Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Единство в многообразието” – среща с Диана Дафова

Снимка: dyana-dafova.com

Диана Дафова е една от най-интересните личности, които можете да си представите. Завършила пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, тя продължава с пеене в Националната академия, в раздела „Поп и джаз”. Следва успешна солова кариера като поп певица и много успехи с „Трик” – атрактивно вокално трио, в което Диана е заедно с Румяна Петрова и Етиен Леви. Родителите й са музиканти. Майка й е народна певица, баща й – педагог и диригент на фолклорни състави. Затова никак не е чудно, че влиянията в авторските й произведения са толкова многопластови.

Формулата на моята музика е необичайна – разказва Диана. – В стила, който създадох сама, работя от години. Скоро ще излезе третият ми авторски албум. Както и предишните, той съчетава елементи от няколко културни традиции. Пея на различни езици – общо шестнайсет. Но текстовете основно са на английски. Често използвам наши фолклорни мотиви, изпълнени на български. В новия диск за първи път включих виетнамски, хинди, както и африканското наречие „зулу”. Подобно смесване на езикови и жанрови различия не съм срещала при друг изпълнител. А доста пътувам – представяла съм своите спектакли на три континента.

За аранжиментите на всички мои песни се доверявам на Данаил Драганов – те са много богати, със съвременно звучене и хармония. Някои от инструментите са автентични, използваме също акустични и електронни тембри. Резултатът е своеобразен фюжън, концентрирал идеи от цял свят. Обединяващ е стремежът към позитивизъм, толерантност, хармония. Това са най-важните неща за човека, независимо в коя точка на планетата живее той.

Когато преди време започнах да работя със санскрит, келтски, древен арабски, разбрах, че езикът е неотменима част от цялостната идея и внушение. Словото носи мелодия и особена вибрация.


Певицата често посещава различни страни по света – изнася концерти или придружава съпруга си в неговите служебни пътувания. И обикновено се завръща с нови идеи и автентични записи. Индия, Бразилия и Африка са последните посоки, дали интонационен образ на новия албум.

Срещам се с местни хора, разговаряме, обменяме идеи, събирам музикален материал – разказва тя. – Старая се да навляза по-дълбоко в непознатите територии. Затова и всяка композиция съхранява в себе си своя история. Например в последния диск има песен с хавайски елементи в моя авторска интерпретация. Записахме инструменталния вариант у нас. По-късно отидох в САЩ и там учих текста с помощта на познати, които знаят хавайски. Едва след това влязох в студиото в София и добавихме вокалната партия. 

Интересна история разказва песента „Талиесин”. Главни герои са две митични личности – келтският поет Талиесин и тракийският певец Орфей, роден в нашата красива Родопа планина.

Много дълбоко съм свързана с корена си – продължава Диана. – Обичам да пътувам, но трябва да се връщам в България – споделя певицата. Затова постоянно съм „по света и у нас”. В последно време мой втори дом стана Далас, в щата Тексас. Дъщеря ми учи там и аз се старая да съм близо до нея. Много е хубаво, че човек може да посещава различни страни, да наблюдава чужди култури. Светът е прекрасно и интересно място, защото е изграден от огромни различия. Това е и мотото ми като творец и изпълнител – търся единство в многообразието. През последните години имах няколко големи концертни изяви – в Чикаго, Вашингтон, Хюстън. Най-емблематични бяха двете представления в „Golden Nugget”, Лас Вегас. Позната като „мястото на Франк Синатра”, тази сцена е мечта за много изпълнители. Не е лесно да получиш покана в лоното на световния шоу бизнес, нито да постигнеш успеха, който ние имахме. В „Golden Nugget” всичко е пропито с история. Гримьорната на великия певец е запазена непокътната. Обикновено е заключена, но собствениците решиха да ми я предоставят – неоценим жест и възможност за едно магическо докосване до легендата.

Моят авторски спектакъл включва 20 артисти на сцената. Всички сме българи – три народни певици, мъжки ортодоксален хор, инструменталисти и балет, съставен от солисти на Националния театър за опера и балет. Още първата вечер получихме шумни овации, публиката се изправи на крака и дълго ни аплодира. Американски TV екип засне цялата програма. Филмът ми донесе голямата международна награда „Златен Реми” за най-добро шоу на живо. Високо ценя това постижение, защото конкуренцията беше наистина голяма.

За име на новия си албум Диана Дафова е избрала заглавието на една от песните – „One World in Harmony”. Ето и още подробности:

Осъществен е отново с моя дългогодишен колега и приятел Данаил Драганов. Записите са направени в неговото студио в София. Току-що завърших последната песен. На 9 ноември 2012 г. ще направя концерт-представяне на новия албум. Не искам да издавам подробности, но за слушателите на Радио България избирам две песни. Първата е с африкански елементи, изпълнена е на английски и на „зулу”. Ще чуете автентична група, която записах в Зимбабве, на брега на реката Замбези. Те носеха много пъстри автентични костюми, а гласовете им звучат в песента, наречена „Emang”, което на техния език означава „отстоявай себе си”.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15