Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен джаз фестивал „Варненско лято 2012”

Анатоли Вапиров е основателят и двигател на фестивала
Снимка: архив

В края на юли черноморската столица Варна стана домакин на международния джаз фестивал „Варненско лято 2012”.

Джаз форумът е основан през 1992 година по идея на саксофониста Анатолий Вапиров и се осъществява с подкрепата на Община Варна и „Варненско джазово общество”. През годините програмата е включвала концерти с участие на изпълнители както от България, така и от други европейски страни. На сцената на фестивала своето майсторство са показвали изявени български джаз изпълнители: „Бели, зелени, червени”, Акустична версия, Борисов Биг Бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов… Международният форум събира своите почитатели в двора на Археологическия музей в града.

Анатолий Вапиров е на джаз сцена повече от четиридесет години. Свирил е с изпълнители като Ян Гарбарек, Джон Сърман, Пол Гонзалвес, Томаш Станко… Любовта към този жанр е и причина за осъществяването на Варненския джаз фестивал. Саксофонистът е с български корени. Предците на баща му са от българското село Генерал Инзово (до Ямбол). Украйна е страната, в която съм се появил на бял свят. Русия е страната, в която получих образованието си и културата, която притежавам, а България е страната на моите предци и мястото, където живея и работя през последните 26 години – споделя често Анатолий Вапиров. Ето какво разказа музикантът за поредното издание на джаз фестивала „Варненско лято 2012”:

Състоя се голям празник на джаза, на който присъстваха много хора. Фестивалът бе интересен и разнообразен. Най-важното според мен е, че и музиканти, и публика останаха удовлетворени от случилото се. Свириха талантливи български музиканти. Сред тях бе певицата Александрина Симеон, която е родом от Варна. Живее и работи в Германия и за първи път участва на българска сцена. След концерта на младата изпълнителка през първата вечер от джаз събитието, на сцената се качиха джазмените от българската формация Funkallero. Под това име се събират добре познати и обичани музиканти: Васил Спасов (пиано), Димитър Льолев (алт саксофон), Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев (бас) и Георги Марков (барабани).

Специалният гост на международния джаз фестивал „Варненско лято 2012” тази година бе полският пианист Лежек Можджер. Той силно впечатли меломаните с концерта си през втората вечер на музикалното събитие. За критиците Лежек Можджер е най-голямото явление в съвременната полска джаз музика. Работил е с признати звезди от световната сцена – Пат Матини, Артър Блайт, Били Харпър и други.

След брилянтното изпълнение на Лежек Можджер, втората вечер продължи с изпълнения на музикантите от българо-немския проект GBG Project. Той е в състав Росен Захариев (тромпет), Антони Дончев (пиано), Кристиан Рамонд (контрабас), Клаус Кугел (ударни).

Третата и последна вечер от Международен джаз фестивал „Варненско лято 2012” завърши с музиката на саксофониста Петър Момчев, който свири със своя квартет. В него отново е Росен Захариев, в компанията на Милен Кукошаров (пиано) и Атанас Попов (барабани).

Последни на сцената излязоха джазмените от Black Sea Quartet – съвместен проект между Золтан Лантос (цигулка) и Корнел Хорват (ударни) от Унгария, Йотис Кьортсоглу (бас), Гърция и Анатоли Вапиров (саксофон), България. Така завърши поредното издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято 2012”.

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15