Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Делчев: Щастлив съм, че мога да работя с ценности, прехвърлили условностите на времето и езиковите бариери

Снимка: Архив

Женски народен хор „Седянка” и духов оркестър „Тоника” – общото между двата състава е техният ръководител – нашият сънародник Михаил Делчев. Повече от 20 години той живее в гр. Орхус – вторият по големина в Дания. Дирижира различни формации, организатор е на фестивал за класическа музика. Роден е в Хасково. Завършил е Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Ето и още подробности:

Женски народен хор „Седянка”

„Имах удоволствието да бъда студент на проф. Васил Арнаудов в класа му по хорово дирижиране към Теоретико-композиторския факултет – разказва Михаил. Завърших през 1986 г. След три години работа с детски, мъжки и смесен хор в родния ми град, заминах на специализация в Консерваторията в Копенхаген. Още по време на следването си обиколих доста средища на музикалната култура. Имах една мечта – да науча повече за шведската хорова школа и специфичната звучност на многогласните състави в тази страна. Посетих няколко майсторски класа по скандинавска, барокова и съвременна музика – в Стокхолм, Лондон, Намюр /Белгия/ и др. Установяването ми в Дания стана донякъде случайно. Проф. Дан Олоф Стенлунд, при когото бях специализирал по-рано, ми каза, че мога да получа стипендия за една година. После се появиха възможности за работа. Дирижирах различни смесени хорове, след това ме поканиха да ръководя един голям духов оркестър – 65 музиканти, които изпълняват класическа музика, аранжименти на поп и джаз пиеси. Дирижирам един вокален ансамбъл за модерна музика и женски народен хор „Седянка”. Всъщност, откакто съм в Дания аз основах три състава, които изпълняват само българска народна музика. В момента ръководя само „Седянка”, а за останалите два осигурявам методическа помощ, както и нотен материал.”

Духовият оркестър „Тоника” изпълнява джаз стандарти, както и класически пиеси в подходящ аранжимент. Съвсем различен е репертоарът на „Седянка”. Хорът изпълнява обработки и авторски песни в народен стил от наши композитори.

Духов оркестър „Тоника”

„Сега сме в своя 17-и концертен сезон – продължава диригентът. –„Седянка” се състои се от 20 певици, част от които са студентки по музика, специалност джаз и поп пеене. Има и аматьори, но повечето идват със сериозен опит от различни църковни формации. Привлича ги специфичното звукоизвличане в българския фолклор. За момичетата това е нов свят. Те харесват нашата народна музика, увлечени са от хоровото пеене и майсторските обработки на българските композитори. Хорът е към общината в град Орхус. Изнасяме около десетина концерта на сезон – в църкви, концертни зали, на фестивални сцени. Пътуваме най-често из Дания, гостували сме в Швеция, Германия. „Седянка” се появи след посещението на хор „Мистерията на българските гласове” в Дания, което предизвика огромен интерес. Приятели и колеги започнаха да споделят, че биха искали да организираме група, която да изпълнява български фолклор. В началото бях доста скептичен. За щастие се оказа, че не съм прав.”

Момичетата от „Седянка” вече няколко пъти са посещавали страната ни. Какво най-много харесват в България? Ето и отговорът на техния диригент.

„Българската природа ги впечатлява най-много. Показах им някои от забележителностите у нас – красивата планина Родопи, старинните черноморски градове Созопол и Несебър, възрожденския Котел, стария Пловдив. Те са очаровани, че само на час-два път от големите центрове могат да попаднат в автентичната атмосфера на някое българско село и да послушат истинска народна музика. Колкото и странно да звучи, аз научих какво богатство е нашият фолклор от разстояние. Отивайки в Дания, осъзнах, че това е безценно наследство, което притежават малко европейски народи. Уникален е и професионалният подход към сценичното представяне на тази култура. Щастлив съм, че мога да работя с ценности, прехвърлили условностите на времето и езиковите бариери. Щастлив съм, че допринасям за съхраняването на това изкуство, при това сред хора, за които България става близка и позната именно чрез музиката за народен хор. За мен всичко, вдъхновено от фолклора, има висока художествена стойност.”

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15