Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна театрална академия за деца в риск „Широка лъка 2012”

Снимка: Otzvuk.net

Широка лъка е планинско село, скътано в полите на Родопите. Обявено е за архитектурен и фолклорен резерват и е част от Стоте национални туристически обекта на България. Освен с прекрасната си природа и автентичен бит, то се прочу и с провежданата там Лятна театрална академия за деца в неравностойно социално положение. Организатор е Фондацията за култура „Ден Гри – Х” с подкрепата на Университета за изкуства в Утрехт, Холандия, и община Смолян. Постоянни партньори на Лятната театрална академия са Домът за деца, лишени от родителска грижа и основното училище в село Широка лъка. Тази година академията се провежда за десети път, като по традиция продължава три седмици.

Стартът й бе даден на 23 юни, а на 14 юли е заключителното събитие за тази година. За целта в селото се прави голяма сцена, на която децата ще пресъздадат познати и недотам известни египетски и африкански митове и легенди. Костюмите, маските и голяма част от сценичния инвентар малките актьори са направили сами под ръководството на участващите в проекта театрали и социални работници. Eжегодно лятната театрална академия предлага програма от творчески ателиета по театър, танц, музика, кукли, маски, бойни изкуства, йога и др., чрез които запознава децата с приказния свят на далечни древни традиции и култури. Тази практика провокира у тях лекота в разбирането и приемането на различните културни модели, разширява границите на познанието им за света и себеизразяването им – разказва режисьорът Елена Панайотова. – Тази година интересът е огромен, което е много радващо, защото, когато започнахме преди десет години, почти нямаше кой да дойде да гледа това, което правим. Имаше и хора, които дори се учудваха какво правим и защо го правим. Прекрасно е, че след десет години вече можем да направим фестивални дни за над 200 деца. Имаме участници от шест дома и още четири основни училища от различни краища на страната. Основната цел на проекта е с помощта на изразните средства на театъра да се провокира и освободи присъщият на всяко дете естествен ентусиазъм към изкуството. И още – да се допринесе за изграждането на трайни социални умения и възпитание в толерантност, креативност и дисциплина. Така децата трупат умения за себеизразяване, самочувствие, концентрация. Могат да се интегрират в група, развиват фантазията и въображението си, разпознават доброто и красивото, увеличават шансовете си за успех в живота.

Лятната театрална академия за деца в риск намира все повече съмишленици и последователи в цялата страна. Нещо повече, моделът й бе харесан и зад граница. Миналата година подобно събитие се проведе в Кения, заявки и интерес са показали и фондации от други страни, готови да си сътрудничат с организаторите на тукашната академия: За мен хубавото е, че ние не само направихме нещо стойностно, което продължава вече десета година и се посреща с интерес и радост, но и разпространихме тази идея, този опит и извън границите на страната – казва Елена Панайотова. – Международната социална служба-България хареса опита ни и командирова свои служители да се смесят с артистите в нашата програма „Театър и образование”. Така че имаме около 30 души, които тази година по време на Лятната академия се обучават в методиката, която ние тук използваме със съответните изкуства в различните възрастови групи. 

Миналата година организаторите на събитието решават да започнат нов проект, наречен Академия „Артисти за деца”. Целта му е да се подкрепят тинейджърите и порасналите вече възпитаници на домовете за деца в по-нататъшната им житейска и професионална реализация. Вдъхновяващ пример за нас бе едно дете, което стъпи за първи път на сцената на лятната театрална академия, когато бе на шест години. Днес, десет години по-късно, момчето ни изненада приятно с това, че на базата на опита и ентусиазма, натрупан през годините, започна да преподава бойни изкуства в училище в близкия град Смолян – разказва Елена Панайотова и допълва. – В момента това е най-популярната група за бойни изкуства в града и в нея са се включили над 30 деца. Тази година малко преди старта на Лятната театрална академия това дете организира само едно мащабно събитие, по време на което участниците в клуба по бойни изкуства демонстрираха пред публика своите умения, след това се забавляваха, пяха, танцуваха... Това бе огромна радост за нас и доказателство, че моделът работи, че наученото дава самочувствие на децата, кара ги да бъдат уверени, смели, да реализират мечтите си. Ние виждаме как те разшириха мирогледа си. Как се промениха идеите им за това как да продължат живота си след напускането на домовете. Вече гледат към Спортната академия, към Театралната академия в София, искат да учат психология, да станат фотографи... Вълнуващото и ценното е, че тези деца са сменили аутсайдерската с лидерска позиция и също така цветовете на мечтите си. Те вече са по-ярки и вдъхновяващи. 

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35