Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ядат българите през лятото?

Пълнени чушки с ориз или със сирене и яйца, панирани тиквички със сос от кисело мляко, чесън и копър, пилешка или спаначена супа, картофени кюфтета, апетитна салата от люти чушлета с магданоз и чесън… Това е само част от трапезата на българина в летните горещини. През август улиците по села и градове се изпълват с аромата на печени чушки. А колко е вкусно да похапнеш тези чушки с доматен сос, наситен с чесън и магданоз…

В летните жеги, когато термометрите удрят 40 градуса, всеки иска да избяга от жегата. Едни тръгват към морския бриз, други търсят прохладата на планината, но където и да отидат, българите се разхлаждат през лятото с любимия си таратор. Испанците имат своето гаспачо, руснаците – популярната окрошка, а ние – традиционната студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, нарязани на ситно краставици, много копър, чесън и орехи. Той се сервира в чиния, купичка, чаша, продава се дори в бутилки. Тараторът за българина може да се сметне и за напитка към ястието, описва разнообразието на студената супа управителката на верига за хранене Диляна Илчева, като допълва, че през летните жеги таратор се приготвя в огромни количества. Още за българския таратор ще научим от Мария Петрова, главен готвач в столично заведение за хранене:

В старите времена, когато хората са жънели нивите през големите жеги, са го правили с вода, нарязана краставица и са слагали оцет. Моята баба ми е разказвала, че са го наричали „жътварски таратор”. Впоследствие вече са започнали да слагат и подквасено мляко. Той е утолявал жаждата в силните жеги и е чисто българско ястие. В България тараторът е най-предпочитаното ядене през летните месеци. Както шопската салата, която е чисто българска.

Стигнахме и до най-популярната българска салата – шопската. Въпреки споровете между балканските страни за произхода й, тази вкусна салата, приготвена от чушки, домати, краставици, лук, магданоз и поръсена отгоре с натрошено бяло сирене, е наистина българска. Тя се ражда по времето на социализма, някъде около седемдесетте години на миналия век, когато страната ни решава да привлича чужди туристи с нещо типично българско. Но да се върнем към Мария Петрова и темата какво яде нейното семейство в летните жеги. Повече постно, както и много сирене и кашкавал. Моите ястия са на млечна основа, разказва майсторката на черпака, която 12 часа в денонощието прекарва все около печката: Няма кой да ме смени, една колежка се шегуваше с мен, че животът ми е една безкрайна манджа, смее се Мария. Четиридесет години все готвя… Оказва се, че синовете й са по-капризни от клиентите.

Какво обичат да ядат българите през лятото?

Да чуем професионалистите:

Всичко обичат, постните неща са за гарнитура, месното е основно. За наше учудване, няма отлив от месото. Парадоксално, но факт! – разказва Диляна Илчева. – Всички мислим, че през лятото се яде повече постно. Но когато си в тази сфера, заблудите падат. Жените обаче предпочитат зеленчуците пред месото, допълва управителката на веригата заведения за хранене.

Българите ядат и много салати, казват двете ни събеседнички. Интересно, че има отлив от зелените салати през лятото. Хората са се пренаситили от пролетта, затова сега консумират повече домати, краставици, моркови, целина, цвекло и много зелева салата, изненадва ни с отговора си Диляна Илчева. А главният готвач Мария Петрова допълва, че българите обичат пълнените зеленчуци, като тиквички, чушки, патладжани… Зеленчуците на фурна са много вкусни. Яде се традиционно и боб, и леща, казва тя. Използва се все по-малко мазнина, а пържените ястия са сведени до минимум. Няма трапеза през лятото, на която да не присъства в изобилие сочна червена диня и жълт меден пъпеш! Това е задължително за българската лятна кухня!

Кое популярно ястие в България и на Балканите обединява балканските кухни и присъства неизменно на трапезата ни?

Кебапът в какъвто и да е вид, през лято и през зима, независимо кой, в коя съседна страна как го приготвя – казва Диляна Илчева. – Това е кълцано, рязано или смляно месо, оформено продълговато или като кюфте, омесено със специфични подправки. Кебапът може да е на шиш, на пещ, може да е изпечен на скара, може да му се сложи сос. Оттам идва и нашето типично българско кебапче, печено на скара на дървени въглища, което е любимо ястие не само за българите, но очарова и , чужденците, посетили страната ни.

Снимки: Людмила Савова, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59