Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се почувстваш фермер в Родопите

Стадото на фермата, наброяващо около петстотин животни, се отглежда на свободна паша.
Снимка: архив
Струва си да рискуваш, заслужава си дори да си безразсъден, само и само за да постигнеш мечтите си! Доказва го съдбата на фермерите Бети и Ники Василеви, собственици на най-голямото стадо аборигенни говеда у нас. В района на община Маджарово Родопите са приютили в пазвите си няколко забравени от времето селца, сред които и Горно поле. Именно в това почти обезлюдено кътче се намира стопанството и къщата за гости на Бети и Ники, наречена не случайно „Дивата ферма”.

За ценителите на природата и на неподправения селски живот фермата в Горно поле отдавна се е превърнала в любимо място за почивка сред красиви гледки, кристален въздух и аромат на диви цветя, а нейните собственици се наложиха като едни от най-успешните предприемачи в района. Но зад тази пасторална идилия се крият дълги години труд, лишения и… безсънни нощи. Защото всяко начало е трудно.

© Снимка: Венета Николова

Бети Василева посреща своите гости с хляб, сол и народни танци.

„Обикновено хората гледат крави, за да си купят апартамент в града. А пък ние продадохме апартамента на родителите ми в град Пловдив и си купихме крави” – спомня си Бети. Всичко започва в края на деветдесетте години, когато младата двойка решава да рискува в името на успеха, без да подозира че малко след продажбата на имота България ще навлезе в спиралата на тежка икономическа криза, белязана от банкови фалити, хиперинфлация, обезценяване на лева и пр. Предприемачите купуват шестнадесет крави, от които осем умрат още в първия месец. Причината е, че породата им беше трудно приспособима в условията на нашия микроклимат – разказва Бети. Затова младите фермери се насочват към отглеждането на местните аборигенни породи българско сиво говедо и родопското късорого говедо. И този техен избор се оказва разковничето на успеха.

© Снимка: Венета Николова

Изгубеното сред дебрите на планината село предлага романтика, спокойствие и тучна зеленина далеч от стреса и хаоса на големия град.

Това са двете най-стари породи в България, те са на изчезване и вече почти не съществуват, затова с гордост мога да кажа че сме техните най-големи собственици – казва Бети. Стадото наброява вече около 450-500 животни. Всеки ден се раждат нови, но и много умират, защото вълците ги изяждат. Всичко тук е по законите на дивата природа. Идеята е колкото се може по-малко да се месим в природните закони и в привичките на нашите животни. Те се раждат и живеят на свобода, така както дивите сърни крият малките си по една седмица в гората, в шумата. И нашите гости могат да станат съпричастни на всичко това!

© Снимка: Венета Николова

Във фермата има ездитни коне, които могат да бъдат наети за по-дълги преходи в планината.

В този малък оазис на дивата природа, Бети и Ники отглеждат своите четири деца, които растат на чист въздух и тишина, далеч от хаоса и зловредните изкушения на големия град. Нашите деца цял ден си чоплят по нещо. Ето онази градинка е направена от малките ни дъщерички Кали и Али, които са на четири и пет годинки. Те непрекъснато копират нашия начин на живот!, смее се Бети. Впрочем предприемчивото семейство знае, че най-сигурният начин да задържиш госта в хотела си е да му предложиш не само удобства и домашен уют, но и незабравимо преживяване. А в това отношение „Дивата ферма” е облагодетелствана, защото се намира в сърцето на една от най-добре запазените от биологична гледна точка територии на България.

© Снимка: Венета Николова

В къщата за гости на Бети и Ники отдъхват туристи от страната и чужбина.

„Може да се каже, че застрашеният в световен мащаб египетски лешояд ни е като домашен любимец, защото многобройната колония от този пернат вид, гнездящ в близките скали, се храни с тор от теленцата от фермата” – хвали се Бети. Нищо чудно, че в хотелчето често отсядат и орнитолози от чужбина. Видрата, черният щъркел, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, невероятното разнообразие от орхидеи – това са все застрашени биологични видове, които могат да се наблюдават в околностите на „Дивата ферма”. И още:

Друга атракция, това е конната езда – имаме четири ездитни коня, друга атракция – това е хващане на дивите ни крави с ласо – нарежда Бети. В близкото Маджарово пък гостите ни търсят злато във водите на река Арда. В пясъците й могат да се открият, макар и малки прашинки. За децата е особено забавно, когато бай Страхил от Маджарово им показва как с гаванката могат да открият песъчинки от злато. Търсенето на минерали е още една туристическа атракция. Има ахати, аметисти, планински кристали, ясписи и какво ли още не!

© Снимка: Венета Николова

В река Арда в района на Маджарово туристите могат да открият песъчинки от злато.

И разбира се не се съмнявайте – тук ще бъдете нахранени вкусно, питателно, но и здравословно. В менюто на „Дивата ферма” са залегнали само селски гозби с биопродукти домашно производство и дъхави треви!

Специалитетът на моята ферма, това е пълнена тиква с телешко месо – обяснява разпалено Бети. А телешкото месо при нас е прясно и с розов цвят, какъвто няма да видите в магазина. Правим сладки саралии, или пък кокошка с катми, заешка баница. Впрочем баницата ни може да е и с булгур или с ориз. За гостите организираме и чевермета в близката горска поляна. А телешкото чеверме е нещо много вкусно.

© Снимка: Венета Николова

Специалитетът на фермата е пълнена тиква с крехко телешко месо.

Примерът на Бети и Ники е заразителен. В село Горно поле отвориха врати още две къщи за гости, които предлагат удобства и романтика сред запазената природа. Така постепенно, изоставеното село оживява, благодарение на туристическото любопитство и предприемчивия дух на местните хора. А за гостите ваканцията сред диплите на планината се превръща в наситено с емоции приключение.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали  в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47