Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Единство в многообразието” – среща с Диана Дафова

Снимка: dyana-dafova.com

Диана Дафова е една от най-интересните личности, които можете да си представите. Завършила пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, тя продължава с пеене в Националната академия, в раздела „Поп и джаз”. Следва успешна солова кариера като поп певица и много успехи с „Трик” – атрактивно вокално трио, в което Диана е заедно с Румяна Петрова и Етиен Леви. Родителите й са музиканти. Майка й е народна певица, баща й – педагог и диригент на фолклорни състави. Затова никак не е чудно, че влиянията в авторските й произведения са толкова многопластови.

Формулата на моята музика е необичайна – разказва Диана. – В стила, който създадох сама, работя от години. Скоро ще излезе третият ми авторски албум. Както и предишните, той съчетава елементи от няколко културни традиции. Пея на различни езици – общо шестнайсет. Но текстовете основно са на английски. Често използвам наши фолклорни мотиви, изпълнени на български. В новия диск за първи път включих виетнамски, хинди, както и африканското наречие „зулу”. Подобно смесване на езикови и жанрови различия не съм срещала при друг изпълнител. А доста пътувам – представяла съм своите спектакли на три континента.

За аранжиментите на всички мои песни се доверявам на Данаил Драганов – те са много богати, със съвременно звучене и хармония. Някои от инструментите са автентични, използваме също акустични и електронни тембри. Резултатът е своеобразен фюжън, концентрирал идеи от цял свят. Обединяващ е стремежът към позитивизъм, толерантност, хармония. Това са най-важните неща за човека, независимо в коя точка на планетата живее той.

Когато преди време започнах да работя със санскрит, келтски, древен арабски, разбрах, че езикът е неотменима част от цялостната идея и внушение. Словото носи мелодия и особена вибрация.


Певицата често посещава различни страни по света – изнася концерти или придружава съпруга си в неговите служебни пътувания. И обикновено се завръща с нови идеи и автентични записи. Индия, Бразилия и Африка са последните посоки, дали интонационен образ на новия албум.

Срещам се с местни хора, разговаряме, обменяме идеи, събирам музикален материал – разказва тя. – Старая се да навляза по-дълбоко в непознатите територии. Затова и всяка композиция съхранява в себе си своя история. Например в последния диск има песен с хавайски елементи в моя авторска интерпретация. Записахме инструменталния вариант у нас. По-късно отидох в САЩ и там учих текста с помощта на познати, които знаят хавайски. Едва след това влязох в студиото в София и добавихме вокалната партия. 

Интересна история разказва песента „Талиесин”. Главни герои са две митични личности – келтският поет Талиесин и тракийският певец Орфей, роден в нашата красива Родопа планина.

Много дълбоко съм свързана с корена си – продължава Диана. – Обичам да пътувам, но трябва да се връщам в България – споделя певицата. Затова постоянно съм „по света и у нас”. В последно време мой втори дом стана Далас, в щата Тексас. Дъщеря ми учи там и аз се старая да съм близо до нея. Много е хубаво, че човек може да посещава различни страни, да наблюдава чужди култури. Светът е прекрасно и интересно място, защото е изграден от огромни различия. Това е и мотото ми като творец и изпълнител – търся единство в многообразието. През последните години имах няколко големи концертни изяви – в Чикаго, Вашингтон, Хюстън. Най-емблематични бяха двете представления в „Golden Nugget”, Лас Вегас. Позната като „мястото на Франк Синатра”, тази сцена е мечта за много изпълнители. Не е лесно да получиш покана в лоното на световния шоу бизнес, нито да постигнеш успеха, който ние имахме. В „Golden Nugget” всичко е пропито с история. Гримьорната на великия певец е запазена непокътната. Обикновено е заключена, но собствениците решиха да ми я предоставят – неоценим жест и възможност за едно магическо докосване до легендата.

Моят авторски спектакъл включва 20 артисти на сцената. Всички сме българи – три народни певици, мъжки ортодоксален хор, инструменталисти и балет, съставен от солисти на Националния театър за опера и балет. Още първата вечер получихме шумни овации, публиката се изправи на крака и дълго ни аплодира. Американски TV екип засне цялата програма. Филмът ми донесе голямата международна награда „Златен Реми” за най-добро шоу на живо. Високо ценя това постижение, защото конкуренцията беше наистина голяма.

За име на новия си албум Диана Дафова е избрала заглавието на една от песните – „One World in Harmony”. Ето и още подробности:

Осъществен е отново с моя дългогодишен колега и приятел Данаил Драганов. Записите са направени в неговото студио в София. Току-що завърших последната песен. На 9 ноември 2012 г. ще направя концерт-представяне на новия албум. Не искам да издавам подробности, но за слушателите на Радио България избирам две песни. Първата е с африкански елементи, изпълнена е на английски и на „зулу”. Ще чуете автентична група, която записах в Зимбабве, на брега на реката Замбези. Те носеха много пъстри автентични костюми, а гласовете им звучат в песента, наречена „Emang”, което на техния език означава „отстоявай себе си”.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25