Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опознай 100-те природни феномена на България

Белоградчишките скали са сред най-известните ни природни феномени.
Снимка: Венета Николова
Движението „Опознай България, за да я обикнеш”, свързано с посещението на 100-те национални туристически обекта (НТО), придоби такава широка популярност у нас, а и сред чуждите ни гости, че изненада дори своите организатори. По данни на Българския туристически съюз (БТС) в момента броят на участниците в инициативата надвишава 500 хиляди души. От тази есен ентусиазираните пътешественици ще имат още един повод да стягат раниците си за път. От БТС им предлагат да покорят 100 природни феномена на България – преживяване, което ще им разкрие някои от най-красивите и девствени кътчета на Стария континент.

Към инициативата с готовност се присъединиха българските общини. Те бяха поканени да предложат интересни природни забележителности на своя територия, които да бъдат качени в интернет. Идеята е определянето на 100-те природни феномена да стане чрез обществено допитване в социалните мрежи и чрез електронно гласуване на сайта на БТС. Участниците в подбора обаче ще бъдат твърде затруднени, защото до момента предложенията на общините надхвърлят 300 обекта. Някои от тях, като например родопският връх Рожен с най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа или пещерата Магурата с уникалните си праисторически рисунки, се радват на широка популярност.

© Снимка: Венета Николова

Пещерата Магурата е известна с праисторическите си скални рисунки.

Повечето забележителности обаче са напълно неизвестни, затова пък предлагат възможността да видиш недокоснати от човешка ръка местности и чудно красиви природни явления.”Очакваме инициативата да предизвика голям интерес” – каза за Радио България Марияна Филчева – изпълнителен директор на издателска къща „Ехо” към БТС, и добави:

Повечето от участниците в движението на 100-те НТО споделят, че предпочитат по-скоро природните забележителности пред музеите и посочват, че с радост биха посещавали отново и отново едни и същи природни местности и резервати, без да им омръзва. Затова решихме да лансираме още една, подобна на 100-те НТО, инициатива, в която обаче да акцентираме на природните забележителности на България. А страната ни има толкова красива и запазена природа с безброй живописни кътчета, които заслужават да бъдат видени от туристите.

© Снимка: Венета Николова

От астрономическата обсерватория на вр. Рожен се разкрива спираща дъха гледка към родопските възвишения.

Част от българските общини участват в подбора на 100-те природни феномена с по няколко номинации. Шампион в това отношение е община Сапарева баня, която предлага в списъка да бъдат включени цели четири обекта на територията й. Сред тях са скалният феномен „Обесен камък” в Рила планина, Скакавишкият водопад, безотточното езеро край с. Паничище и най-горещият гейзер в Европа, който извира в сърцето на гр. Сапарева баня.

© Снимка: Венета Николова

Най-горещият гейзер в Европа извира в сърцето на гр. Сапарева баня.

От община Сандански също напират да бъдат включени в класацията с няколко забележителности. Това са прочутите Мелнишки пясъчни пирамиди, природният резерват Али ботуш с планината Снежанка и Гарванова скала край с. Кашина. Големи шансове да попаднат в престижната класация имат и общините Летница с великолепния си Крушунски водопад, Луковит с геопарка Искър-Панега, община Асеновград със скалното светилище Белинташ и други малко познати, но пък много интересни места. Всичко обаче ще зависи от общественото допитване в интернет, въз основа на което ще бъде изготвен списъкът със 100-те най-атрактивни природни феномена. Следващата стъпка ще бъде публикуването на специални книжки за печати от тези обекти. Очаква се в края на лятото първите ентусиасти да започнат да посещават включените в своебразната класация феномени и да трупат печати в своите книжки.

© Снимка: Венета Николова

Удобни и добре маркирани маршрути отвеждат туристите до природните феномени.

Аз мисля, че самият допир с природата е един вид обогатяване – казва г-жа Филчева. – Освен че туристът ще може да почувства нейната сила, ще научи и повече за самите природни обекти. Ние ще му предложим туристически пътеки, разработени от общините в близост до въпросните природни феномени. Те са ни предоставили и много интересна информация, свързана с образуването на тези забележителности. А около тях витаят невероятни легенди и предания ! Искаме да поощрим туристите да опознаят и по-отдалечените кътчета на България, където те ще открият красиви скални образувания, водопади и пр. Общините, включени в списъка на 100-те природни феномена, биха могли да кандидатстват по различни европейски проекти за подобряване на своята инфраструктура с цел да привлекат още повече туристи и да подобрят икономическия си растеж.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когато небцето пътешества във времето – кулинарните турове все по-популярни сред младите у нас

Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..

публикувано на 16.08.24 в 09:25

Гл. ас. Радослав Йорданов: Няма как да опознаеш Дунава, ако не се "гмурнеш" в него

Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...

публикувано на 14.08.24 в 09:45

Възстановен е мостът на Кольо Фичето в град Бяла

След дългогодишна разруха, един от емблематичните мостове, строени от майстора зидар Кольо Фичето, е готов отново да посреща туристи.  Беленският мост е построен над река Янтра през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския..

публикувано на 11.08.24 в 09:10