Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На море в Странджа

Снимка: Венета Николова
В разгара на лятото плажовете по южното ни Черноморие са заприличали на гигантски мравуняци, гъмжащи от човешка глъч. Скрити под оскъдната сянка на чадъри и шатри, или пък легнали направо върху нажежения пясък, летовниците усърдно събират слънчев загар, наслаждавайки се на безбрежната водна шир и на живителния горски полъх от близката планина Странджа. Така е в Приморско, Царево, Варвара, Ахтопол и Синеморец. Наближат ли топлите месеци, малките курортни селища, накацали по южната ни крайбрежна ивица сякаш се пробуждат за нов живот. Мнозина ги предпочитат не само заради красивите плажове, но и заради сенчестите гори на Странджа, в чиито нозе безгрижно се плискат вълните на Черно море.

© Снимка: Венета Николова

Ивицата на южното ни крайбрежие с плътно застроените хотелски комплекси и пренаселените в пика на летния сезон плажове има едно важно предимство пред останалата част от родното Черноморие – близостта до планината. Въпреки нездравословните инвеститорски апетити и безмилостното настъпление на бетона, морските градчета не са изгубили някогашното си очарование на изпълнени със зеленина и свежест места за почивка. Освен слънчевите бани, популярни това лято са гмурканията и подводният риболов, организирани от спортната база на къмпинг Арапя, както и няколкочасовите круизи на борда на увеселителни корабчета, които потеглят от пристанището на Царево.

© Снимка: Венета Николова

Напоследък обаче летовниците все по-често пренебрегват морските атракции и се отправят във вътрешността на Странджа. Всеки, който обича неподправената красота на планината, ще предпочете да потъне в прегръдката й, за да опознае и най-съкровените й гънки. Скитайки се в приморската й част сред лианоподобна растителност и вечнозелени гори, човек има чувството, че е попаднал в други географски ширини!

© Снимка: Венета Николова

И сред цялата тази тучна зеленина си провират път ленивите води на река Велека, които се вливат в Черно море недалеч от село Синеморец. Оттам ще ви предложат да ви разходят с лодка нагоре по течението на реката, за да наблюдавате гнездящите по бреговете й редки пернати, водни костенурки, водни кончета и невероятно разнообразие от водни лилии. Речният маршрут отвежда туристите на осем км във вътрешността на Странджа, недалеч от планинското село Бродилово. Все повече хора прекарват част от лятната си почивка сред склоновете на Странджа – обяснява Тодор Гондов – уредник на историческия музей на град Царево и пояснява:

Съвсем близо до нашия град има едно друго море – това на зелените странджански хълмове. Когато се потопиш в прохладата му, изживяването е изключително. Странджа е древна планина, осеяна със следи от първите исторически паметници на човека – долмените или змеювите къщи, както са ги наричали тук местните хора. Впрочем, накъдето и да тръгнете в Странджа, ще срещнете тези първи следи от човешката култура! Нашите предци, обитавали от хилядолетия планината, са посели навред из хълмистите й възвишения своите мегалитни паметници, тракийски могили, светилища, оброчища, параклиси. Съществуват исторически извори, които доказват, че приморска Странджа е част от най-древната история на света, че приморските траки са тук още преди създаването на елинския свят и самите те стават част от елинската култура.

© Снимка: Венета Николова

В разгара на летния сезон пътешественици и хора с любопитен дух загърбват крайбрежните курортни градчета и поемат по тесни горски пътеки, за да се докоснат до магията на разпръснатите из планината следи от древни цивилизации. Случва се някой да замръкне в планината и да отседне в къща за гости. А тук, сред дивите хребети на Странджа, обрасли в сенчести букови гори, е прохладно и ухае на горски цветя.

© Снимка: Венета Николова

В местните села хората продължават да обитават стари къщи, построени още в началото на XIX век. Някои от тях са реставрирани и превърнати в приятни семейни хотели, оборудвани с всички екстри и отговарящи на европейските стандарти за екотуризъм. Така е в Бръшлян, в Българи, Кости и още няколко закътани сред диплите на Странджа селца. Домакините им ще ви зарадват и с вкусни гозби по стари рецепти, приготвени с пресни продукти от домашното стопанство. Така че си струва човек да съчетае морската си ваканция на юг с няколкодневно бягство от цивилизацията сред непокорната красота на планината. Тодор Гондов има още какво да добави по този повод:

Цяла Странджа е осеяна с безброй туристически маршрути, за които дълго ще си спомняте, ако ги посетите. На територията на нашата община има няколко резервата. Единият от тях – Узунбуджак, е в регистъра на биосферните резервати под защита на ЮНЕСКО. Сякаш тук природата и историята са си подали ръка, за да ни кажат „Добре дошли!”. Знаем, че навсякъде има плажове, хубави ресторанти, лъскави хотели. Но туристът, когато дойде в Царево или в близките курортни селища, след втория ден плажът вече му омръзва, разгледал е забележителностите на града и на третия ден иска да види нещо ново. И тогава отправя поглед към вълнистите склонове на Странджа планина, която го очаква!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15