Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните фамилии на България – диригентът Михаил Ангелов и пианистът Людмил Ангелов

Людмил Ангелов е определян като един от видните шопенисти
Снимка: архив
Един от големите български диригенти Михаил Ангелов празнува своята 80-годишнина. Майстор – жизнен и пълноценен, той застана на пулта на Младежки оркестър „София” и направи празник за себе си и за почитателите си. Програмата бе изискана и пъстра. Солисти бяха синът му – пианистът Людмил Ангелов, и певицата Александрина Пендачанска – негова възпитаничка и дъщеря на съпругата му, известната певица Валери Попова.

Михаил Ангелов израства като музикант под крилото на едни от първенците на българската култура – пианистът Димитър Ненов, диригентът Влади Симеонов, певците – вокални педагози, Христо Бръмбаров, Илия Йосифов, Георги Златев-Черкин. Именно те го формират като забележителен вокален педагог, учител на мнозина световно известни български оперни певци.

Дарбата му, забелязана отрано, умело е развивана от учителите му, но също и благодарение на собствената му несекваща любознателност, на многостранните му интереси, изградили го като голям ерудит. След завършване на Музикалната академия в София два сезона Михаил Ангелов е диригент на оркестъра на Българското национално радио. Именно блестящата поредица от десет концерта, които прави с този състав в най-голямата българска концертна зала „България”, е доказателството за качествата и големия творчески потенциал на младия изпълнител. Резултатът е: стипендия за аспирантура по оперно-симфонично дирижиране в Московската консерватория. Тук учи и се дипломира блестящо при забележителните руски музиканти Борис Хайкин и Лео Гинзбург.

Михаил Ангелов
Още през тези първи творчески години Михаил Ангелов се утвърждава като търсещ, експериментиращ диригент, способен неспирно да разгръща нови аспекти на личността си. От 60-те и през 70-те години на миналия век той вече е един от влиятелните лидери в българския музикален живот. След завръщането си от Москва, като диригент в Софийската опера, поощрява група оркестранти от операта и създават камерния ансамбъл, прочут и до днес с името „Софийски солисти”. В следващите десетилетия авторитета и художествените постижения на Михаил Ангелов го отвеждат до първите места в българските оперни театри и симфонични оркестри. Бил е диригент и главен художествен ръководител на оперите в Русе, Пловдив, Бургас, бил е на пулта и в Националната опера в София, съосновател е на Камерната опера в Благоевград. Паралелно години наред е диригент на хор „Дунавски звуци” в Русе. Формация, която благодарение на амбицията и таланта му, печели най-големи международни хорови конкурси и участва в изпълнението на мащабни вокално-симфонични, ораториални и оперни творби.

В репертоарната си листа Михаил Ангелов има над 40 постановки на музикално-сценични произведения, половината от които са първи реализации за България. Като например „Галантните Индии” от Рамо, „Дидона и Еней” от Пърсел, „Лисичката” и „Жар птица” от Стравински и много др., както и български произведения, сред които балета „Изворът на Белоногата” от Александър Райчев и операта „Хан Крум” от Александър Йосифов. Дирижирал е в България и в много европейски страни и симфонични, камерно-инструментални, и вокално-инструментални творби.

Михаил Ангелов гастролира с успех, както в родината, така и в Италия, Русия, Германия, Турция, Англия… Навсякъде музикалната критика и публиката са оценявали неговото детайлното изработване на партитурата, както и майсторското реализиране на музикалната драматургия.

И синът му Людмил Ангелов от малък категорично се откроява с пианистичното си дарование. Още ученик в Музикалната гимназия в София изнася първия си самостоятелен рецитал с тежка програма. Под умелото ръководство на учителя си Константин Станкович, личност с огромна ерудиция и европейско възпитание, Людмил Ангелов се изгради като великолепен изпълнител на романтиката – Шуман, Шопен, Брамс, Менделсон. За него свиренето е споделяне, общуване и предаване на послания към публиката. Оригинален пианист, той винаги завладява с чувствителността и елегантността на стила си. Изпълненията му се отличават със звуково богатство и много дълбоко вникване в смисъла на партитурата. Людмил Ангелов е емоционален, фин и интелигентен музикант. Също като баща си, забележителният диригент Михаил Ангелов, е перфекционист в изработването на текста, в очертаване на детайлите. От 1992 г. живее в Испания, в Толедо, където основава Международен музикален фестивал. Огромния си опит споделя в регулярните майсторски класове, които организира в Испания и България. Концертира в най-авторитетните зали на Европа, в Америка. Носител е на много международни награди. Има огромен репертоар, включващ широк спектър на творби от барока, класицизма, XIX и XX век. 
По публикацията работи: Боянка Арнаудова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10