Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По пътя на съвършенството” – с музиката на Петър Ралчев

Музикантът се изгражда цял живот, убеден е Петър Ралчев
Снимка: архив
„Страхотна музика” ,„Невероятен концерт”, „В плен съм на еуфорията от чутото”, „Неповторим виртуоз”, „Един от малкото музиканти, които докосват дълбоко душата с изпълнението си” – това са част от възторжените оценки за отминалия наскоро концерт по случай юбилея на акордеониста Петър Ралчев. Той е уникален български музикант, вписан в енциклопедията „История на акордеона” (Франция 1991), ярка звезда на нашата фолклорна сцена, известен по света от престижните етно-джаз фестивали. Без съмнение, почитателите на народната музика ще помнят концерта под наслов „По пътя на съвършенството”, състоял се в Първо студио на БНР, с Оркестъра за народна музика, диригент Димитър Христов.

За мен беше чест и удоволствие да бъда с оркестъра на радиото на една сцена! Надявам се да е било вълнуващо преживяване не само за всички нас – колегите, а и за слушателите – сподели музикантът в интервю за Радио България. – Юбилеят ми беше миналата година, но имах много участия у нас и по света, изискваше се време, за да организираме това събитие. Веднага след концерта направихме записи на три мои пиеси с оркестъра – аранжиментът е на Пейо Пеев. Надявам се отново да се видим за съвместни проекти. Наистина, беше ми приятно в този екип с оркестрантите, които свиреха с желание, с диригента Димитър Христов, който е динамична личност и иска да прави нови неща. Бих работил и в бъдеще с тези партньори.

Концертният живот на Петър Ралчев е много активен – в последните три месеца го слушаха в Норвегия, Германия, Белгия и Франция. Следващите му участия през юли са в Испания, в Швейцария, където ще има концерт и семинар с колегите си Пейо Пеев – гъдулка, Недялко Недялков – кавал и Ангел Димитров – тамбура и китара. Пак с тях през есента ще посети фестивал в Германия, а през август го очакват в Испания и Канада.

Ралчев свири с удоволствие и за българските си почитатели: Всеки път е вълнуващо когато си на сцена, казва той. Работата с оркестъра на радиото беше такова преживяване. Преди няколко седмици в Нови Пазар открих конкурс с кратък концерт. Дойдоха млади колеги-акордеонисти и беше удоволствие да представя музиката си пред тях. Радвам се, че я харесват и искат да я свирят. Няма нищо лошо всеки да се учи от някого, да му подражава, споделя музикантът, стига да съумее да създаде собствен стил. Аз съм се учил и от Ибро Лолов, и от Трайчо Синапов, от тракийските музиканти, дори не само от акордеонисти. Музикантът се изгражда цял живот. Държа това, което правя, да е възможно най-добро, да дам всичко от себе си.

Близо десет албума има в дискографията на Петър Ралчев – авторски, съвместно с музикантите Иво Папазов-Ибряма, „Фолк джаз бенд” на Димитър Трифонов, Делчо Митев, Пейо Пеев и др. Миналата година по време на двумесечно турне в САЩ, посветено на юбилея му, излезе поредният албум „На живо от България”. Осъществен е с „Квартет Петър Ралчев”. В състава освен него са Николай Георгиев-китара, Илиана Георгиева-вокал и Петър Илиев-тъпан – българи, които от години живеят в САЩ. В чужбина са продуцирани трите му джаз албума. А за това дали предпочита да работи с народни или джаз музиканти, Петър Ралчев казва: навсякъде е вълнуващо и интересно, стига усещането да е взаимно, да чувстваме, че правим качествена музика.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05