в нашето училище се изучава специалност керамика, а през последните десет години и рекламна графика. Керамиката безспорно е най-древният занаят, който човечеството познава. Троян е уникален с това, че има находища на глина, с която се изработват тези съдове. През годините тази традиция се доразвива и обогатява с нови материали, с нови технологии, авторите имат нови виждания, защото това не са само съдове за хранене. Керамиката е вечен материал, който издържа хилядолетия на предизвикателствата на историята. С него биха могли да бъдат създадени не само съдове, а и пластики, дизайнерски и пространствени решения – тоест почти целият спектър на изобразителното изкуство.

© Снимка: Мария Пеева



Някои от бившите ученици днес са част от младия преподавателски екип на гимназията за приложни изкуства в град Троян. Сред тях е Марта Димитрова, която, освен с обучение на млади творци, се занимава и с дисертацията си в областта на порцелана и стъклото в Националната художествена академия.

© Снимка: Мария Пеева



Нека узнаем от самата нея защо е избрала да учи, а след това и да преподава именно в троянското училище?

Истината е че е страхотно в училището, там са едни от най-хубавите ми спомени, защото ние сме като едно голямо семейство – припомня си Марта. – Повечето ученици са от различни градове и живеят заедно в общежитие. Освен традиционните учебни предмети, има и много часове по рисуване, керамика, рекламна графика.

© Снимка: Мария Пеева

Марта Димитрова – „Антоними” (керамика)


Според Марта керамиката развива мисленето на малките деца и им помага като никой друг материал да усъвършенстват качествата си. Преподавателите са тези, които им показват как идеите могат да бъдат претворени с помощта на керамичното изкуство, защото то не е просто традиционен занаят.

© Снимка: Мария Пеева



Много ми се иска те да знаят, че днес керамиците са равнопоставени на скулпторите, графиците, живописците, и могат да създават разнообразни творби в съвременното изкуство – казва Марта Димитрова. – На световно равнище керамиката се развива благодарение на технологичните иновации и идеи. Искам децата да правят това, което искат, и да не виждат граници пред себе си в технологичната част. Разликата между приложното и изящното изкуство все повече изчезва. Днес се правят концептуални неща тип пърформанси и инсталации, в които авторите използват керамика, за да изразят себе си и да отправят посланието си към обществото.
По публикацията работи: Мария Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48

Опера от балкона и детски песни за френския Ден на музиката във Варна

Черноморският град Варна ще се потопи в духа на френския Празник на музиката на 21 юни. Събитието, организирано от Алианс Франсез Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна, Държавна опера Варна и Pontica Solutions, предвижда три специални сцени..

публикувано на 21.06.24 в 07:25